Absurdul, in varianta CET

luni, 14 aprilie 2008, 20:50
2 MIN
 Absurdul, in varianta CET

Reprezentantii CET au anuntat ca vor trimite catre toate asociatiile de proprietari conditiile in care locatarii pot renunta la sistemul centralizat de incalzire. Acestia au subliniat ca nu este vorba despre conditii impuse exclusiv de CET, ci de conditii stipulate in legislatia in vigoare.

"Nu facem decit sa le reamintim ca exista o lege in acest sens, care trebuie respectata. Noi am enumerat pasii si conditiile care trebuie respectate, in baza articolelor de lege", a specificat Didi Melinte, directorul CET Iasi.

Conditii nu exista insa decit pentru cei care vor sa se debranseze. Locatarii care vor sa revina la sistemul centralizat nu trebuie decit sa-si manifeste intentia de a face acest lucru.

"Facem tot posibilul pentru a cistiga un client"

Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET Iasi, a afirmat ca legislatia nu prevede conditii deosebite pentru cazurile in care locatarii vor sa se rebranseze. "Atunci cind se doreste acest lucru, noi facem tot posibilul pentru a cistiga un client", a declarat Mihaiuc.

Practic, conducerea CET este partinitoare. Mai exact, un locatar care se debranseaza este obligat sa suporte cheltuielile cu inlocuirea aparatelor de masura existente la bransamentul scarii sau al blocului si efectuarea unei echilibrari hidraulice a coloanelor din interiorul condominiului, ca urmare a reducerii consumului de energie termica in urma debransarii. Desi aceleasi modificari apar si in cazul in care un locatar vrea sa revina la sistemul centralizat, costurile nu mai sint suportate de catre acesta, ci de catre CET.

Pentru a se putea debransa, locatarii trebuie sa obtina acordul vecinilor de apartament, atit pe orizontala cit si pe verticala, acordul scris al asociatiei de proprietari si sa anunte furnizorul cu cel putin 30 de zile inainte.

Renuntarea la sistemul centralizat de incalzire nu se poate face in conditiile in care in condominiul respectiv nu au mai avut loc debransari sau se incearca deconectarea totala, fara asigurarea unei surse alternative de incalzire.

Conform normelor legale, "in cazul in care deconectarea se face fara indeplinirea conditiilor legale, furnizorul este indreptatit sa aplice penalizari la factura, reprezentind cheltuieli suplimentare de exploatare efectuate in scopul deconectarii".

Comentarii