Universitatea „Al. I. Cuza” este in colaps?

duminică, 02 decembrie 2012, 12:22
4 MIN
 Universitatea „Al. I. Cuza” este in colaps?

"Am sa fiu foarte pragmatic: problema este daca universitatea din Iasi mai poate functiona sau nu. Nu va speriati, va spun o realitate", a spus fostul rector Dumitru Oprea cu ocazia unei dezbateri publice. "Suntem departe de un blocaj financiar total. Vorbim despre cheltuieli avansate pentru proiecte din fonduri structurale si nerecuperate inca", arata actualul rector, Vasile Isan. "In cazul finantarii de baza, si in special a componentei salariale, sunt oaresice probleme", admite si presedintele Senatului de la "Cuza", Constantin Rusu.

Dupa ce senatorul Dumitru Oprea a deschis o discutie despre situatia financiara a Universitatii „Al.I. Cuza" in cadrul unei dezbateri publice organizate sambata de Grupul de Dialog Social, rectorul institutiei, Vasile Isan, si presedintele Senatului universitar, Constantin Rusu, au incercat sa clarifice problemele cu care se confrunta institutia. Politicianul Oprea, care este si vicepresedinte al Senatului de la „Cuza" pe strategii de dezvoltare, a pus problema intr-un registru grav. El a subliniat ca, din punctul lui de vedere, o solutie de iesire ar fi crearea unei „universitati online". „De cateva luni de zile incerc alaturi de conducerea universitatii sa gasim iesirea dintr-o stare de moment. Am sa fiu foarte pragmatic: problema este daca universitatea din Iasi mai poate functiona sau nu. Nu va speriati, va spun o realitate. Nu-mi cereti detalii, este un moment crucial. Din exces de excelenta s-a investit in proiecte, crezand in ele", a declarat fostul rector Oprea. Acesta a continuat dezbaterea expunand cateva dintre argumentele sale pentru infiintarea unei institutii de invatamant superior intr-un mediu virtual. „Eu am convingerea ca, in momentul de fata, universitatea poate sa riste sa treaca de la forma de zi la forma online. Nu mai facem fata cu costurile actuale ca sa supravietuim. Sper sa depasim momentul acesta, cu sacrificiu din partea noastra. Este ceva de nedescris", a mai punctat candidatul pentru alegerile parlamentare.

Cheltuieli nerecuperate de 60 de milioane de lei

Rectorul Vasile Isan a explicat ca problemele nu sunt dramatice si deriva din impasul creat de blocarea finantarii proiectelor europene. „As spune ca situatia poate fi definita ca una critica pentru ca nu am reusit sa acoperim sau sa platim toate cheltuielile prevazute in aceste proiecte la zi, in pofida faptului ca noi am angajat o linie de credit special destinata pentru aceste proiecte. Datorita faptului ca proiectele pe POS DRU si POS CCE, unde sunt depuse majoritatea granturilor noastre, s-au blocat, sunt in presuspendare, noi de multa vreme n-am mai incasat cererile de rambursare", a declarat Isan. Pentru unele cereri, managerul institutiei a precizat ca s-a incasat doar partea aferenta contributiei guvernului roman, aproape insignifianta. „Suntem departe de un blocaj financiar total. Vorbim despre cheltuieli avansate pentru proiecte din fonduri structurale si nerecuperate inca, care se situeaza la aproape 60 de milioane de lei", a punctat rectorul. Cat despre universitatea online, Vasile Isan mentioneaza ca trebuie discutate doua aspecte: proportiile si scopul. Doar unele domenii s-ar preta la o asemenea abordare, pentru ca nu toate disciplinele academice pot fi standardizate. Practic, universitatea de tip „campus" nu poate fi inlocuita in totalitate de una virtuala.

Finalul de an va fi unul trist

Constantin Rusu, presedinte din luna septembrie al Senatului, a pus problemele financiare de la „Cuza" in contextul crizei nationale. Astfel, factorii care au condus la situatia critica sunt diminuarea alocatiilor bugetare, diminuarea progresiva a numarului studentilor de la taxa si finantarea in avans, din resurse proprii, a programelor POS DRU, mizand pe faptul ca vor sosi banii. „An dupa an, alocatiile bugetare per student s-au redus progresiv, si nu cu cativa lei, ci cu sume consistente", a precizat profesorul Rusu. Capitolele la care universitatea nu inregistreaza probleme financiare sunt cercetarea, cantinele si caminele, criza resimtindu-se la nivelul salariilor. „In cazul finantarii de baza, si in special a componentei salariale, sunt oaresice probleme intrucat resursele financiare sunt inexistente, iar cu banii care sunt, de regula, s-au platit salariile depasindu-se uneori plafonul stabilit pentru fiecare facultate in parte. De aici incolo, lucrurile se complica intrucat vin si plati suplimentare fata de lunile trecute. E vorba despre asigurarea resurselor financiare pentru plata orelor din normele suplimentare", a specificat presedintele Senatului. Conform acestuia, cuantumurile in care vor fi platite aceste ore vor fi mult mai reduse decat in anii anteriori. „Situatia este critica, nu dramatizam lucrurile, dar toata lumea trebuie sa fie constienta de dificultatile financiare ale momentului, fiindca altfel va trebui sa suportam un soc extraordinar de mare din partea colectivitatii academice, a oamenilor care muncesc in aceasta institutie, care se vor simti jigniti fiindca au fost solicitati sa presteze niste activitati la care s-au angajat, s-au creat state de functii in consecinta, iar in momentul in care va trebui sa remuneram aceasta activitate, o sa vedem ca de fapt nu avem resursele necesare", a mai subliniat Constantin Rusu. Astfel, profesorul considera ca finalul de an va fi unul trist, iar 2013 va prinde Universitatea „Cuza" cu perspective „usor sumbre".

Comentarii