Fostul rector Vasile Burlui a dat in judecata UMF-ul ca are leafa mica

joi, 11 ianuarie 2007, 16:32
2 MIN
 Fostul rector Vasile Burlui a dat in judecata UMF-ul ca are leafa mica

Fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa" a dat in judecata institutia invocind reducerea nejustificata a salariilor impusa in 2006. Vasile Burlui, Ivona Lupascu si Celina Stasie au actionat in judecata UMF, dupa ce conducerea actuala a Universitatii a decis reducerea tuturor salariilor la limita minima legala. „E adevarat ca ne-au actionat in judecata pentru reducerea salariilor. Insa ei sint doar trei din circa 1.500 de angajati. Restul au acceptat micsorarea salariilor. A fost o masura necesara pentru redresarea financiara a Universitatii", sustine prof. dr. Mircea Covic, cancelarul UMF.

Plingerile inaintate de citeva cadre didactice au declansat si un control al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) la sfirsitul anului trecut.

Conform procesului verbal incheiat in urma controlului, UMF ar trebui sa recalculeze toate salariile de anul trecut si sa acorde angajatiilor integral drepturile salariale aferente perioadei ianuarie 2006-noiembrie 2006.

Conducerea actuala a UMF sustine insa ca reducerea salariilor s-a realizat in limitele legii. „Potrivit Ordonantei de urgenta 4/2006, indexarile salariale se pot face in doua perioade: ianuarie-august 2006 cu 5% si septembrie-decembrie 2006 cu 6%. ITM considera ca nu s-a respectat aceasta ordonanta si ignora OUG 3/2006 care stabileste ca indexarile salariale se fac in limitele creditelor bugetare acordate si din venituri proprii, in functie de realizarea resurselor necesare si la date ulterioare emiterii ordonantelor", precizeaza prof.dr. Mircea Covic.

Intrucit in prima jumatate a anului 2006 UMF s-a aflat inr-o grava criza financiara, cu un deficit bugetar de 9,4 milioane RON (94 miliarde lei vechi), indexarile au fost acordate, intr-un procent de 11% abia in luna octombrie. Conform conducerii UMF, tocmai reducerea la minim a salariilor tuturor cadrelor didactice, precum si renuntarea la unele sporuri au facut posibila redresarea financiara a institutiei si implicit a acordarii indexarii. UMF are termen pina pe 22 ianuarie pentru achitarea diferentelor salariale, recomandata de ITM.

Pina atunci insa, Universitatea ieseana a solicitat expertiza oficiala a Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului Muncii. Daca expertii vor sustine ca legea a fost intr-adevar incalcata, Universitatea se angajeaza sa achite integral diferentele ce reies in urma recalcularii salariilor acordate anul trecut.

Comentarii