Protocoale de sute de milioane la bacalaureat

miercuri, 25 iunie 2008, 22:14
7 MIN
 Protocoale de sute de milioane la bacalaureat

Oficial nu exista, insa toata lumea vorbeste despre el. Acum citeva saptamini intra intre indatoririle multor absolventi de clasa a XII-a. „Protocolul" de la bacalaureat a devenit o traditie, desi toti ministrii Educatiei l-au interzis prin declaratii dure si regulamente incalcate. Candidatii de la toate liceele din Iasi ne-au povestit cu usurinta si fara sa se ascunda despre banii strinsi de comitetele de parinti pentru a le crea conditii comisiilor de la examen sa fie mai ingaduitoare. Acum e timpul sa fie culese roadele. La cele mai multe dintre licee, banii de protocol au intrat in cuantumul cheltuielilor pentru banchet si cursul festiv. Alti elevi stiu exact cu cit au cotizat pentru profesorii de la bacalaureat, dar nu stiu cum vor fi folositi banii. Ca in fiecare an, colectarea acestui fond este atribuita parintilor. Sumele variaza in functie de liceu, clasa si posibilitati de la 50 la peste 100 de lei de elev. Suma strinsa de o singura unitate de invatamint este in medie de 100 de milioane de lei vechi, dar trece de acest prag la unele licee iesene. Tinind cont ca la un centru de examen sint grupate in general cite doua scoli, atunci sumele medii strinse pe centru sint de ordinul a cel putin 200 de milioane de lei vechi. Efortul elevilor nu pare sa fi fost pina acum in zadar: la proba orala de limba romana, peste jumatate din cei aproximativ 8000 de candidati au luat note de 9 si 10 si doar doi absolventi au picat.

Elevii spun ca unii profesori sint rasplatiti cu sume de bani si bijuterii
„Papica, o tigarusa, cafeluta, poate un suculet", pare sa ironizeze un elev de la Colegiul „Costache Negruzzi" destinatia banilor. Mai mult sau mai putin, in acceptiunea generala acestea sint cheltuielile spre care se indreapta sumele strinse de elevi. Cu toate acestea, daca realizam un calcul simplu, fiecarui membru din comisie i-ar putea reveni, pe perioada bacalaureatului, cel putin 200 de lei, asta desigur daca tinem cont de suma totala adunata pe centru, media de 8-10 membri din comisiile de la bacalaureat si prezumptia ca fiecare membru de comisie accepta si primeste tratatii egale cu colegii sai. Sumele sint imense doar pentru cafea, apa si mincare, insa unii elevi au explicatia. „Unii profesori primesc obiecte din aur si chiar sume de bani inminate direct. Bineinteles, dascalii din alte orase sint cazati la hoteluri bune", m-a lamurit un candidat la bacalaureatul din acest an.
50 ron a fost „pretul corect" la mai multe licee
„La noi s-au strins in total 125 de milioane de lei pe scoala pentru protocol",  a spus sec o absolventa de la Liceul „Miron Costin", care impreuna cu colegii ei sustine bacalaureatul la centrul de la Colegiul National. Elevii sint fericiti, in schimb. „Noi ne-am scos, am dat pentru banchet doar 180 de lei, la ce preturi am mai auzit…", a spus un alt elev al liceului, adaugind ca sumele la „Miron Costin" au variat pe clase, de la 50 la 85 lei. Colegii lor de la „National", de exemplu, spun ca banchetul a costat 230 de lei, dar ca impreuna cu chetuielile pentru cursul festiv suma s-a ridicat la 450 de lei, „cu tot cu dvd". „Nu a fost protocol la noi din cite stiu eu", a declarat o eleva de la National. Aceasta a fost insa contrazisa de un coleg de al sau. „Nu stiu exact cit a fost, dar a fost cuprins in costurile pentru banchet si cursul festiv", a declarat absolventul. „Cred ca vreo 50 de lei", a spus un alt elev de la „National". Tot in costul pentru finalul de an a fost cuprins protocolul si la Colegiul „Emil Racovita", spun elevii. „Am achitat 3 milioane pentru costurile de la sfirsit de liceu, adica protocol, banchet, curs festiv. Nu stiu ponderea fiecaruia", a spus o eleva. La Colegiul „Emil Racovita" costurile pentru protocol sint diferentiate intre elevii de la seral si cei de la zi. „Am pus cite 50 de lei. Am inteles ca la cei de la zi, parintii au angajat o firma de catering. Eu in sala nu am vazut nimic, nici prajituri, nici mincare. Doar apa si cafea. Nu stiu ce s-a intimplat cu banii", a marturisit o proaspata absolventa a Colegiului „Racovita" de la seral.
 50 de lei pare sa fie in acest an pretul corect pentru protocol. Aceasta este suma pe care elevii de la Scoala Normala si multi dintre elevii de la „Eminescu" spun ca au dat-o.

„Eminescu": intre 20 si 60 lei de elev
„Culmea prostiei ar fi sa dai bani individual la comisie si tot sa iei nota mica. Sa prinzi niste profi mai exigenti care sa nu se preteze la de astea", gindeste cu voce tare un elev de la „Eminescu". Colegii lui sint convinsi ca protocoalele pot face o diferenta doar la probele orale si la sport, „acolo unde participam nominal, iar comisiile stiu din start cine sintem si din ce clase provenim. La probele scrise, Doamne ajuta!", a completat o candidata de la Colegiul „Mihai Eminescu". Elevii spun ca la ei in scoala protocolul s-a strins diferentiat, in functie de clasa. „Au fost diriginti care au impulsionat elevii sa dea cite 50-60 de lei. Noi nu am vrut sa stringem protocol si doamna diriginta ne-a sprijinit. Pina la urma am convenit sa punem ce ramine de la banchet si cursul festiv, adica in jur de 20 de lei de persoana. In schimb, am preferat sa le cumparam cadouri profesorilor de la clasa ca sa isi aminteasca de noi si sa le multumim pentru cei 4 ani de liceu", a mai spus eleva. Absolventii de la Colegiul „Eminescu" au platit in total pentru cheltuielile legate de banchet si cursul festiv, in care sint incluse si servicii precum inchiriatul robelor sau albumele foto, 350 de lei.

„Negruzzi", in top: 100 lei
In topul cheltuielilor cu banii pentru protocol pare sa fie Colegiul „Costache Negruzzi". „Protocolul a fost in jur de un milion de lei de elev, dar nu mai mult. A intrat in costul banchetului", a declarat un elev de la Colegiul „Negruzzi". Tot ei spun ca au cheltuit naucitor de mult la sfirsit de an scolar. Vorbeau de vestimentatiile pentru banchet. „Ce crezi ca toata lumea si-a luat costum de 20 de milioane ca tine?", l-a intrebat mai mult sau mai putin ironic un absolvent de „Negruzzi" pe colegul sau. In total, banchetul si cursul festiv la Colegiul „Costache Negruzzi" a fost 450 de lei de persoana.  „Sa publicati abia dupa bacalaureat, ca sa nu avem probleme", m-a rugat un elev de la Liceul „Miron Costin". El se teme ca profesorii din comisii s-ar putea supara si ar putea sa le puna note mici, sa corecteze la singe.

Interzise de lege
Din punctul de vedere al Inspectoratului Scolar Judetean, elevii nu ar trebui sa-si faca nici o problema. „Exista o evolutie a acestui fenomen, a atitudinii. Oamenii nu mai merg pe ideea unor mese copioase ca altadata, poate pentru ca s-au schimbat multe si in metodologie, iar sanctiunile sint foarte drastice. Colegii mei care au mers prin centrele de la bacalaureat nu au observat nici un semn sau marca a existentei protocolului. Doar sticle de apa, fructe sau cafele", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila. De altfel, protocolul la bacalaureat este interzis prin metodologia de organizare a examenului. Potrivit articolului 90, „Se interzice cu desavirsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in rindul candidatilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare". Astfel, la Iasi, profesorii presedinti de comisii din alte localitati sint cazati la Hotelul Inspectoratului Scolar, proaspat renovat, unde au si micul dejun inclus. In plus, „aceste cadre didactice beneficiaza si de o diurna de 15 lei pe zi, suma stabilita pentru bugetari. Cred ca toate aceste suspiciuni privind  corectitudinea la bacalaureat ar putea fi eliminate, daca prinzul cadrelor didactice ar fi inclus in cheltuielile organizatorice", a mai precizat Camelia Gavrila.
Pentru participarea la examenul de bacalaureat, cadrele didactice sint platite in functie de rolul pe care il au, din fonduri de la Ministerul Educatiei. Astfel, presedintii centrelor de examinare cu pina la 300 de candidati vor incasa 1.150 lei, iar cei din centrele cu peste 300 de candidati, aceeasi suma la care se adauga insa 2,3 lei pentru fiecare candidat suplimentar. Dupa acelasi algoritm, un vicepresedinte va avea suma de pornire de 750 de lei, in timp ce secretarii si membrii de comisie, de la 605 lei. Profesorii examinatori la probele orale sau practice vor primi cite 4,7 RON/candidat, iar asistentii – 64 RON/zi. Profesorii corectori vor beneficia de 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectata. Intr-adevar, metodologia actuala nu prevede nimic despre masa membrilor de comisii, care, teoretic, ar trebui sa stea flaminzi in centrele de examen de dimineata pina seara. Tocmai aceasta lacuna a legii a permis si aparitia „necesitatii" protocoalelor la bacalaureat. Motivate intii ca pe un gest de „umanitate" al elevilor fata de examinatori, protocoalele au devenit de fapt o forma de mituire a cadrelor didactice. (Ioana POPA)

Comentarii