10 kg de faina, un vot

Subtitlu

miercuri, 18 noiembrie 2009, 23:27
6 MIN
 10 kg de faina, un vot

Totul a iesit la iveala dupa ce scrutinul, cistigat la 5 voturi distanta de PDL, a fost anulat de o judecatoare din Pascani. Despre aceasta prin sat se stie ca e fina deputatului PSD Neculai Ratoi, din colegiul caruia face parte si Valea Seaca.

 

Candidatii: Valeriu Roman (PSD) si Mihai Miron (PDL)

Partidele politice si-au facut antrenamentul pentru prezidentiale la alegerile locale anticipate din Valea Seaca, care au avut loc duminica trecuta. Cadouri si bani au fost impartite fara nici o jena. S-au asfaltat drumuri in saptamina dinaintea alegerilor.

Cind "armele" s-au epuizat, PSD si PDL s-au intilnit in instanta, pentru ca judecatorii sa decida cistigatorul fotoliului de primar. Desi se acuza reciproc de mituirea alegatorilor, cele doua partide se judeca practic pe numaratoarea voturilor.

Nici reprezentantii PDL, nici cei ai PSD nu au reclamat ca un membru anume al partidului advers ar fi platit voturile. Conform legii, "darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

"I-a adunat pe grupuri si le-a dat de baut"

In Valea Seaca, oamenii au fost pur si simplu momiti la vot. PSD a lucrat mai eficient, se pare, cu cadourile, PDL, care controla Primaria, mai mult cu banii publici pentru lucrari. Potrivit satenilor, campania a coborit chiar mai jos de mita, data si de o parte, si de alta, ajungindu-se la batai intre sustinatorii candidatilor ajunsi in turul doi: Valeriu Roman de la PSD si Mihai Miron de la PDL. Zaharul, uleiul, faina, alcoolul si banii au fost la Valea Seaca arme electorale. Spaga electorala, sustin localnicii, nu se dadea insa chiar in ziua mare, ci mai pe inserat.

"Diversi indivizi de la PSD cautau oamenii pe acasa si dadeau cite 10 kilograme de faina de griu pentru fiecare vot promis. La unii, pe care nu-i gaseau, le lasau pachetele dupa poarta, noaptea. S-a dat si de baut. La betivani, care se vind pe nimic. I-a adunat pe grupuri si le-a dat de baut", a declarat sateanul Petrica Bran.

Acesta critica si PDL, pe motiv ca s-a apucat de "realizari" in sat pe ultima suta de metri, chiar intre cele doua tururi ale alegerilor. "Saptamina asta a fost asfaltat un kilometru de drum la Topile, pe un proiect facut de fostul primar, de la PDL", a precizat Petrica Bran.

Un alt satean, care insa a refuzat sa isi dea numele, a prezentat alte detalii „de campanie", chiar mai spumoase. "Mergeau ca la curve, cu banii inainte. Inainte de alegeri, pe la crisme toti erau beti morti. Au mers numai la «rachitori». Din ce am auzit, PSD a amanetat deja si posturile femeilor de serviciu de la scoala, in caz ca or sa cistige", a declarat sateanul.

"Au dat si unul, si altul"

Batrinii din sat s-au aratat a fi cei mai informati cu privire la practicile electorale. Astfel, votul unei familii se pare ca valoareaza 50 de lei si 10 kilograme de faina. "S-au dat in judecata si acu’ se cearta prin procese. Eu nu am primit, dar am auzit ca s-a dat faina si bani. Am auzit ca s-a dat 500.000 (n.r. – lei vechi) de familie. Au dat si unul, si altul", a spus Elena Marcu, o batrina de 70 de ani.

Intr-un sat din comuna, lucrurile au degenerat in seara in care au fost prezentate rezultatele din turul doi, cind a fost declarat cistigator reprezentantul PDL, Mihai Miron. "Eu nu am fost la vot, ca am buletinul expirat. Il primesc simbata si ma duc. Aici la noi nu au fost barbarisme, dar la Topile s-au batut de au venit mascatii", si-a amintit Georgel Nistor, din Valea Seaca.

Potrivit satenilor, alegerile prezidentiale au fost trecute in plan secundar, batalia electorala fiind concentrata pe postul de primar. Votul pentru presedinte, pentru referendumul de reducere a numarului parlamentarilor si cel pentru primar nu par a fi intelese foarte clar de toti localnicii. "Nu ne-a spus nimeni cum sa votam. Daca ne explica cineva, se interpreta ca face propaganda. O sa vedem atunci despre ce este vorba", a declarat Mihai Rusu.

"Au fost persoane care au votat de mai multe ori"

Rezultatul alegerilor pentru primarul din Valea Seaca nu a fost stabilit prin vot, ci in instanta, la Judecatoria Pascani. Candidatul PSD, Valeriu Roman, a contestat in instanta cistigarea alegerilor de contracandidatul sau, la cinci voturi diferenta, invocind participarea la vot a unor persoane cu carti de identitate expirate, inscrierea pe listele suplimentare a unor cetateni inscrisi pe listele permanente, utilizarea ilegala a urnei volante si promisiunea unor cistiguri in bani in schimbul votului pentru reprezentantul PDL.

"S-au adus probe ca au fost persoane care au votat de mai multe ori. Semnaturile persoanelor sint identice. S-au dat si declaratii ca s-a dat mita electorala de la PDL. Declaratiile de acum sint invocari. Dupa razboi, multi viteji se arata, dar la instanta se merge doar cu dovezi", a declarat Valeriu Roman, candidatul PSD.

Potrivit presedintilor comisiilor sectiilor de votare din Valea Seaca si Topile, Viorica Stefan si Felicia Andronache, reprezentantul PSD a contestat listele suplimentare pe care erau trecuti chiar membrii comisiilor. "Unii dintre membrii comisiilor erau din alt sat al comunei si nu aveau cum sa plece sa voteze unde erau pe listele permanente, asa ca au votat pe cele suplimentare, lucru pe care legea nu il interzice", a declarat Viorica Stefan.

Potrivit presedintei sectiei din Topile, doua persoane apar ca votanti si pe listele permanente si pe listele suplimentare, insa sustine ca acest lucru este inexplicabil. "Ii stiu pe cei doi, Vasile Diaconu si Gheorghe Matasaru. Au venit, si pot sa jur, o singura data si cei din comisie nu au sesizat ca erau pe lista permanenta si i-au trecut pe cea suplimentara. Nu stiu de unde au aparut semnaturile lor pe lista permanenta. Nici macar nu sint aceleasi semnaturi", a precizat Viorica Stefan.

Potrivit acesteia, una din plingerile PSD, aparitia a sapte buletine in plus la sectia de votare din Contesti, este o eroare a biroului electoral al comunei. "Cele 7 voturi sint de fapt cele nule, dar probabil le-au adunat la cele valabil exprimate", a declarat Viorica Stefan.

"Ratoi a botezat-o pe judecatoarea acestui caz"

Presedintii sectiilor de votare sustin, la fel ca si candidatul PDL, ca anularea voturilor este "o manevra a PSD". Potrivit acestora, loctiitoarea presedintelui Biroului Electoral Comunal (BEC), Nicoleta Afloroaiei, este sotia avocatului care a reprezentat PSD in instanta, Dionisie Afloroaie.

Mai mult, acestia sustin ca judecatoarea Andreia Stavarache, cea care a analizat contestarea rezultatului alegerilor si a dat cistig de cauza PSD, este fina fostului primar din Pascani, Neculai Ratoi, actual deputat PSD in colegiul Pascani, colegiu din care face parte si comuna Valea Seaca.

"Ratoi a botezat-o pe judecatoarea acestui caz. Avocatul PSD era sotul loctiitoarei presedintelui BEC. Acelasi BEC mi-a dat certificatul doveditor al alegerilor si apoi tot ei l-au contestat. La proces, avocata noastra nu a fost lasata sa vorbeasca si sa adauge la dosar probele care dovedeau ca urna mobila a mers la persoane care aveau adeverinte de la doctori cum ca sint netransportabile", a declarat Mihai Miron.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii s-au ferit sa comenteze public posibila existenta a incompatibilitatii judecarii de catre Andreia Stavarache a contestarii alegerilor de la Valea Seaca. Neoficial insa, acestia spun ca legislatia internationala stabileste o serie de normative.

"Potrivit articolului 6 din Conventia Drepturilor Omului, trebuie eliminata orice suspiciune asupra obiectivitatii si impartialitatii in judecarea unui caz. Concret, in legislatia noastra nu este prevazuta o incompatibilitate ca cea prezentata. Decizia ii apartine in exclusivitate judecatorului", a precizat sub protectia anonimatului un oficial al CSM.

Candidatul PDL a anuntat ca miine se va judeca in instanta contestatia depusa de PDL la decizia Judecatoriei Pascani. Deputatul Neculai Ratoi nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii