Decizie surpriza la Iasi in „Dosarul Spiru Haret”

miercuri, 18 mai 2011, 15:48
2 MIN
 Decizie surpriza la Iasi in „Dosarul Spiru Haret”

Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au admis ieri actiunea formulata de un grup de 17 femei, care au actionat in judecata Universitatea "Spiru Haret".

Magistratii au obligat prin sentinta institutia de invatamint sa elibereze diplomele de licentiere catre fostele studente. De asemenea, instanta a decis ca Ministerul Educatiei sa tipareasca in termen de o luna aceste acte, pentru a putea fi eliberate catre reclamante.

Decizia de la Iasi poate fi considerata surprinzatoare, aceasta venind in intimpinarea asteptarilor a mii de absolventi la nivel national, care s-au vazut fara posibilitatea de a intra in posesia diplomelor in urma unei decizii a Ministerului Educatiei.

Au ramas fara sporuri

Cele 17 femei le-au cerut magistratilor sa oblige institutiile la emiterea unui act administrativ din care sa rezulte ca studiile universitare efectuate in perioada 2006-2009, Facultatea de Psihologie – Pedagogie si Facultatea de Management din Brasov, forma de invatamint la distanta, sint valabile.

Reclamantele au precizat in instanta ca vor ca institutiile sa recunoasca in mod oficial ca examenul de licenta pe care l-au dat este valabil si legal sustinut.

Totodata, reclamantele au solicitat eliberarea diplomelor de licenta si recunoasterea oficiala a acestora. In cererea adresata instantei, ele au mentionat ca, in perioada 2006-2009, au frecventat cursurile Universitatii "Spiru Haret", invatamint la distanta. In iulie 2009, acestea au finalizat studiile, dind si examenul de licenta, in baza caruia li s-au eliberat adeverinte prin care universitatea le recunostea calitatea de licentiate. "Avind in vedere scandalul mediatic din ultimele luni, universitatea tergiverseaza eliberarea diplomelor, iar institutiile in care lucram au devenit suspicioase in ce priveste valabilitatea studiilor pe care le-am efectuat, amenintindu-ne ca ni se vor lua sporurile pe care le-am primit ca urmare a finalizarii acelor studii superioare sau ni s-au luat deja acele sporuri", au precizat reclamantele in actiunea depusa la instanta.

Acestea au adaugat ca li s-a refuzat si inscrierea la cursuri de masterat la alte universitati sau inscrierea la definitivat. Reclamantele au afirmat ca nu exista un act normativ sau o hotarire judecatoreasca de anulare a diplomelor obtinute in anii 2008-2009 si au pus aminarea acordarii diplomelor pe seama "presiunilor din mass-media". In plus, cele 17 iesence au sustinut ca sint discriminate, deoarece absolventii din alti ani si-au obtinut diplomele.

Comentarii