Universitarii ieseni au cerut MEC sa modifice proiectul noii legi a invatamintului

duminică, 29 octombrie 2006, 17:55
2 MIN
 Universitarii ieseni au cerut MEC sa modifice proiectul noii legi a invatamintului

Toate au fost argumentate si prezentate secretarului de stat pentru invatamint superior in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Dumitru Miron. De altfel, secretarul de stat i-a anuntat pe universitarii ieseni inca de la inceputul dezbaterii ca orice articol „poate fi modificat, completat sau eliminat”. S-a si tinut de cuvint, astfel ca pina la sfirsitul dezbaterii universitarii ieseni au primit promisiuni ca mai multe dintre articolele contestate vor fi modificate sau eliminate.
Prima obiectie priveste problema crearii unui Consiliu Director, organ deliberativ, alcatuit din sapte membri, dintre care patru numiti de MEC si sindicate, si doar trei de Universitate. „S-au exprimat mai multe nemultumiri referitoare la Consiliul Director, si in special la componenta acestuia si la modul de desemnare a membrilor. Nu ni se pare normal ca majoritatea acestora sa fie numiti din afara Universitatii. Se incalca si autonomia universitara. Oricum, in final, dl. Miron ne-a asigurat ca articolele care introduc acest Consiliu ar putea fi modificate, pina la eliminare”, a declarat rectorul Universitatii „Al. I. Cuza”, prof. dr. Dumitru Oprea.
Separarea organismelor de conducere in executive si deliberative, si mai ales excluderea din Senat a rectorilor, prorectorilor si a celorlalte persoane cu functii de conducere la nivelul facultatilor a fost respinsa din start de universitari si abandonata chiar si de reprezentantul MEC. „Pentru ca se cunosteau nemultumirile referitoare la separarea in organe deliberative si executive, si pentru a nu bloca discutiile asupra lor, Dumitru Miron a anuntat inca de la inceput ca toate aceste articole vor fi modificate”, a mai precizat rectorul Oprea.
In ceea ce priveste desfiintarea gradelor didactice de preparator si lector, propuse de noua lege, universitarii ieseni au cerut acordarea unei perioade de „gratie” pentru a se face trecerea la conferentiari. Astfel, ultimii lectori numiti vor avea timp 4-5 ani pentru a-si lua doctoratul si a dobindi titlul de conferentiar. Cei care nu vor reusi se vor intoarce la postul de asistent. Cit ii priveste pe preparatori, toti vor deveni automat asistenti, singurul criteriu de departajare dintre ei fiind de fapt cel de vechime si nu cel de natura stiintifica sau didactica.
Opiniile si comentariile universitatilor iesene vor fi prezentate in scris MEC saptamina viitoare. Joi, toate aceste comentarii vor fi centralizate de catre Universitatea „Al. I. Cuza” si ulterior trimise MEC si Consiliului National al Rectorilor. „Am dat tuturor membrilor Biroului Senat noua propunere legislativa pentru a fi studiata. Vom hotari impreuna care sint punctele noastre de vedere si apoi le vom da universitatii „Cuza” si sper a fi trimise mai departe”, ne-a spus rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, prof.dr. Cristian Dragomir.

Comentarii