Proiectul de modificare a salarizarii unice ii ingrijoreaza pe profesori

duminică, 29 august 2010, 15:26
2 MIN
 Proiectul de modificare a salarizarii unice ii ingrijoreaza pe profesori

Proiectul de Lege referitor la aplicarea, in 2011, a Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale miercuri, 24 august, naste nemultumiri, dar si nedumerire in rindul cadrelor didactice.

Desi au consultat noua grila de salarizare, profesorii din invatamintul preuniversitar nu s-au incumetat sa calculeze la cit anume le va ajunge salariul incepind cu 1 ianuarie 2011. "Sincer, nu stiu cu ce procent va fi mai mic salariul, asta in conditiile in care acesta s-a diminuat deja cu aproape 40%, si nu cu 25%, cum sustin guvernantii", a spus Doina Nechifor, invatatoare la Scoala "B.P. Hasdeu", care are o vechime la catedra de 32 de ani.

"M-am uitat pe grila, am vazut ca scade aproape peste tot, m-am enervat si nu m-a mai preocupat sa calculez cu cit imi scade mie salariul", a spus si Monica Trupina, directoarea Grupului Scolar "C. Brancusi".

Alti profesori vor sa stie insa de pe acum ceea ce ii asteapta la anul. "Din ce am calculat eu, conform noii grile, salariul imi scade cu aproape 200 de lei. Cu tot cu reducerea de 25%, in 2011 voi avea 800 de lei in minus la salariu. Practic, cu 41 de ani vechime, gradul I si gradatie de merit voi ramine cu un salariu de 1.600 de lei", a explicat Eugen Mircea, profesor de desen la Scoala Normala "V. Lupu".

Nici sindicalistii nu au calculat inca procentul cu care va fi modificat salariul fiecarui cadru didactic, in functie de pregatire si vechime. "Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun acum e ca cei din invatamint sint in continuare vitregiti. Ceea ce arata noua grila nu ne satisface absolut deloc, astfel ca vom negocia ca sa se modifice coeficientii in perioada urmatoare", a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret".

Conform noii grile de salarizare, sint afectati indeosebi profesorii cu vechime mica la catedra. Astfel, potrivit vechii legi, pentru un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata, coeficientul de baza era  2,10. Noua lege prevede un coeficient de baza de 1,90. De asemenea, profesorii cu studii superioare de lunga durata si cu definitivat, avind o vechime intre 2 si 6 ani, trec acum de la un coeficient de baza de 2,20 la unul de 1,95.

Comentarii