„Adio, viata!”

Subtitlu

duminică, 31 ianuarie 2010, 20:47
14 MIN
 „Adio, viata!”

Anul 2009 a fost numit de catre medicii ieseni "Anul epidemiei suicidare". Cifre ingrijoratoare arata ca peste 2.000 de ieseni au incercat sa isi puna capat zilelor in decursul anului trecut. Doctorii sustin ca cifra este de citeva ori mai mare fata de alti ani, precum 2005 sau 2006, si cu 20% mai mare decit cea din 2008. Pentru ca fenomenul a luat o astfel de amploare in ultimii ani, medicii au realizat o harta a tentativelor de suicid. Harta arata nu doar comunele din judet de unde au provenit cele mai multe cazuri, ci si cartierele si chiar strazile din municipiu fruntase in topul negativ. Desi harta a fost realizata in functie de pacientii din anii 2005-2006, peste 650 la numar, medicii spun ca topul s-a pastrat. Pe primul loc in municipiu se afla cartierul Tatarasi, urmat de cartierele Dacia si Nicolina. Chiar daca zona Gara-Pacurari-Canta se afla pe ultimul loc in topul cartierelor, strada Pacurari se situeaza pe locul I in topul strazilor, alaturi de Nicolina. Si asta pentru ca de pe aceasta strada au ajuns cei mai multi pacienti din zona Gara-Pacurari-Canta la spital. In ceea ce priveste judetul, comuna Miroslava ocupa primul loc in topul tentativelor de suicid, urmata de Tomesti si Letcani. Dumitru Paiu este ieseanul care face legatura dintre ani. El este cuprins de medicii ieseni si in statisticile din harta, dar si in cele din 2009. Barbatul, in virsta de 48 de ani, a devenit clientul Spitalului de Urgente de aproape cinci ani. Este ieseanul cu cele mai multe tentative de a-si pune capat zilelor si are peste 50 de prezentari la spital de-a lungul anilor. Anul trecut a ocupat tot primul loc, vizitindu-i pe doctori de noua ori. Chiar daca cifrele furnizate de medicii de la Urgente vizeaza adultii, tentative au fost si in rindul copiilor. Specialistii au incercat sa spuna ce se intimpla cu acesti oameni si daca asezarea geografica are sau nu o legatura cu internarile lor.

Topul pe cartiere

Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" este locul in care de ani intregi se trateaza o categorie speciala de pacienti. Desi cei mai multi oameni ajung la spital pentru ca doresc sa se insanatoseasca, exista si pacienti care, din contra, nu si-ar fi dorit sa mai calce pragul spitalului inainte de a veni Salvarea. Ei sint iesenii care din motive diferite, economice, sociale sau chiar din cauza alcoolului, au hotarit ca singura solutie pentru ei este sinuciderea.

Din dorinta de a scapa de griji, cei care au clacat psihic au recurs la metode care mai de care mai variate pentru a-si curma viata. Din fericire, cei mai multi dintre ei nu au reusit si s-au trezit inconjurati de medicii care i-au salvat.

"Suicidul nu mai reprezinta de mult o problema strict individuala. Prin natura sa a devenit o problema de sanatate publica. Reprezinta un test asupra starii de sanatate psiho-relationala a unei comunitati si un indicator pretios al acesteia", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Tatarasi, cartierul cu cei mai multi ieseni predispusi la sinucideri

Din datele adunate de-a lungul anilor de doctorul Ciuhodaru, pentru studiul sau asupra fenomenului, s-au putut intocmi harti atit pe raza judetului, cit si pe cea a municipiului. In perioada 2005-2006, strict din municipiu, s-au prezentat 250 de ieseni la spital, in urma tentativelor de suicid. Chiar daca numarul lor este mai mic fata de anul 2009, doctorii sustin ca distributia pacientilor pe criteriu geografic s-a pastrat. Numarul lor a crescut in tot judetul, dar cartierele fruntase de unde proveneau acesti oameni acum patru sau cinci ani si-au pastrat locurile "de cinste" in topul negativ. Locul I ii revine cu siguranta cartierului Tatarasi. De aici au au ajuns la spital 43 de ieseni in perioada celor doi ani.

Pe locul doi in topul cartierelor se situeaza Dacia-Alexandru, cu un numar de 39 de pacienti. Cartierul Nicolina, unde au fost incluse si zonele CUG si Frumoasa, se afla pe locul III in top. Numarul iesenilor care au vrut sa se sinucida din aceste zone a fost 34, in cei doi ani. Cartierele Podu Ros, Cantemir si Podul de Piatra ocupa locul IV, cu un numar de 27 de persoane. Pe locul V se afla cartierele Mircea si Galata. Din aceste zone au ajuns la spital in urma tentativelor de suicid 25 de oameni.

In sfirsit, ultimele in topul zece sint cartierele Gara, Pacurari, Canta, de unde au venit doar 11 pacienti in total. Astfel, din primele trei cartiere au provenit aproape jumatate din numarul persoanelor care au vrut sa isi puna capat zilelor. Doar din aceste zone au ajuns in total 116 pacienti din cei 250 tratati din municipiu.

Strada cu cele mai multe tentative de suicid: Pacurari

Locurile in top se schimba insa daca vorbim de strazile de unde au venit acesti pacienti. "Este interesant de notat faptul ca exista citeva strazi in Iasi de unde au provenit un numar neobisnuit de mare de cazuri. Aceste strazi nu apartin neaparat unui cartier care se situeaza pe primele locuri in clasament. De exemplu, de pe bulevardul Pacurari provin mai mult de jumatate din cazurile din zona Gara-Pacurari-Canta, cartierul aflat pe ultimul loc in clasament", a adaugat dr. Ciuhodaru.

Astfel, pe primul loc in topul strazilor se afla soseaua Pacurari, Ciurchi, b-dul. Nicolina, dar si Mircea cel Batrin. De pe fiecare bulevard sau strada din cele enumerate au ajuns la spital cite sase persoane, acestea fiind strazile cu cea mai mare "concentrare" de cazuri.

Urmeaza apoi pe locul II Piata Voievozilor, strazile Roman Voda si Tudor Neculai. Pe fiecare din aceste strazi se regasesc cite cinci persoane care au vrut sa se omoare de-a lungul celor doi ani, 2005 si 2006.

Pe locul III in top se afla strazile Soseaua Nationala, Clopotari, Chimiei si Stejar, de unde au ajuns la spital cite patru persoane de pe fiecare strada.

–––

Pe harta judetului, Miroslava e pe primul loc

Pe linga cele 250 de persoane din municipiu care au ajuns la spital, medicii au mai tratat alte aproape 400 de persoane care proveneau din mediul rural, de aceasta data. Daca analizam fenomenul suicidar la nivelul judetului, rezultatele arata ca in cinci comune s-au produs peste zece tentative de suicid.

Prima comuna din top este Miroslava, unde au fost inregistrate 18 cazuri de acest fel. Urmeaza apoi comuna Tomesti, de unde au ajuns la spital 13 ieseni care au vrut sa moara. Pe locul III in topul comunelor este Letcani, cu un numar de 11 persoane.

Tot 11 cazuri au fost semnalate si in comuna Holboca, situata pe locul IV in studiul doctorului Ciuhodaru, intrucit numarul de locuitori de aici e mult mai mare fata de Letcani. Locul V ii revine comunei Ciurea, unde au fost inregistrate 10 persoane cu tentative de suicid.

Pe de alta parte, exista citeva comune unde, chiar daca numarul de tentative este mai mic, cifrele sint alarmante pentru ca si populatia este redusa in acele zone. De exemplu, in Valea Lupului si Schitu Duca, unde au fost sapte, respectiv opt cazuri, iar populatia nu depasea atunci 4.500 de locuitori, spre deosebire de Ciurea, care avea 10.000 de locuitori. Nu in ultimul rind, comunele in care s-au inregistrat cele mai putine tentative, cite una, de fapt, sint Tibanesti, Scobinti si Valea Seaca.

"Se poate observa ca zonele cu risc maxim, adica cele cu frecventa cea mai mare de acte autolitice, se afla in apropierea municipiului Iasi. Recordul il detine comuna Miroslava, care a inregistrat 18 cazuri. Frecventa crescuta in aceste comune este explicabila prin proximitatea fata de Iasi, care le asigura practic un flux informational, de miscare directa a individului si aproape acelasi stil de viata ca si in oras", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

2009 – anul cu cifre record

Spre deosebire de anii 2005-2006, cind in total s-au inregistrat peste 650 de tentative de suicid, anul trecut numarul lor s-a ridicat la peste 2.200, spun medicii. In urma unei statistici partiale, doctorii au numarat peste 1.100 de intoxcatii cu medicamente si aproape 1.000 de intoxicatii cu diverse substante toxice.

La acestea se adauga 125 de plagi si automutilari, 10 persoane care s-au aruncat de la etaj, opt tentative de spinzurare, sapte ingestii de corp strain in rindul detinutilor si patru pacienti care si-au dat foc. Din cele peste 2.200 de cazuri in total, aproape 100 au fost come, adica doua pe saptamina in medie. Cei de la Spitalul de Urgente au lansat din 2007 Centrul Integrat Regional de Tratamente Intoxicatii Traume si Arsuri (CIRTITA) ce isi propune ca acesti pacienti sa beneficieze si de  asistenta psihologica, pe linga cea medicala.

–––

Omul care a incercat sa se sinucida de peste 50 de ori

Dumitru Paiu este ieseanul care face legatura intre ani. Pe el doctorii il cunosc de aproximativ cinci ani, de cind a tot incercat sa se omoare. Anul trecut a fost tratat de noua ori, iar in toti anii are peste 50 de tentative, spun doctorii. Barbatul, in virsta de 48 de ani, imbatrinit de trai si alcool, si-a pierdut apartamentul acum cinci ani.

Locuia in cartierul Alexandru, dar a semnat contractul de vinzare pentru citiva bani de bautura, spun medicii. A ramas pe strazi si singura lui ocupatie este sa bea. "Asta este pastila mea, bautura!", a spus cu hotarire Dumitru Paiu. L-am gasit in "catacombele de la Hala", asa cum spun amicii lui care stau pe strazi. In pasajul care face legatura intre Hala Centrala si World Trade Center isi petrec timpul mai multi oameni ramasi fara casa. Printre ei l-am gasit si pe Dumitru Paiu, in spatele unei scari de bloc, infasurat in citeva saltele si haine groase.

A povestit cum a ajuns el sa locuiasca pe strazi si a explicat de ce il cunosc toti medicii de la Urgente. "Eu am mai bine de cinci ani de cind stau afara, in strada, si m-am imbolnavit de oase. Am mai multe boli, cu timpul s-au agravat si acum abia ma mai pot tine pe picioare. Ma cunoaste toate Urgenta si ma intreaba si politistii din cind in cind "Tractoare, mai traiesti?". "Traiesc!", le raspund, si ei pleaca mai departe. Asa ne verifica sa vada daca nu am murit. Nu am casa, nu am copii care sa strige ca au nevoi, asa ca pot sa beau. Beau si nu mai stiu ce fac, si uite asa ajung la spital. Ba cad, ba ma tai, mai iau si pastile, cam asta se intimpla dupa ce ma imbat si ajung iar la spital. «Paiule, iar ai venit?», imi spun cei de la Urgente cind ma vad, s-au obisnuit deja cu mine de atitia ani", a povestit barbatul.

Dumitru Paiu spune ca nu poate munci pentru ca este bolnav, asa ca sta la mila celor care locuiesc in zona. Bautura si tentativele de suicid nu par sa il deranjeze prea mult, nici chiar faptul ca locuieste pe strada. S-a obisnuit sa primeasca mincare si bani de baut si, de asemenea, sa fie tratat gratis. Gratis pentru el, pentru ca din banii contribualililor se duc sume frumusele la fiecare prezentare a barbatului.

"Pacientii de acest gen repezinta urgente si nu le putem refuza tratamentul. Ca si Paiu, ei vin cu tentative de suicid, taiati, intoxicati, pe linga faptul ca sint bauti. O zi de internare in cazul unui pacient ca el, care mai are nevoie si de operatie cind isi taie venele, ajunge chiar si 600 de lei, bani pe care ii platim cu totii. Si nu mai vorbim de cei care isi dau foc si stau saptamini in spital, sau de cei care iau organofosforat si trebuie tinuti cel putin zece zile, ca sa nu apara complicatii", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Si chiar daca tratamentele de care beneficiaza Dumitru Paiu nu sint deloc ieftine, barbatul le sugereaza medicilor ca au noroc pentru ca il trateaza. "Ultima data cind a venit la noi ne-a spus sa zicem „mersi" ca vine, ca asa ne luam si noi banii in fiecare luna, pe baza lui", a declarat Catalin Catur, asistent medical principal in UPU de la Spitalul de Urgente.

––––

"Doctore, ma bintuie ginduri negre"

Specialistii au incercat sa explice ce se intimpla cu acesti oameni care decad si ajung sa isi deteste existenta. Sociologii spun ca tentativa de suicid are foarte multe cauze. Intr-o societate care se confrunta cu o perioada de criza cum e cea actuala, incep sa se manifeste anumite probleme de natura spirituala, psihica si sociala.

"Oamenii bolnavi, slabi din punctul de vedere al cotei interioare, cedeaza in astfel de conditii. Fie nu gasesc un loc de munca, fie sint din rindul celor care si-au creat un statut social artificial. Sint oameni care au masini, case, imprumuturi in banci si au asteptari crezind ca sint elita, cind ei, de fapt, sint doar norocosi, uneori. Ei au acum o mare problema, au rate la banci pe care nu le mai pot achita, nu le mai merg afacerile si sint labili psihic. Stiu VIP-uri care dispera si merg sa consulte psihoterapeutii de la Socola in urma unor abateri cum este tentativa de suicid", a explicat sociologul Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie din cadrul Universtitatii "Al.I. Cuza".

Chiar daca la Urgente au ajuns peste 2.200 de persoane anul trecut in urma tentativelor de a-si incheia socotelile cu viata, foarte putini dintre ei au ascultat sfatul medicilor de a merge la Spitalul de Psihiatrie si a continua tratamentul necesar.

Doctorii de la "Socola" sustin ca suicidul poate interveni si in diverse forme de boala psihica, precum schizofrenia, melancolia deliranta, cind vocile din cap ii dicteaza persoanei sa se sinucida, sau chiar in rindul alcoolicilor. Dar poate fi si un protest, o modalitate de a demonstra ceva sau a impresiona.

"Cele mai multe tentative de acest gen care ajung la Urgente au acest scop, de a impresiona, au caracter demonstrativ, in special in rindul tinerilor care se cearta cu iubitul sau iubita. La noi au ajuns maximum zece procente din totalul de la Urgente, dar se observa o crestere a ideatiei suicidare la depresivi. Vin foarte multi la noi si spun ca "ma bintuie ginduri negre", "mai bine sa mor decit sa fac umbra pamintului deagaba", sint exact cuvintele lor si se remarca disperarea. Sint persoane de peste 45 de ani pe care nu le mai angajeaza nimeni, unele dintre ele erau chiar intretinatori de familie si se ridica acut problema ce vor face mai departe. Statul nu pune o alternativa la aceste cazuri si ei ajung in situatia disperata de a-si pune capat zilelor. Sint persoane cu initiativa si curajoase, care pleaca din tara, dar sint si persoane reticente si tematoare, care cad in plasa depresiei", a afirmat dr. Virginia Marinescu, purtator de cuvint al Spitalului de Psihiatrie "Socola".

Doctorii spun ca persoanele care au avut tentative de suicid sau chiar ginduri in acest sens trebuie sa se adreseze unui medic si sa urmeze un tratament combinat de psihoterapie si medicamente. Medicii au precizat ca depresia atrage inapetente si sint persoane care nu maninca o saptamina intreaga si au nevoie sa isi redreseze organismul.

"Tratamentul in cazul celor care au o depresie si au avut tentative sau ginduri de suicid dureaza intre un an si patru ani. Au fost persoane care au urmat tratamentul corect si au avut o evolutie pozitiva, dar au fost si care la o luna, doua dupa au renuntat, ca s-au simtit mai bine, si au recazut. Exista o conceptie falsa ca antidepresivele dau dependenta si as vrea sa atrag atentia ca nu este adevarat. Multi nu vor sa le ia de frica aceasta si spun ca mai bine iau naturiste. Din contra, cele naturiste contin mult mai multe substante care dau dependenta si duc la complicatii, spre deosebire de antidepresive, care nu dau dependenta", a adaugat dr. Marinescu. 

–––-

In lume, 3.000 de oameni isi pun zilnic capat zilelor

Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat anul trecut ca, pe baza datelor celor mai recente, 1,5 la suta din totalul deceselor din lume au drept cauza sinuciderea. Aceasta este a zecea cauza cea mai importanta a mortalitatii. Daca se analizeaza cifra globala, atunci inseamna ca au loc 3.000 de sinucideri in fiecare zi, sau una la fiecare 40 de secunde.

Mai mult, Organizatia a estimat ca aceste cifre care au fost puse la dispozitie de catre guverne ar putea sa fie de zece pina la 20 de ori mai mari in realitate. Principalul factor de risc in sinucidere sint problemele mentale, depresia si consumul de alcool. In Asia de exemplu, "impulsul joaca un rol important" in momentul in care o persoana decide sa-si ia viata, releva raportul.

Conform Organizatiei, ingestia de pesticide s-a transformat intr-una dintre metodele cele mai folosite de cei care vor sa se sinucida, in Asia, iar mai recent si in America de Sud, America Centrala si Africa. Raportul mai arata ca sinuciderile se inregistreaza mai frecvent in rindul barbatilor, cu exceptia Chinei, si ca rata sinuciderilor este mai mare decit media in rindul comunitatilor indigene. China totalizeaza 30% din cazurile de sinucidere, iar in in Europa de Est, in anumite tari, cum ar fi Ungaria, de exemplu, cifrele ajung si la 40 de cazuri la 100.000 de locuitori.

––––

Si copiii depresivi sint predispusi la tentative de suicid

Daca la Urgente cel mai tinar pacient a avut in anii trecuti 16 ani, la Spitalul de Copii pacientii care au incercat sa se sinucida au in medie 10-11 ani. Medicii atrag insa atentia ca depresia a inceput sa domine copii din ce in ce mai mici, in special ai caror parinti au plecat in strainatate.

"La mine vin cei care sint la prima sau a doua tentativa, pe restul ii trimitem la "Socola". Profilul psihologic este cel al adolescentului fragil care a suferit traume in copilarie sau a fost marcat de o operatie sau de plecarea parintilor. Ei prezinta semne presuicidare si vreau sa le atrag atentia parintilor sa fie mai atenti. Acesti copii se retrag in sine, au o comunicare dificila cu parintii, cu profesorii si prietenii, se joaca mai putin si renunta la hobby. Unii stau numai in fata calculatorului si nu maninca, dorm prost, este imposibil sa nu ii vezi", a mentionat Mihaela Ghircoias, psiholog in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria".

Medicii sustin ca fetitele sint cele care au in general tentative de suicid, pentru ca sint mai fragile, mai sensibile. "Eu as vrea sa imi vina toti la terapie din cei care ajung in Unitatea de Primire Urgente cu suicid, dar din pacate multi sint luati acasa dupa ce se insanatosesc fizic. Anul trecut am avut un caz pe saptamina, undeva peste 50 de cazuri in total, dar ei sint mult mai multi, ii gasesti in fiecare salon. Chiar azi am avut o fetita de 15 ani ai carei parinti sint plecati in strainatate. I-au promis ca vin de Pasti, apoi de Craciun, dar nu au mai ajuns, iar fata este pentru a nu stiu cita oara la noi la spital, de multe ori a venit in urma lesinurilor. Nu maninca, are dureri de burta, in fond este depresia de vina, de fapt", a adaugat psihologul.

Medicii sustin ca sint foarte multi copii care ajung la spital din cauza simptomelor fizice, cind depresia este deja instalata. Chiar si asa, unii parinti refuza sa creada ca problema copiilor lor este una de natura psihologica. "Anul trecut am avut un baietel de opt ani care i-a spus mamei: "Sint trist" si i-a cerut ajutor. Am aflat ca era ceva legat de scoala, si am reusit sa il tratez inainte sa ajunga la un eventual suicid. Am avut insa o fetita de doi ani si jumatate care acuza tot felul de dureri. Dupa ce i s-au facut toate analizele posibile, si care costa extrem de scump, nu a iesit nimic. Le-am spus rudelor ca ea este trista pentru ca i-au plecat parintii, dar rudele au zis ca nu este posibil, ca e prea mica. Au luat copilul si au plecat. Nu vor sa creada si sa inteleaga faptul ca acesti copii chiar au o problema, si apoi vin cu ei dupa ce au incercat sa se sinucida sau se agraveaza", a mai spus Mihaela Ghircoias.

Comentarii