Reteta unui olimpic la matematica

luni, 06 iunie 2011, 15:48
4 MIN
 Reteta unui olimpic la matematica

Educatia matematica a lui Andrei Pasa, elev in clasa a VI-a la Colegiul National, a inceput de la virsta de 3-4 ani, cind deprindea pe bucatile de ciocolata ce insemna o doime sau o treime si s-a consolidat in timp, in urma unui program special de pregatire.

Saptamina trecuta, Andrei s-a intors de la Olimpiada Nationala de Matematica, desfasurata la Arad, cu premiul I si cu medalie de aur. Reusita vine ca urmare a unei munci in echipa, sustinuta impreuna cu propriii parinti, care sint profesori de matematica. Mama preda la Colegiul de Arta "Octav Bancila", iar tatal este lector la Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi".

"Noi nu am facut decit sa ii formam o anumita structura matematica, ce nu este aceea a unui copil care sa ingurgiteze nu stiu cite probleme doar pentru ca se dau la niste concursuri. El le percepe natural, le simte, le intuieste, iar acest lucru ar trebui in mod normal sa fie de durata, sa il ajute sa nu oboseasca si sa nu iI creeze acea frustrare ca ai facut nu stiu cit si totusi nu te descurci", a explicat tatal lui Andrei.

In clasa I, Andrei putea face rationamente precum un copil de clasa a III-a sau a IV-a, astfel ca, fiindu-le teama sa nu faca "un salt prea mare", parintii au gasit o supapa in sah. A facut sah timp de 4 ani, intre 2005 si 2009, perioada in care a fost campion national (individual), campion si vicecampion european cu echipa.

La finalul clasei a IV-a, parintii au decis sa il retraga de la sah, pentru a se dedica in intregime matematicii. "Decizia «ce face: sah sau matematica?» a fost groaznica pentru noi ca parinti, foarte greu de luat. El ar mai fi mers citiva ani buni in tandem si cu rezultate, probabil, dar uzura provocata de acest sport al mintii si de matematica ar fi fost prea mare, astfel ca am luat noi decizia de a renunta la sah, iar el a inteles-o", a precizat tatal lui Andrei.

Din clasa a V-a, cind a intrat la Colegiul National, Andrei a inceput sa se pregateasca serios la matematica, dupa un program realizat si monitorizat de parinti.

"Orice om care stie ce inseamna performanta intelege si recunoaste ca aceasta nu se poate obtine doar cu ceea ce se lucreaza la clasa si ca e nevoie de munca suplimentara, care trebuie facuta intr-un mediu particular. Noi, fiind profesori de matematica, ne-am asumat aceasta responsabilitate, ceea ce inseamna ca lucram dupa un program – in medie 2-3 ore pe zi -, ii facem selectia problemelor, dar si a concursurilor la care participa, plus ca poate sa ne consulte oricind are o nelamurire", a spus tatal lui Andrei.

Astfel, in afara de cele mai importante trei concursuri de matematica din Iasi, destinate elevilor de gimnaziu, Andrei merge in fiecare an la doua concursuri puternice din Slatina si Ramnicu Valcea. In cadrul acestora are posibilitatea sa se confrunte cu elevi foarte buni din sudul tarii, dar si cu alt gen de probleme. Pe linga faptul ca ii aleg concursurile prin care isi testeaza nivelul, parintii isi impart sarcinile foarte bine, in sensul ca fiecare lucreaza pe zona de probleme pe care o stapineste cel mai bine. "Pentru concursurile de pina acum, cu mama am facut in mare parte geometrie, iar cu tata am lucrat mai mult probleme de combinatorica", a spus Andrei.

Lectia de matematica tinuta de parinti este tratata cu seriozitate de Andrei. "Dincolo de rezultate, ceea ce ne bucura foarte tare e ca Andrei reuseste sa se raporteze la noi ca la niste profesori, in sensul ca, in momentul in care ne apucam de lucru, intelege ca este o lectie de matematica, si nu asa, o chestie cu mama sau cu tata. Anu se intelege insa ca sta nemiscat pe scaun, ci pur si simplu ca apreciaza momentul respectiv la adevarata lui valoare", a explicat tatal. "Trece foarte usor timpul in care lucram impreuna, pentru ca e o placere sa lucrez alaturi de parintii mei. Nu e ceva obositor, fiindca in fiecare zi invat ceva nou, plus ca mai fac si cite o gluma", a adaugat Andrei.

Pentru olimpiada nationala de matematica, unde a luat premiul I si anul trecut, Andrei a lucrat impreuna cu parintii si cite 6 ore pe zi, insa cu 3-4 zile inainte s-a relaxat.

"Sa nu ramina cineva cu impresia ca e un robotel care toata ziua toaca matematica si caruia parintii ii spun «baga probleme in tine, ca oricum n-ai altceva de facut!». E un copil absolut normal", a spus zimbind tatal. "Ies in parc, ma dau cu rolele, ascult muzica, cint uneori la flaut, merg frecvent la inot, ma joc pe calculator…", a adaugat Andrei.

Iar in afara de matematica, ii plac fizica si muzica, prima pentru ca solicita calcule si rationamente similare, cea de-a doua datorita stilului de predare al profesoarei de la clasa.

Comentarii