UMF înfiinţează o bancă pentru probe de la pacienţi

Unitatea va pune la dispoziţia medicilor un număr de prelevări biologice pentru a face analize mai complexe decât cele pe probele deja prelucrate.

miercuri, 24 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 UMF înfiinţează o bancă pentru probe de la pacienţi

Cercetătorii ieşeni din domeniul medical vor beneficia de o biobancă pentru a stoca probele de la pacienţi în condiţii standardizate. Proiectul este implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” cu sprijin de la Guvernul elveţian, care va susţine timp de trei ani această biobancă.

„Nu este prima deschisă în România, dar, din păcate, ele s-au blocat din lipsa finanţării. Avantajul universităţii noastre este că poate să finanţeze un astfel de program. Deja avem discuţii cu două mari concernuri din Canada, interesate de proiecte de cercetare”, a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul instituţiei. Biobanca se adresează, în principal, echipelor de cercetare, dar aduce beneficii şi pe partea clinică. „Se vor pune la dispoziţia medicilor un număr de prelevări biologice pentru a face analize mai complexe decât cele pe probele deja prelucrate. Echipele medicale vor decide individual, pentru fiecare pacient, dacă poate beneficia de conservarea probelor în biobancă. Pacientul are dreptul să accepte sau să refuze. Dacă acceptă, vor fi incluse în biobancă o probă de sânge şi o probă din ţesuturile care au fost deja scoase prin operaţie”, explică medicul Dragoş Grigoriu, responsabil de proiect. Pacienţii nu vor suporta niciun fel de cost direct. Pentru a dezvolta infrastructura organizaţională, medicii vor începe în scurt timp prelevările pentru cancerul bronhopulmonar. Capacitatea biobăncii este de 80.000 de probe, suficientă pentru aproximativ 20.000 de pacienţi. „La fel ca oncogenetica, biobăncile au adus economii majore în sistemele de sănătate. Chiar dacă investiţia este mare, pe termen mediu şi lung, efectele sunt benefice”, a precizat Astărăstoae. Investiţia Guvernului Elveţiei în acest proiect este 470.000 de franci elveţieni, la care se adaugă o sumă similară din partea universităţii ieşene. Biobanca va fi complet funcţională din luna mai şi va avea sediul la Institutul de Oncogenetică.

 

Comentarii