USLIP le cere profesorilor sa nu semneze ca sint de acord cu concediile fara plata

duminică, 22 noiembrie 2009, 17:45
2 MIN
 USLIP le cere profesorilor sa nu semneze ca sint de acord cu concediile fara plata

Cel mai mare sindicat din invatamintul preuniversitar iesean, USLIP, care are peste 10.000 de membri, le cere ordonatorilor de credite sa aplice fara abuzuri Legea 329/2009, privind reducerea cheltuielilor de personal. In urma intrarii in vigoare a respectivei legi, profesorii vor fi nevoiti sa isi ia concediu fara plata, timp de opt zile, dintre care patru in noiembrie.

"Noi sintem impotriva acestei legi si impotriva oricaror masuri luate de ordonatorii de credite vizind retinerea unei sume din salariul colegilor nostri. Atragem atentia inspectoratelor scolare, consiliilor locale, Ministerului Educatiei, directorilor de unitati scolare sa nu aplice abuziv aceasta lege. Sintem pentru reducerea cheltuielilor, insa nu oricum", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele USLIP, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul sindicatului.

Unul dintre abuzurile sesizate de el este legat de faptul ca in respectiva lege nu se mentioneaza ca reducerea cheltuielilor de personal sa fie de 15,5%. Mai mult, in lista cheltuielilor de personal a fiecarei unitati scolare din tara sint trecute nu numai cheltuielile salariale, ci si alte puncte: fondul de premii, sporuri, concediile medicale, orele suplimentare. In consecinta, acest procent poate fi obtinut si prin alte practici decit impunerea a opt zile de concediu fara plata.

Liderii USLIP au verificat Legea 329 cu ajutorul juristilor de la Consiliul Superior al Magistraturii. "Ordonatorii de credite sa nu uite faptul ca legea a intrat in vigoare incepind cu 12 noiembrie, la trei zile de la publicare in Monitorul Oficial. In consecinta, pentru luna noiembrie, reducerea trebuie sa fie, dupa cum au stabilit-o si cei de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu care am discutat aceasta lege, de 9,81%", a adaugat Isvoranu.

In consecinta, el le cere cadrelor didactice ca, chiar daca se vor supune deciziilor luate la nivel de scoala, sa nu semneze tabelele prin care sa-si dea acordul pentru cele opt zile de concediu impuse. Aceasta le va permite ulterior sindicatelor sa atace in instanta masurile considerate ilegale.

Comentarii