Profesorii care fac naveta Iasi-Hirlau dau 2,5 milioane pe transport

vineri, 01 decembrie 2006, 18:01
2 MIN
 Profesorii care fac naveta Iasi-Hirlau dau 2,5 milioane pe transport

Dascalii care fac naveta la Hirlau sint nemultumiti ca-si dau lunar jumatate de salariu pe transport. In fiecare scoala din localitate, exista cel putin cinci cadre didactice care fac zilnic de la Iasi la serviciu si invers cite 160 de kilometri. La Liceul "Stefan cel Mare", de exemplu, din cei 55 de profesori angajati, noua fac naveta zilnic cu trenul sau microbuzul de la Iasi spre Hirlau. La Grupul Scolar Hirlau, din cei 65 de dascali, 21 fac naveta. Nu drumul este insa problema acestora.

Cei 160 de kilometri pe care ii strabat zilnic sint un lux in comparatie cu alte trasee, precum Iasi-Dagita sau Iasi-Madirjac. Navetistii de la Hirlau sint nemultumiti ca scot milioane din buzunar pentru transport.

"Am un salariu net de 5,5 milioane de lei, fiind profesor cu definitivat. Din acestia, 2,5 milioane de lei se duc lunar pe transport. Este aproape jumatate de salariu. Va dati seama cu ce mai tamin", a spus Angela Savin, profesoara de religie la Grupul Scolar Hirlau. Colegele sale de cancelarie, care fac de asemenea naveta de la Iasi sar repede si o sustin. "Este inadmisibil sa-mi cheltui salariul pe naveta. Eu cheltui tot 2,5 milioane pe microbuz", a spus nemultumita Corina Serpan, profesoara de romana la Grupul Scolar Hirlau.

Profesorii de aici si-ar dori sa le fie asigurata naveta de catre stat, asa cum de altfel prevede si legea invatamintului. "Acest lucru depinde numai de consiliile locale, de fondurile pe care le au ei la dispozitie", le-a spus ieri dascalilor navetisti din Hirlau, Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Un raspuns pe care de altfel profesorii navetisti il aud de ani de zile. "Am tot facut memorii la consiliul local dar primarul ne spune in fiecare an ca nu sint bani de naveta", s-a plins o profesoara de la Hirlau. Dascalii de aici, ca de altfel mai toti navetistii ieseni – aproape 1200 la numar in tot judetul – nu mai spera ca situatia sa se schimbe nici macar din 2007, cind potrivit unor noi reglementari, fondurile de naveta vor fi asigurate de Ministerul Educatiei. "La anul vom auzi aceeasi placa: nu sint fonduri", a spus Angela Savin.

In luna iulie a acestui an, Ministerul Educatiei a modificat un articol din legea invatamintului, reincadrind cheltuielile de transport ale dascalilor si elevilor de la fonduri

complementare – ale consiliului local – la cele de baza, cuprinse in bugetul de stat. "Cheltuielile de transport nu vor mai depinde astfel de bugetele sarace ale consiliilor locale. Banii vor veni direct de la Minister spre scoli si nu va mai exista nici un impediment sa nu fie acordati", a spus Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI.

Comentarii