Dosar penal in loc de diploma

Subtitlu

vineri, 15 iunie 2012, 17:19
4 MIN
 Dosar penal in loc de diploma
intampla si la altii: "Lucrarea" de doctorat a fostului ministru german Karl-Theodor zu Guttenberg i-a adus demisia. Prins intr-un scandal urias, "Doctor plagiat" a renuntat la titlu

Asupra sistemului educational romanesc planeaza de cateva saptamani acuzatii grave de plagiat. Fostul ministru al Educatiei, Ioan Mang, a fost numit, mai in gluma, mai in serios, ministrul „copy-paste".  Intreg mediul universitar pare cuprins de „febra plagiatului". In loc sa isi scrie licentele, disertatiile sau tezele de doctorat, candidatii sunt mai degraba preocupati sa caute oferte cat mai ieftine pentru lucrari gata scrise, trecute din mana in mana de generatii sau, in cazul celor care vizeaza doctorate, "surse" foarte greu de dibuit. Mai mult, posturile de conferentiar si profesor universitar sunt vizate deseori de indivizi fara pregatirea necesara, care ajung mai apoi reclamati la Comisiile de Etica ale universitatilor. Chiar daca sunt prinsi cu mata in sac, plagiatorii isi continua activitatea academica. Li se interzice folosirea lucrarii cu pricina sau nu li se mai permite candidarea la un loc superior, dar nu isi pierd dreptul de a profesa in institutia respectiva. Intrebat cum este pedepsit plagiatul, Valeriu M. Ciuca, judecator la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg in perioada 2007 – 2010, a indicat articolul 141 din Legea nr. 285/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Legea supusa atentiei prevede ca este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 50.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor. Astfel, raspunderea penala a fost neglijata in scandalul privind activitatea lui Mang, cand s-a vorbit mai mult despre considerente "morale". Interesant este ca, in ultimele zile, tocmai procurorul general a fost acuzat de "ascunderea" unor surse in teza care i-a adus titlul de "doctor". Laura Codruta Kovesi a negat acuzele si a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia.

"Nu ne-a facut deloc bine "

In cadrul universitatilor tehnice, profesorii sunt de parere ca este mai dificil sa cumperi o lucrare "de-a gata". Corneliu Lazar, decanul Facultatii de Automatica si Caculatoare Iasi, considera ca este responsabilitatea profesorilor indrumatori sa depisteze eventualele tentative de frauda. "Profesorii propun o lista cu teme de licenta si disertatie, studentii isi aleg tema, iar mai apoi li se ofera un plan care trebuie strict urmarit. Daca profesorul isi conduce studentul cu interes si toate rezultatele proprii sunt verificate, nu se poate ajunge la situatii nefericite. De cand predau eu, un singur student a fost acuzat ca si-a copiat lucrarea", a spus Lazar fara sa ofere mai multe detalii. Cat despre plagiatul la nivel inalt, decanul considera ca fenomenul devine ingrijorator. „Universitatea din Oradea a fost cunoscuta ca avand probleme. Analizand strict partea stiintifica, fara tagada, acele articole aparute in presa sunt plagiate. Lucrarea respectiva a fost facuta publica la simpozionul SINTES, la Universitatea din Craiova, cu care noi colaboram si nu ne-a facut deloc bine acea reclama negativa. Acum avem un sistem de revizuire mult mai bine pus la punct. Desi ideea de software este tentanta, el nu poate reflecta adevarul absolut. E mai importanta competenta celui care face review-ul", a comentat Corneliu Lazar.

Jumatate din lucrari au probleme

Pentru conducerea Facultatii de Litere, achizitionarea unui motor de cautare, care sa verifice tezele, se numara printre prioritati. Decanul Codrin Cutitaru considera plagiatul un „fenomen de masa care trebuie stopat". Din zece lucrari de licenta pe care le indruma anual,  la jumatate depisteaza tentative de copiat din diferite surse si „le intoarce" inca din timpul redactarii. "E un fenomen daunator pentru dinamica mediului academic. La americani, de exemplu, masurile luate in cazul acestor situatii sunt extrem de coercitive. La noi, desi legea exista, aplicarea ei este suferinda. Pe masura ce va fi aplicata, plagiatul in universitati va fi diminuat", a completat profesorul. Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept, spune ca deseori studentii cu lucrari foarte bune nu pot sa justifice continutul lor la proba orala. „Este clar de ce, dar trebuie sa pastram prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie. Acelasi principiu il aplicam si pentru colegii nostri, profesori de exemplu, care fac astfel de lucrari. Sunt cazuri publice, cunoscute, dar acestea pot fi pedepsite conform legii dreptului de autor", a explicat el.

Se bazeaza pe exemplu

Unele facultati iesene detin deja softuri care detecteaza lucrarile plagiate, dar le utilizeaza exclusiv pentru lucrarile doctorale cofinantate de Uniunea Europeana. Una dintre acestea este Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Programul a costat aproximativ 450.000 de euro si a fost achizitionat in 2010. Platforma IT de tip „blackboard" descopera daca exista paragrafe preluate, avand acces la bazele de date de la universitati importante din lume. La Facultatea de Informatica de la "Cuza", profesorii au gasit o metoda ingenioasa de a descuraja copiatul temelor. Lect.dr. Lenuta Alboaie povesteste ca a creat o mica aplicatie cu care verifica liniile de cod ale studentilor, le compara intre ele si stabileste "procentul de potrivire". Dupa cateva seminarii in care studentii au picat testul de „sinceritate" pe capete, numai amenintarea aplicatiei i-a determinat sa renunte la obiceiul de a  imprumuta temele. Desi universitatile au prevederi dure in regulamentele interioare si in codurile de etica privind „orice tentativa de frauda", astfel de comportamente nu par a fi descurajate. Comerciantii de sezon inca promit studentilor lucrari la cheie, realizate de profesionisti, pentru care nu risti sa fii depunctat, iar afacerea lor merge ca pe roate.

Comentarii