Promovabilitatea la bacalaureat: plus unu la suta dupa contestatii

miercuri, 14 iulie 2010, 16:30
2 MIN
 Promovabilitatea la bacalaureat: plus unu la suta dupa contestatii

Dupa ce au fost recorectate peste 2.400 de teze, procentul de promovabilitate la bacalaureat nu a crescut decit de la 54,62%, la 55,82%. Cu toate ca la fiecare din cele trei probe ale bacalaureatului procentele de promovabilitate sint mari, rezultatele finale denota in continuare pregatirea slaba a candidatilor.

"La romana au promovat 86,99 % dintre candidati, la proba obligatorie a profilului 70,33% dintre candidati, iar la proba la alegere au luat nota de trecere 75,23% dintre candidati. Defalcate pe probe, procentele sint mai mari, dar pe total procentul de promovabilitate ramine mic, iar rezultatele sint slabe mai ales la grupurile scolare", a precizat inspectorul scolar general, Liliana Romaniuc.

Inspectoratul urmeaza sa faca o analiza detaliata a rezultatelor de la bacalaureat pina la sfirsitul lunii. "Vom analiza rezultatele de la fiecare unitate scolara in parte, pentru a vedea care sint cauzele, si nu pentru a identifica vinovatii. Trebuie sa vedem care dintre acestea, cum anume si de catre cine pot fi indreptate", a atras atentia Liliana Romaniuc.

In opinia acesteia, o prima cauza ar fi legata de faptul ca elevii de la grupurile scolare, indesebi cei care vin de la scolile de arte si meserii, au putine cunostinte, dovada mediile cu care intra. "Daca a intrat la liceu cu 3, ceea ce este posibil, iar profesorii il aduc pina la sfirsitul acestuia la 5, reprezinta un progres scolar", a semnalat Liliana Romaniuc.

Faptul ca nu sint motivati sa invete, ca materia predata este stufoasa, ca metodele de predare sint inadecvate sau ca familia nu este preocupata de ceea ce fac elevii la scoala reprezinta alte cauze responsabile de nivelul slab de pregatire al elevilor, demonstrat de esecul de la bacalaureat.

Comentarii