Doctoranzii de excelenta de la „Cuza” sint niste supermeni

joi, 25 martie 2010, 17:34
4 MIN
 Doctoranzii de excelenta de la „Cuza” sint niste supermeni

Excelenta doctoranzilor platiti din fonduri europene se masoara diferit de la o universitate la alta. In timp ce la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" si la Universitatea de Stiinte Aggricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" doctoranzii finantati POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) sint obligati sa stea la scoala 8 ore, la Universitatea "Al.I. Cuza" aceasta clauza nu exista, din cauza lipsei de spatiu.

Drept urmare mare parte din doctoranzii cu burse lunare de 1850 de lei mai au si un alt venit. Managerul proiectului recunoaste ca institutia a fost nevoita sa faca rabat de la calitate in mare parte din motive de infrastructura. Aceasta "lejeritate" ar putea afecta conditia esentiala in plata burselor, finalizarea tezei de doctorat in trei ani de zile, altfel beneficiarii trebuind sa returneze jumatate de miliard de lei vechi. Multi profesori considera ca realizarea unei lucrari de doctorat in trei ani este o performanta chiar si fara a avea un loc de munca.

La Universitatea "Al.I. Cuza" cei 180 de doctoranzi admisi in programul de studii doctorale cu bursa, acum in anul I, trebuie sa indeplineasca o serie conditii in cei trei ani de studiu. In total, cei 180 de doctoranzi trebuie sa scrie 100 lucrari ISI si 110 in Baze de Date Internationale. Criteriile de calitate includ in medie 3 luni de mobilitati pentru fiecare doctorand in parte, in plus insa, cei ce doresc, pot opta pentru a participa la manifestari stiintifice sau conferinte.

Dupa primul an de studii, cel putin 170 dintre cei 180 vor trebui sa-si prezinte proiectele stiintifice de doctorat, restul 10 avind posibilitatea de a intirzia 6 luni. In primul an de studii, fiecare doctorand trebuie sa promoveze numarul de credite la o disciplina obligatorie, o disciplina optionala si un modul complementar, in total 30 de credite pe semestru. In fiecare saptamina doctoranzii ar trebui sa fie prezenti la cel putin 8 ore de cursuri respectiv seminarii, in afara activitatilor de cercetare. Nu exista prevederi pentru prezenta fizica in regulamentul AMPOSDRU si drept urmare nici in contractele cu doctoranzii de aici.

Prin contract, conducatorul de doctorat ar trebui sa vizeze fisa zilnica de activitate a doctorandului pe care il coordoneaza, iar lunar trebuie sa semneze un raport de activitate, in functie de care sint rambursate bursele. Raportul trebuie vizat si de conducerea scolii doctorale. Modul in care sint verificate insa aceste activitati zilnice, respectiv lunare sau prezenta in universitate, de catre coordonatorul de doctorat sint insa relative, intrucit nu exista prevazut in contract ce se intimpla cu coordonatorul care nu isi controleaza atent doctoranzii. Mai mult decit atit, coordonarul de doctorat nu este platit prin proiect.

Mare parte din doctoranzi de la "Cuza" mai au un alt loc de munca. Practic doctorandul nu e conditionat de prezenta sa fizica la universitate, insa primeste o bursa de 1850 de lei. "Ar fi ilegal sa le interzici sa munceasca, in conformitate cu Dreptul Muncii. In plus, daca ii obligam sa stea 8 ore la universitate, norma medie de lucru, trebuie sa le punem la dispozitie si spatii. Noi avem 3 sali in cladirea Romtelecom pentru toti doctoranzii la zi, respectiv 55 la Facultatea de Geografie si Goelogie", a spus prof.dr. Gabriel Iancu, care este totodata decanul facultatii.

La Filosofie, doctoranzii trebuie sa stea in principiu 4 ore/zi la universitate. "Pentru mai multe ore n-avem loc, avem 2 sali in cladirea Romtelecom pentru doctoranzi. Sintem a treia scoala doctorala ca marime dupa FEAA si Litere, cu 90 de doctoranzi in total", a spus prof.dr. Nicu Gavriluta, decanul facultatii.

El a declarat ca pentru a conditiona mai mult doctoranzii sa-si respecte atributiile va propune in consiliul facultatii conditii suplimentare, respectiv un numar de pagini din teza de doctorat pe luna, respectiv 5 pagini pentru anul I, 10 pagini pentru anul II si 15 pagini pentru anul III. "Acesta este cel mai important aspect. Traim o reala ingrijorare ca multi dintre bursieri nu vor reusi sa-si termine lucrarea la timp si vor trebui sa returneze 550 de miliarde de lei vechi. Eu i-am sfatuit sa-si puna banii intr-un cont, pe care sa-l deschida doar dupa ce isi vor fi prezentat teza. Insa citi dintre ei pot respecta aceasta sugestie?", a mai spus prof.dr. Nicu Gavriluta.

O alta propunere va fi ca, pe linga un articol ISI sau 2 in BDI (baze de date internationale), cei de la Filosofie sa publice macar 2 articole cotate CNCSIS, pentru care vor putea obtine un calificativ mai bun la absolvire.

La UTI si Agronomie doctoranzii de excelenta stau la scoala opt ore pe zi

La Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" precum si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", doctoranzii admisi cu bursa sint obligati prin contract sa desfasoare 8 ore pe zi la universitate. Desi nu este mentinuta expres o clauza privind angajarea in alta parte cu norma intreaga, fizic este putin posibil.

"In plus, mai au voie sa lucreze in invatamint sau in cercetare, cei ce doresc, cu jumatate de norma. In principiu un doctorand nu este tintuit in institutie. Daca se consulta cu conducatorul sau de doctorat, spre exemplu fiind la Automatica si calculatoare, e posibil sa poata lucra si acasa uneori. La Chimie insa nu poti sa faci un doctorat decit in laborator", a spus prorectorul Carmen Teodosiu, de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi".

In primul an aici, doctoranzii nu au voie sa participe la nici un stagiu de pregatire extern, apoi in al doilea sau al treilea an trebuie sa mearga 6 luni consecutive intr-un stagiu intr-o alta institutie. "Avem indicatori de performanta pe care nu poti sa-i indeplinesti acasa, e imposibil, cel putin in domeniul tehnic. In fiecare luna au un raport de activitate", a mai spus prorectorul Teodosiu.

Comentarii