Pustiul minune din Liteni

luni, 23 august 2010, 15:02
4 MIN
 Pustiul minune din Liteni

Un pusti de 14 ani din Liteni, comuna Belcesti, aflat in asistenta maternala, a devenit "specialist" in calculatoare si telefoane mobile pentru localnici.

Catalin Apintiliese a inceput sa invete cum sa umble prin calculatoare, pentru a le face din nou sa mearga, de cind era in clasa a VI-a, iar acum toti cei care ii solicita ajutorul merg pe incredere.

Pentru ca repara cu drag, adolescentul nu solicita bacsis decit celor care au o situatie materiala mai buna. "Unii se ofera sa imi dea, de la altii iau eu, dar numai cind e vorba de o problema mai mare. De la familiile sarace nu iau nimic, stiu si eu cum mi-a fost, din cauza asta", a explicat Catalin.

Totul a inceput de la o furtuna

Catalin Apintiliese a terminat in aceasta vara opt clase la Scoala din Liteni, iar din toamna va merge la Colegiul de Electronica si Telecomunicatii, intr-o clasa de matematica-informatica. Este primul pas important pe care il face pentru implinirea visului sau. "Prin sat, imi spun acum «Reparatorul». Multi oameni de la noi, cam 500, si-au luat calculatoare prin programul Euro 200 si, pentru ca nu au bani ca sa cheme un specialist, ma cheama pe mine, deoarece stiu ca ma pricep. Acum sint reparator, dar vreau sa fiu specialist in calculatoare", a precizat el.

Stie sa instaleze Windows si programe Antivirus, sa schimbe placa de baza, pe cea video si de sunet, sa instaleze sistemul pentru CD si DVD si tot ce mai e nevoie. Catalin a inceput sa exerseze pe propriul lui calculator, care insa s-a stricat in timpul unei furtuni puternice.

Faptul ca a ramas din neglijenta fara calculator l-a motivat sa invete cit mai multe despre acesta. "Era furtuna si ar fi trebuit sa il scot din priza, insa eu am continuat sa ma joc la el. Deodata s-a inchis, a iesit fum din el si practic nu am mai avut cum sa il repar. Pentru ca nu am stiut sa il pretuiesc cind l-am avut, mi-am zis ca trebuie sa invat sa o fac de acum inainte", a povestit Catalin.

S-a intimplat sa puna insa cu folos in practica ceea ce a invatat. Cu banii pe care ii stringe din reparatii vrea sa isi cumpere singur calculator. "Am strins pina acum, dar nu sint asa multi ca sa imi iau eu singur calculator, am peste 300 de lei", a spus Catalin.

Stergator automat pentru tabla din clasa

Calculatoarele nu sint singura preocupare a adolescentului. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece desfacind si facind tot felul de mecanisme si circuite. Cea mai trasnita inventie a pustiului a fost un stergator automat de tabla. L-a facut doar dintr-un motor de la un storcator de fructe si un burete. "Motorul l-am luat de la un coleg, era de la un storcator de fructe pe care nu il mai folosea. Mi s-a parut interesant si i l-am cerut. A doua zi, l-am luat la scoala, ca sa il arat celorlalti colegi. Fiind de serviciu pe clasa, mi-a venit insa ideea sa leg buretele de elicea motorului. A fost foarte simplu. Eu  tineam de o parte buretele cu mina, insa nu trebuia sa mai apas, motorul facea treaba", a povestit Catalin.

Adolescentul nu are in cap dinainte ceea ce vrea sa faca, ideile ii vin in timp ce desface diverse aparate stricate. "Unde vad ceva stricat, iau eu, mi se pare ca imi va folosi la ceva. In general, de la un aparat stricat iau motorul, sistemul de aprindere si stingere si stecherul. Astea sint cele mai importante", e de parere Catalin. Datorita firii lui curioase si inventive, adolescentul a cistigat repede simpatia colegilor si a profesorilor. "Este un copil foarte destept. Noi am fost norocosi ca l-am avut ca elev si cred ca si cei de la colegiul din Iasi sint norocosi sa il aiba ca elev", e de parere Gheorghe Moga, directorul Scolii din Liteni.

In opinia acestuia, Catalin este la rindul lui un copil norocos, pentru ca si-a gasit o familie care sa aiba grija de el si de cei doi frati ai lui. De la virsta de 7 ani, Catalin a fost luat in asistenta maternala impreuna cu fratele si cu sora lui, ambii mai mici decit el. Cei trei frati au fost abandonati de catre parintii biologici si nici bunicii nu au vrut sa stie nimic de ei. "Catalin a avut norocul sa dea peste o familie de oameni inimosi si gospodari. Fara acestia, probabil ca nu ar fi avut nici un fel de viitor. E meritul lui, dar in aceeasi masura al acestei familii, pentru ceea ce este acum", a precizat Gheorghe Moga.

Comentarii