Reactie disproportionata a Parchetului dupa un articol care acuza lipsa bunului simt

Subtitlu

vineri, 08 decembrie 2006, 20:08
4 MIN
 Reactie disproportionata a Parchetului dupa un articol care acuza lipsa bunului simt

Agitatie dis-de-dimineata

Reprezentantii Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi au pus la punct strategia de aparare a Luanei Maxim inca de dimineata. La 8:43, acestia au trimis in mai multe redactii un comunicat de presa, in care si-au exprimat clar pozitia.

„Precizam de la inceput ca cercetarile penale nu se efectueaza sub cenzura mass-media si au caracter public. De asemenea, consideram inadmisibila «hartuirea» procurorului de caz pentru obtinerea de informatii considerate de jurnalist ca reprezentind interes", se specifica in comunicat.

In acelasi document, reprezentantii Parchetului au adus rectificari la articolul aparut ieri in „Ziarul de Iasi": „Articolul reda in continut o situatie deformata, afirmatii tendentioase la adresa procurorului de caz, precum si declaratii nereale ce au fost facute de procurorul de cuvint", se specifica in comunicatul semnat de Carmina Pascal, reprezentanta insitutiei in relatiile cu presa.

In articolul de acum doua zile insa, „Ziarul de Iasi" relata ca Luana Maxim a inceput in secret o ancheta la „Eminescu" privind modul de cheltuire a fondului scolii unde invata si fiul ei si ca nimeni de la Parchet nu stia de demararea acestei anchete, ceea ce nastea suspiciuni ca ar fi fost rodul unei initiative strict private, nepermise de lege. In plus, chiar Carmina Pascal a pus problema incompatibilitat ii Luanei Maxim in cazul cercetarilor de la „Eminescu". Insa, in comunicatul oficial trimis ieri redactiei, Carmina Pascal a sustinut ca declaratiile redate in articol nu ii apartin.

Acum patru zile, inca de dimineata, un reporter al „Ziarului de Iasi" a intrebat-o pe Carmina Pascal daca exista in lucru la Parchetul de pe linga Tribunal sau Judecatorie un dosar care sa implice in vreun fel Liceul „Mihai Eminescu". Raspunsul acesteia a fost cit se poate de clar: „Nu!". Reporterul a fost insa rugat sa revina cu nume ale unor persoane ce ar putea fi implicate in acest dosar. Astfel ca am indicat numele celor doua directoare: Nita Nedea si Gabriela Sandulescu.

Raspunsul procurorului Carmina Pascal a venit apoi printr-un sms, primit de reporterul „Ziarului de Iasi" de pe telefonul procuroarei Pascal la ora 15:08: „Nu avem. Nici la PT (Parchet Tribunal, n.r.) si nici la PJ (Parchet Judecatorie, n.r.). Am verificat personal registrele", se preciza in mesajul telefonic. Aflind apoi cine se ocupa exact de acest caz, reporterul a cerut lamuriri suplimentare purtatoarei de cuvint. Intrebata atunci daca Luana Maxim nu se afla cumva in incompatibilitate, aceasta a spus: „Da, este posibil. O sun insa acum pe Luana si intreb despre ce este vorba", a fost raspunsul initial al purtatoarei de cuvint.

Dupa discutia pe care a purtat-o cu Luana Maxim, purtatoarea de cuvint Carmina Pascal a revenit asupra declaratiei, spuni nd ca „dosarul se afla in cercetari prealabile care vizeaza fapte de coruptie, si nu persoane. Nu aveam cum sa-l gasesc atunci in registre", a motivat Carmina Pascal. Dosarul s-a gasit totusi, ieri, la numarul 25552/p/2006, din data de 2 noiembrie 2006, ziua in care s-a facut si prima sesizare privind posibile acte de coruptie la „Eminescu".

„Nu este conflict de interese"

Considerind ca un comunicat de presa nu este suficient, Parchetul de pe linga Tribunal a convocat ieri, la ora 11, si o conferinta de presa, prin care oficialii institutiei au vrut sa demonstreze ca nu exista nici un conflict de interese sau incompatibilitate in faptul ca Luana Maxim face cercetari la scoala la care invata fiul sau. „Nu este conflict de interese. Conflictul de interese pe procedura penala este definit altfel. Exista anumite cazuri de incompatibilitate expres prevazute, iar aceasta situatie nu se incadreaza in cele prevazute de Codul de procedura penala. Nu putem sa inventam cazuri de incompatibilitate", a spus ieri Carmina Pascal in conferinta de presa.

Codul de procedura penala specifica totusi ca procurorul se afla in incompatibilitate atunci cind „exista imprejura ri din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropiata". Sub incindenta acestui articol ar putea intra si Luana Maxim, intrucit fiul sau invata la Liceul „Eminescu", iar ea, in urma cu mai bine de doi ani, a fost reprezentantul legal al fostului director al scolii, Dimitrie Terzici, considerat un rival al actualei conduceri.

„Cum dovediti insa acest lucru? Imprejurarile din care sa rezulte interesul trebuie dovedite, iar faptul ca fiul procuroarei este elev acolo e doar o prezumtie a unui interes. Noi nu ne bazam pe prezumtii", a precizat Carmina Pascal.

„Sesizarile si autosesizarea s-au facut in acelasi timp"

La fel de bizar este si modul in care a ajuns sesizarea cu privire la Liceul „Eminescu" chiar la Luana Maxim. Purtatoarea de cuvint a institutiei, si chiar Luana Maxim, intr-o conversatie telefonica purtata cu reporterul „Ziarului de Iasi", au afirmat ca cercetarile au pornit in urma autosesizarii. „Fiind copilul meu acolo, m-am autosesizat", a spus Luana Maxim prin telefon, marti seara. Carmina Pascal sustine ca investigat ia a inceput in urma cu aproape trei saptamini si in urma „unor sesizari facute de mai multe persoane".

Intrebata care este adevarul, Carmina Pascal a dat un raspuns evaziv: „Sesizarile si autosesizarea s-au facut in acelasi timp". Purtatoarea de cuvint mai precizeaza ca orice cercetare prealabila sau dosar se distribuie unui procuror in functie de domeniul pe care il are de supravegheat. „Cum Luana Maxim investigheaza infractiuni de coruptie, dumneaei a preluat dosarul de la prim-procuror", a mentionat Pascal.

Concret, toate sesizarile sau dosarele ajung initial la prim-procuror si la primprocurorul adjunct, in acest caz Valentin Iordan, respectiv Cornelia Prisacaru. Reclamatiile si dosarele se impart in penale si judiciare, de dosarele penale raspunzind Iordan, de cele judiciare Prisacaru.

Astfel, dosarul de la „Eminescu" a ajuns teoretic la Luana Maxim din mina prim-procurorului Valentin Iordan. Acesta a refuzat insa sa faca declaratii.

Comentarii