Scoala cu 5 elevi (GALERIE FOTO)

sâmbătă, 15 decembrie 2012, 14:23
5 MIN
 Scoala cu 5 elevi (GALERIE FOTO)

Cea mai mica scoala din judet are anul acesta numai cinci elevi. Este situata la 95 de kilometri de Iasi in satul Vladnicut din comuna Vanatori u doi elevi sunt in clasa a II-a, unul in clasa a III-a si ceilalti doi in clasa a IV-a u satul unde locuiesc are numai 50 de familii. Micutii sunt ingramaditi intr-o sala care are dimensiunea unei odai. Elevii nu sunt dusi la scoala din centru din cauza conditiilor rutiere foarte dificile u cand ploua sau ninge, se ajunge foarte greu in zona.

La 95 de kilometri distanta de Iasi, in satul Vladnicut din comuna Vanatori functioneaza cea mai mica scoala din judet. In cel mai izolat sat al comunei, unde locuiesc aproximativ 50 de familii, scoala primara este frecventata de numai 5 elevi. Anul trecut, unitatea de invatamant se mandrea cu 8 elevi, iar in toamna lui 2013 vor fi din nou 8 elevi, intrucat sunt asteptati alti copii in clasa I.

Desi cladirea unitatii arata deplorabil, iar micutii sunt ingramaditi intr-o sala care are dimensiunea unei odai, acestia nu au fost mutati la scoala de centru, in Vanatori, drumul fiind greu accesibil. „E jale acolo si cred ca asta e solutia, de a-i aduce la Vanatori. Am facut adresa la Inspectoratul Scolar pentru a primi un microbuz model Aro, care sa poata intra tot timpul pe acel drum. Comuna are un microbuz scolar, insa este folosit pentru a transporta elevii de clase primare de la Gura Badilitei la Hartoape. Despre desfiintarea simultanului de la Vladnicut, am vorbit cu doamna Romaniuc, cand era inspector general. Acum, ca s-a schimbat, om vedea dupa alegerile astea cu cine vorbim", a spus Constantin Lupu, primar al comunei Vanatori din partea USL. In judet, continua sa-si deschida portile, chiar daca au mai putin de 10-15 elevi, si unitatile de invatamant primar din Tarnita, Buzdug (comuna Dagata), Vama (comuna Popesti), Icuseni (comuna Victoria) si Curagau (comuna Comarna).

„Daniela e un elev model"

Stefania, Gabriel, Cosmin, Daniel si Daniela sunt singurii invatacei ai Vladnicutului. Stefania si Gabriel sunt in clasa a II-a, Cosmin e in clasa a III-a, iar Daniel si Daniela sunt in clasa a IV-a. Cu exceptia lui Cosmin, care a lipsit ieri de la ore, fiind bolnav, ceilalti sunt rude. „Stefania si Daniel sunt frati, Daniel si Daniela sunt verisori primari, iar Daniela si Gabi sunt tot verisori", ne-a explicat invatatorul Sorin Margean, care preda la Vladnicut de 3 ani. Pentru ca a intrat in restrangere de activitate la scoala din Siretel, a fost transferat la cea mai izolata unitate de invatamant din comuna, dar si din zona. La aceasta ajunge de cele mai multe ori pe jos. „Vara mai vin cu un scuter. N-am calculat cati bani cheltuiesc cu benzina. Ganditi-va ca atunci cand cobor din deal opresc motorul. Acum, de cand e frig, vin pe jos. Pe unde vin eu, pe un drum mai scurt, sunt 4 kilometri de mers. Si la iarna tot pe jos vin, prin padure", a explicat invatatorul Margean. Dascalul in varsta de 44 de ani nu a plecat insa de la Vladnicut, in ciuda navetei anevoioase pe care trebuie sa o faca si a faptului ca lucreaza cu numai 5 copii. Vede si o parte buna in asta: stie in cazul fiecaruia dintre ei ce potential are, unde intampina dificultati si le cunoaste foarte bine parintii. „Daniel iese zilnic la tabla, la matematica, pentru ca intampina dificultati la impartire, mai uita din tabla inmultirii si se intampla sa nu mai stie sa rezolve acasa modelele de probleme lucrate in clasa. La limba romana ii este mai greu cu gramatica. Si scrie mai uratel, dar e vina lui pentru ca – stiu de acasa – se grabeste, deoarece are probleme cu televizorul. Daniela e un elev model. Daca incep o propozitie, nici nu apuc sa spun jumatate ca stie ce vreau sa spun. Intelege foarte bine, e foarte isteata", a spus invatatorul Sorin Margean despre elevii de clasa a IV-a.

Cine a ajuns la Pascani a vazut lumea

Premianta scolii nu are practic cu cine sa intre in competitie. „Mi-ar fi placut sa fiu intr-o clasa cu elevi numai de a IV-a, dar nici asa nu-i rau. La anul scapam de scoala asta, ca ne duce la Vanatori", a marturisit Daniela. Pentru copila, ca si pentru colegul ei de banca si de clasa, plecarea la Vanatori va fi ca o iesire in lume. Cei doi ies foarte rar din Vladnicut, pana acum cel mai departe mergand pana la Pascani. „Eu am mers o singura data la Pascani, cand aveam 7 ani", a spus Daniel. „Eu am mers la Pascani de 5, 6 sau 7 ori", a adaugat Daniela. Niciunul dintre ei nu a vizitat vreodata Iasul si nici nu s-a bucurat de vreo excursie cu scoala. Cand vor trece in clasa a V-a, vor trebui sa faca insa naveta la Vanatori cu o Dacia-papuc, pusa la dispozitie de Primarie. Acum, sunt transportati cu aceasta masina la scoala din Vanatori 8 elevi de gimnaziu. Elevii mai mici din Vladnicut nu au doar nesansa sa invete intr-o singura clasa cu predare simultana, ci si intr-o cladire veche de aproape 60 de ani, care nu prea arata a scoala. In vara acestui an, in urma unei furtuni, acoperisul de azbest a fost distrus considerabil, iar din tavanul clasei unde se tineau orele s-a desprins o bucata de latimea unui culoar.

„Ce sa le fac, daca nu-i banul?"

Din cauza ca nu s-a reparat nimic, cei mici urmeaza lectiile intr-o sala care a functionat inainte ca depozit pentru carti. Acolo au fost ingramadite patru banci, catedra, scaunul pentru galeata cu apa pe post de robinet, iar peretii au fost imbracati numai cu literele alfabetului si cu cateva planse. Dupa ce se chinuiesc in clasele primare si in gimnaziu, din cauza conditiilor si apoi a navetei, cei mai multi dintre copiii din Vladnicut nu merg mai departe la liceu. „Acum mai am la scoala o fata in clasa a VII-a. Pe sora ei nu am dat-o la liceu, pentru ca nu aveam bani. Nici macar sa faca a IX-a si a X-a nu am putut-o da. Ca sa porti la scoala un copil, iti trebuie bani. Ce sa le fac, daca nu-i banul? Invata sa faca treaba, ca mine. Sa faca mancare, sa spele, sa praseasca, sa dea la animale", a mentionat Gabriela Rotaru, care lucreaza ca femeie de serviciu la Scoala din Vladnicut.

Comentarii