6 ieseni au murit ieri cu zile la spital

luni, 07 iunie 2010, 22:07
11 MIN
 6 ieseni au murit ieri cu zile la spital

Mii de ieseni mor in fiecare an din cauza sistemului sanitar romanesc. Intr-o perioada in care la nivel mondial se fac descoperiri epocale in sanatate, se inventeaza teste si instrumente foarte precise in diagnosticarea si tratarea unor boli pina de curind incurabile, in Romania inca se moare din cauza unor boli tratabile. Lipsa unui sistem eficient de preventie, absenta programelor de screening sau chiar indiferenta medicilor, a oamenilor fata de propria lor sanatate, duc la statistici sumbre in ceea ce priveste mortalitatea prin boli ce pot fi prevenite si vindecate. Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice din Romania, intitulat "Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului", si elaborat in 2008 arata faptul ca zeci de mii de romani mor anual din cauza sistemului sanitar. Boli ca hepatita B, cancerul de col uterin, bolile cardio-vasculare, bolile respiratorii, depresia – cauzatoare de sinucideri – sint afectiuni care in Romania ucid anual multi oameni. "Afectiuni care in multe state din UE sint aproape eradicate continua sa afecteze un numar mult prea mare de romani, mai ales dintre acelea care pot fi prevenite si controlate printr-un sistem sanitar public eficient. Referindu-ne la mortalitatea evitabila, adica acele afectiuni care pot fi tratate de catre un sistem de sanatate functional, datele statistice plaseaza Romania intr-o situatie si mai dificila: aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei puteau fi evitate. Altfel spus, din cauza disfunctiilor sistemului sanitar in Romania mor anual peste 60.000 de oameni", se precizeaza in preambulul Raportului Comisiei Prezidentiale pentru sanatate. Cum populatia Iasului reprezinta 4% din populatia Romaniei, s-ar putea spune ca in fiecare an vietile a 2.400 de ieseni ar putea fi salvate daca am avea un sistem sanitar eficient. Medici specialisti spun ca cea mai mare parte din vina pentru aceste morti o are chiar sistemul de sanatate, si ca solutii exista insa pentru a le pune in aplicare este nevoie de fonduri, resurse umane si, nu in ultimul rind, initiativa.

Bolile cardio-vasculare: 60% din decesele dintr-un an

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii prin bolile de inima. Peste 60% din decesele inregistrate in tara noastra sint cauzate de afectiuni cardio-vasculare, spre deosebire de 37% cit este procentul in Uniunea Europeana. Ultimele studii realizate la nivel national arata ca 39,1% din populatie sint pacienti cunoscuti cu hipertensiune. Desi pentru bolile cardio-vasculare exista programe de preventie, medicii cred ca trebuie sa se faca mai mult. "Ar fi bine ca numarul programelor in privinta acestor boli si fondurile alocate sa fie mai mari. Foarte important este sa se identifice si sa se trateze din timp factorii de risc. In alte tari sint programe destinate screening-ului, identificarii si tratarii factorilor de risc, pentru ca asa se poate face preventie", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic de urgenta.

In Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon" nu de putine ori au fost cazuri de persoane foarte tinere care au fost diagnosticate cu boli cardio-vasculare in conditiile in care nu stiau sa aiba probleme de sanatate. Un program pe care multi medici l-au considerat foarte util a fost Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei. In cadrul acestui program toata populatia tarii a beneficiat de un set de analize gratis pentru identificarea anumitor factori de risc. "Atunci s-a vazut ca pacientii cu glicemie crescuta sint mult mai multi decit cei care erau cunoscuti si inclusi in programul de diabet. La fel a fost si cu persoanele cu valori mari de colesterol. O persoana poate fi «obligata» sa vina la medic prin programe de sanatate care sa fie popularizate asa cum trebuie", a mai spus conf.dr. Cimpoesu.

Medicii sint totusi de acord ca nu se pot face programe pentru absolut toate bolile, insa ar trebui sa se ia masuri macar pentru boli care afecteaza o mare parte din populatie si care pot fi tratate si vindecate daca sint descoperite la timp. "Daca tratezi din timp, scade numarul complicatiilor, scad si costurile, oamenii se interneaza in spital mai rar, nu se mai ajunge atit de des la invaliditate si omul poate munci mai mult", a adaugat medicul.

In acelasi timp, insa, medicii spun ca intr-o anumita masura este si vina pacientului. Multi pacienti refuza sa recunoasca simptomele chiar daca banuiesc boala, si ajung la spital atunci cind nu mai rezista, cu complicatii foarte grave, cind deja nu se mai poate face nimic. "In fiecare saptamina avem aproximativ 800 de pacienti care trec prin UPU. Cel putin 30% dintre acestia au boli cardio-vasculare. Ei se interneaza in clinica de cardiologie si cea de medicina interna care insumeaza 190 de paturi.

–––

O treime din pacientii cu hepatita C fac ciroza in 20 de ani

Statisticile oficiale din Romania arata ca aproximativ 4,9% din populatie este infectata cu diverse tipuri de hepatita. Neoficial insa, medicii spun ca cifrele sint de fapt duble. OMS a facut public faptul ca in lume exista peste 1,5 miliarde de persoane afectate de hepatita, in special virus B si C. Aproximativ doua milioane dintre acestia traiesc in Romania.

Cea mai mare problema in cazul hepatitei de tip C este reprezentata de faptul ca este depistata foarte tirziu, din cauza lipsei simptomelor sau a confundarii lor cu alte afectiuni.

"Infectia cronica cu hepatita C evolueaza atipic pentru o boala de ficat. Cele mai intilnite simptome sint oboseala, durerile articulare sau durerile de cap, simptome care pot duce la un diagnostic gresit. Boala are timp astfel sa evolueze si sa ajunga chiar pina la ciroza. Aproximativ 80% dintre adultii infectati cu virusul C ajung sa aiba forma cronica a bolii", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

O treime dintre cei infectati ajung sa faca ciroza in mai putin de 20 de ani de la infectare.

–––

30% dintre depresivi prezinta risc de sinucidere

Psihiatrii cred ca, peste 10 ani, depresia va fi a doua mare cauza de deces la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare

Medicii psihiatri spun ca in 2020 depresia va reprezenta a doua problema de sanatate a lumii. In contextul crizei economice actuale s-a observat o crestere a numarului de persoane cu depresie. Nu de putine ori depresia netratata la timp duce la sinucidere. O moarte care ar putea fi evitata daca oamenii ar ajunge la timp la ajutor specializat.

"Contextul socio-economic actual este mai mult decit favorizant pentru depresie. In astfel de perioade critice apar in mod cert decompensari de tip depresiv sau mixt, anxios si depresiv. Mai ales acum am avea nevoie de campanii de preventie, de programe de screening. In strainatate exista centre de criza in care omul poate lua legatura telefonic cu specialistul care il poate consilia. La noi personalul medical e in descrestere pentru ca sute de medici vor sa plece in strainatate. Cu ceea ce ramine e greu de crezut ca poti rezolva asa ceva", spune dr. Serban Turliuc, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Socola.

Medicii psihiatri cred insa ca s-ar putea face ceva doar prin intermediul medicului de familie. Acesta ar trebui sa indrume spre spital pacientul pe care il vede prezentind factori de risc. "Ar fi un fel de campanie pasiva «eu te-am anuntat, tu te prezinti la spital». Este foarte greu de facut acum o depistare activa, pentru ca trebuie stabilita o populatie cu risc, trebuie echipe de specialisti sa-i evalueze. Nu avem acum nici bani, nici timp, nici personal medical", a mai spus dr. Turliuc.

Conform medicilor psihiatri, aproximativ 30% dintre depresivi prezinta tendinte suicidare, iar singura metoda de a evita acest lucru este prezentarea la medic. La nivelul anului 2006 in Europa erau inregistrate peste 57.000 de persoane care si-au pus capat zilelor din cauza depresiei netratate.

In Romania nici nu exista de altfel un plan strategic national de prevenire a depresiei. Spre deosebire de noi, in Suedia exista campanii nationale de informare a populatiei despre legatura dintre datoriile in banci si riscurile asupra sanatatii mintale si s-au creat institutii de stat care acorda sprijin si consiliere psihologica datornicilor.

12 state din intreaga Europa au programe nationale de prevenire a depresiei si a suicidului, printre care nu se afla si Romania, in ciuda faptului ca sintem una din tarile cele mai afectate de criza, iar somajul este printre cele mai crescute din Europa la populatia de pina la 25 de ani.

––-

Cancerul nu mai este o sentinta la moarte

Ultimele statistici arata ca pe locul doi dupa bolile cardio-vasculare in ceea ce priveste mortalitatea se afla cancerul. Desi in ultimii ani s-au facut descoperiri importante in domeniu, au aparut investigatii si medicamente noi in combaterea cancerului, oamenii inca mai cred ca acesta e o condamnare la moarte.

De citiva ani la Spitalul "Sf. Spiridon" functioneaza un accelerator de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer. Mii de pacienti si-au legat sperantele de acest aparat si multi dintre ei chiar au reusit sa treaca peste boala. Nu este suficient insa.

"Lumea nu vine la medic de teama vestii pe care o poate afla sau de rusine. Exista prejudecata in popor ca, daca ai cancer, mori. Sau sa nu-l operezi pentru ca-l stirnesti. Primul lucru pe care il intreaba pacientul este «feminina sau masculina?». Feminina inseamna ca tumora e maligna, ca face pui, respectiv metastaze, iar masculina inseamna ca e benigna. Daca i-ai zis ca e feminina, i-ai zis tot: el crede ca moare. Pacientul trebuie sa stie ca nu se mai moare de cancer in stadiile incipiente, este tratabil. Trebuie sa vina la spital din timp", a declarat dr. Iuliana Giurgiu, medic in cadrul Clinicii de Radioterapie.

Topul negru al cancerelor: col uterin, prostata, colon

Cel mai des intilnit cancer la femei este cel de col uterin. La fiecare 18 minute in Europa moare o femeie din cauza acestei boli, iar peste 40.000 de femei din Romania au acum acest diagnostic. De altfel, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Cancerul mamar avea o incidenta anuala in UE in 2006 de 110,3 la 100.000 de femei, iar mortalitatea anuala era de 25 la suta de mii de femei.

Medicii din Clinica de Oncologie a Spitalului "Sf. Spiridon" spun ca peste 80% dintre femeile care s-au internat aici pina acum aveau cancer de col uterin in diferite stadii. Din pacate insa, cele mai multe vin foarte tirziu, cind cancerul este deja in stadiu avansat. Cit priveste barbatii, cel mai frecvent cancer este cel de prostata. "Nu pot sa va spun cifre pentru Iasi, insa acest tip de cancer este foarte frecvent", a declarat conf.dr. Costica Novac, medic urolog in cadrul Spitalului "C.I. Parhon".

Incidenta anuala in UE este de 78,9 la suta de mii de barbati, iar mortalitatea este de 30,6. Frecventa acestui cancer creste cu virsta, medicii spunind ca la virsta de 80 de ani aproximativ 90% dintre barbati au acest tip de boala. Cancerul de colon reprezinta 12,9% din totalul neoplaziilor inregistrate in UE in 2006. 412.000 cazuri noi de cancer colo-rectal au aparut in acel an si 217.400 persoane si-au pierdut viata asa.

La Iasi nu exista o statistica in ceea ce priveste acest tip de cancer. "Anual medicii de la noi vad aproximativ 400 de pacienti care sufera de cancer de colon. Peste jumatate din acestia sint nou descoperiti cu aceasta afectiune. Practic, cam unul din 15 sau 20 de pacienti internati, depinde de perioada, sufera de cancer de colon", a declarat prof.dr. Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.

Cum se poate depista precoce cancerul

Medicii spun insa ca exista teste foarte simple care pot arata existenta cancerului in organism, putind fi tratat astfel la timp, fara complicatii. Societatea Americana de Cancer a facut mai multe recomandari pentru diagnosticul precoce al cancerului la persoane asimptomatice.

Pentru cancerul rectal trebuie sa se faca o rectoscopie dupa virsta de 50 de ani. Dupa doua rezultate negative consecutive, examenul se poate repeta la trei-cinci ani. Pentru aceeasi categorie de virsta trebuie facut anual testul hemocult. Acesta depisteaza toate cancerele de pe tractul digestic, inclusiv cel rectal. Foarte important pentru barbati este tuseul rectal, care se poate face de la 40 de ani. Testul da informatii despre doua organe responsabile cu cele mai multe cazuri de cancer, respectiv rectul si prostata.

Pentru femei este capital testul Papanicolau, respectiv frotiul citodiagnostic, pentru diagnosticarea cancerului de col uterin. Testul trebuie facut anual dupa ce fata si-a inceput viata sexuala. Daca iese negativ trei ani la rind atunci se poate repeta la doi-trei ani. Tot in fiecare an trebuie facut un examen ginecologic dupa ce s-a inceput viata sexuala. Pentru femeile de peste 20 de ani examenul clinic al sinului se face prin autopalpare in fiecare luna. Examenul medicului se face o data la trei ani. Mamografia initiala de referinta se face la 40 de ani si se repeta la un an sau doi.

In acelasi timp, foarte atenti trebuie sa fie cei care se incadreaza in categoriile de risc. "Daca mama a avut cancer de sin, fiica ei are 50% sanse sa faca aceeasi boala. Daca a avut matusa ei, atunci sansele scad la 25%. Cancerul de colon care este provocat de polipii pe colon are o componenta ereditara. Daca in familie exista acesti polipi, care in principiu sint tumori benigne, dar fiind foarte multe la un moment dat una din ele poate maligniza, atunci trebuie investigatii prin colonoscopie. Factori favorizanti pentru cancer mai sint rectocolita hemoragica si boala Crohn. Baietii care nu au ambele testicule coborite trebuie controlati pentru ca testiculul ramas intraabdominal malignizeaza in cancer testicular ce apare la virste destul de tinere", a precizat dr. Iuliana Giurgiu.

Fumatul este unul din putinii agenti despre care chiar s-a demonstrat ca produce cancerul, nu este numai un factor de risc. Fumatul e responsabil pentru cancerul in sfera ORL, cancer de buza, de esofag, cancer gastric, de vezica urinara si cancer bronhopulmonar.

––

Statistic, 80.000 de ieseni sufera de boli pulmonare fara sa fie diagnosticati

Bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) se afla pe locul cinci in Europa ca mortalitate, iar medicii spun ca in anii urmatori va ajunge pe locul patru, iar in 2030 chiar pe locul trei. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca cel putin 10-15% din populatie sufera de boli respiratorii.

"Ar insemna ca in Iasi avem cam 80.000 de persoane cu BPOC. Acum avem in tratament aproximativ 1.000 de pacienti cu BPOC. Banii trebuie investiti in functie de prioritati. Nu merita sa investesti in programe de care beneficiaza foarte putini oameni in conditiile in care exista boli care afecteaza mii de oameni, boli care pot fi prevenite cu putin mai multa implicare. Banii care exista sint folositi prost. Nu avem nevoie de aparatura de ultimul racnet, roboti chirurgicali de un milion de euro, cind trebuie sa rezolvam niste probleme de sanatate de baza", a declarat prof.dr. Traian Mihaescu, medic in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Una din solutii pentru cresterea sperantei de viata a populatiei este, conform medicilor, educarea populatiei. Aceasta ar putea incepe prin reintroducerea in programa scolara a orelor de igiena si prin implicarea copiilor in depistarea eventualelor simptome la persoanele din jur. Nu numai copiii trebuie sa se ocupe de sanatatea celor dragi.

"Este nevoie de o mai mare implicare a corpului medical si trebuie realizate protocoale de colaborare intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii. Preotul este o voce ascultata in comunitate si el ar putea transmite oamenilor lucruri esentiale. Si organizatiile neguvernamentale sint importante, iar serviciile de asistenta sociala in care s-a investit atit ar trebui sa faca diverse anchete sociale, cum ar fi o catagrafie a oamenilor de pe strada. De multe ori acestia sint purtatori de boli", a afirmat prof.dr. Mihaescu.

Comentarii