Rectorul Universitatii „Cuza” are obiectii la noua lege a Educatiei

duminică, 28 martie 2010, 16:37
2 MIN
 Rectorul Universitatii „Cuza” are obiectii la noua lege a Educatiei

Conducerea institutiei este de parere ca actualul proiect de lege restringe autonomia institutionala si libertatea academica. "Autonomia universitara nu se refera doar la resortul academic, proiectarea si dezvoltarea programelor de studii, ci cuprinde, in sens deplin, componente administrative, manageriale si finanaciare", se arata in pozitia institutiei.

In articolul 110, paragraful 2, "autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa-si stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea, functionarea proprie". Acestea in acord cu "raspunderea publica". Aceasta presupune si eficienta manageriala a cheltuirii banului public, precum si transparenta tuturor deciziilor si activitatilor sale. In caz contrar, ministrul poate revoca decizia de numire a rectorului. Conducerea universitatii nu e de acord ca proiectul stabileste o profesionalizare a managementului universitar.

"O astfel de masura nu rezolva, in conditiile date, mare lucru, ci deschide calea spre politizarea universitatilor. La Harvard, universitate independenta total, unde managementul profesionalizat functioneaza ca si corporatie, piata libera, acolo consiliul universitar este constituit din membri care au contribuit la prestigiul universitatii. Nu membri ai consiliului judetean, prefectura sau partide politice ii numesc in Regatul Unit. Sa introduci 50% in comisie din afara lumii universitare ar insemna ca Gigi Becali sau Marian Vanghelie sa aiba un cuvint de spus la Universitatea Bucuresti, spre exemplu", a spus rectorul Vasile Isan, facind referire la comisia de alegere a rectorului.

In proiectul de lege este mentionat insa expres ca aceasta comisie este selectionata de senatul academic din rindul personalitatilor stiintifice. "Senatul stabileste o comisie de selectie si recrutare a rectorului formata in proportie de 50% dintre membrii universitatii si in proportie de 50% dintre personalitati stiintifice si academice din afara universitatii, din tara si strainatate. De asemenea, senatul elaboreaza si aproba metodologia de avizare si recrutare a rectorului", se arata in paragraful 4 al art. 186, facind referire la senatul academic, intrucit primul paragraf din articol incepe cu constituirea senatului academic.

Conducerea institutiei propune doua solutii, respectiv un moratoriu pentru o durata de 1-2 ani, pina la evaluarea internationala a invatamintului superior romanesc, perioada in care nu ar trebui adoptat nici un act normativ cu privire la invatamintul superior si totodata prelungirea dezbaterii publice pentru 2-3 luni.

Comentarii