Universitatea a fost jefuita de 2 miliarde

miercuri, 07 noiembrie 2007, 20:16
4 MIN
 Universitatea a fost jefuita de 2 miliarde

Cum a fost pacalit sistemul informatizat

Planul Mihaelei Iacob a fost descoperit intimplator. Un student nu a fost primit la examen pe motiv ca nu si-a platit taxele de studiu. „Cind studentul a prezentat chitanta pentru a dovedi ca este la zi cu taxa, s-a observat ca desi el platise cu o luna in urma, adica in luna iunie, pe chitanta era trecuta o zi din luna urmatoare. Era o diferenta de trei-patru saptamini. Atunci am demarat ancheta si am descoperit si paguba de 1,99 de miliarde lei vechi", a precizat ing. Bogdan-Eduard Plescan, directorul general administrativ al Universitatii „Cuza".

Controlul de audit al institutiei a scos la iveala un sistem extrem de rafinat, care i-a uimit pina si anchetatorii desemnati de universitate. Practic, Mihaela Iacob a reusit sa fure aproape 200.000 RON prin inscrierea unei date voit gresite pe chitanta.

Studentii care isi plateau taxele de scolarizare primeau de la casierie o chitanta pe care era trecuta nu ziua reala in care erau primiti banii, ci o data ce corespundea saptaminii sau lunii urmatoare. Banii colectati atunci de la studenti erau astfel preluati in interes personal de Mihaela Iacob, iar la data inscrisa pe chitanta erau predate sume achitate de alti studenti, care la rindul lor primeau chitante ce nu trebuiau declarate decit peste citeva saptamini.

La prima vedere, totul pare simplu. Dar cind toate chitantele sint eliberate printr-un sistem informatizat, pacalirea sistemului devine mult mai dificila. Acesta este si motivul pentru care Mihaela Iacob a mai adaugat citeva elemente de ajutor la tehnica ei, pentru a-si spori sansele de succes.

„Aparatul de pe care erau eliberate chitantele a fost astfel programat de casiera incit fiecare chitanta sa fie putin decalata fata de linia pretiparita, unde ar fi trebuit sa apara automat data din ziua respectiva. De asemenea, ea nu folosea decit toner foarte sters si aplica stampila exact pe data pe care o scria de mina pentru a ingreuna vizualizarea ei. Mai ales ca nu era cea corecta", a precizat si Liliana Iftimea, sefa Biroului de Audit din cadrul Universitatii „Cuza".

„Nu aveai cum sa o banuiesti de asa ceva"

Strategia angajatei de la universitate a functionat timp de citeva luni bune, dar nu este exclus sa fi functionat chiar si citiva ani. Nu se stie inca. Deocamdata, ancheta nu a reusit sa identifice exact inceputul fraudei, pentru ca in actele predate de casiera, in fiecare zi, totul arata perfect.

„Nu am descoperit frauda pentru ca noi primeam doar copiile chitantelor, care nu au stampila. Ea data chitantele cu mai multe zile inainte, dar nu le declara la sfirsitul fiecarei zile, si nici banii de pe ele. La data inscrisa pe chitantele respective toti banii erau declarati, luati de aceasta data de la alti studenti, si ei cu chitante antedatate pentru zilele urmatoare", explica ec. Liliana Iftimea.

Strategia Mihaelei Iacob a functionat atit de bine nu doar datorita tehnicii folosite. Imaginea pe care si-o crease si increderea de care se bucura in universitate, unde lucra de noua ani, i-au fost si ele de mare ajutor.

Nimeni nu ar fi banuit ca e capabila de o asemenea fapta. „Era o fire extrem de comunicativa si sociabila. Zimbea mereu, avea si o figura blajina, si toata lumea avea incredere in ea. Nu aveai cum sa o banuiesti de asa ceva", spune Liliana Iftimea.

Pe cit de incredibila a fost fapta ei, pe atit de surprinzatoare a fost atitudinea cu care a primit vestea descoperirii fraudei comise. „Avea o seninatate cind i-am comunicat ca am aflat ce facea! Nu ne-a venit sa credem. Ne-a socat si pe noi. A spus ca ii pare rau ca si-a dezamagit colegii si si-a luat angajamentul sa dea toti banii inapoi", isi aminteste Liliana Iftime.

Imediat dupa ce ancheta universitatii s-a incheiat, Mihaela Iacob a disparut iar colegii ei nu stiu unde se afla. Orginara din Valea Lupului, ea locuia in Casa parohiala a bisericii din localitate, unde fostul ei sot fusese preot paroh. Dupa decesul acestuia, ea a parasit locuinta. Numarul de mobil la care raspundea de obicei nu mai este acum valabil.

Politia ii audiaza pe studenti

Universitatea a lasat totul in seama Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei, acolo unde ancheta se afla inca in desfasurare. „Mihaela Iacob nu se poate sustrage urmaririi penale. Avem dovezi clare de delapidare. Acum trebuie audiati studentii. Ei au fost pina acum in vacanta si asta a ingreunat ancheta. Oricum, ea va raspunde penal pentru faptele sale", a precizat comisar Petru Balteanu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Iasi.

Dupa ce a ramas fara aproape 200.000 de lei noi, Universitatea „Al.I. Cuza" si-a luat masuri de precautie.  A fost angajata o persoana care se ocupa periodic de controlul gestionar intern.

De asemenea, universitatea spera ca in viitorul apropiat casieriile clasice sa fie desfiintate in favoarea unui sistem de transfer bancar, plata facindu-se cu cardul.

Comentarii