Administratorii asociatiilor de locatari au fost dati pe mina politiei

duminică, 25 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Administratorii asociatiilor de locatari au fost dati pe mina politiei

Conducerea Termloc a cerut zilele trecute Politiei Municipiului Bacau sa inceapa verificari prin sondaj in contabilitatea asociatiilor de locatari care refuza sistematic sa isi achite datoriile la intretinere. Directorul societatii, Dumitru Crismaru, a punctat astfel o mai veche banuiala a furnizorilor de servicii, conform careia banii incasati de la populatie nu iau direct calea achitarii serviciilor, ci sint depusi in conturi personale, pentru incasarea de dobinzi. Doar asa, crede directorul Crismaru, ar putea fi explicate datoriile ajunse la cote nemaiintilnite sau faptul ca doar 10% valoarea productiei livrate populatiei a ajuns pina acum la Termloc sau la CET.
Pe linga sesizarea Politiei, directorul CET, Romeo Apostol, crede ca o alta solutie ar fi angajarea la administratiile asociatiilor de locatari a unor oameni tineri, cu cunostinte in domeniu, a caror eficienta in gospodarirea banilor de la oameni ar putea fi mai mare. "Am ramas uimit de modul in care se procedeaza la Bucuresti, de exemplu, unde adminstratorii ajung sa isi scoata actele si mesele in fata blocurilor, pentru a aduna banii de la oameni. Cred ca este nevoie de oameni tineri, mai energici, ca sa reglementam situatia", spune directorul Apostol.
Politia Economica Bacau a mai efectuat pina acum controale in gestiunile asociatiilor cu probleme, iar concluzia a fost ca sintem furati sistematic la plata intretinerii. Verificarile au aratat ca, voluntar sau nu, multe facturi sint incarcate cu sume mici, de ordinul a zece mii de lei pentru fiecare persoana, ceea ce la o asociatie cu o mie de locuitori inseamna o suma respectabila. Au fost verificate pina acum 12 asociatii, care au de platit pentru intretinere peste cinci miliarde de lei si care se afla pe primele locuri in topul datornicilor: Asociatia 81- Aeroportului 24, Asociatia 100-Primaverii 4, Asociatia 42-Republicii 1, Asociatia 79-Republicii 24, Asociatia 46-Republicii 1, Asociatia 39-Stadionului 5, Asociatia 72-Constructorului 4, Asociatia 82-Carpati 16, Asociatia 57-Republicii 1, Asociatia 67-Mioritei 12, Asociatia 76-Lalelelor 6, Asociatia 122-9 Mai 78. La Asociatia 76 de pe Lalelelor, spre exemplu, nu s-a reusit cu nici un chip scoaterea la lumina a 11 milioane de lei.
Destinatia banilor disparuti nu este clara deocamdata, pina in momentul in care cercetarile vor prinde contur. In functie de aceste destinatii, presedintele sau administratorul ar putea fi acuzati de delapidare – pentru care Codul Penal prevede o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 5 ani – sau de gestiune frauduloasa, unde pedeapsa poate ajunge la 10 ani de inchisoare, in cazul in care presedintele sau administratorul au folosit banii in interes personal. Din verificarile efectuate pina acum s-a tras concluzia ca cele mai frecvente nereguli sint chitantele fictive. Adminstratorul elibereaza chitanta locatarului, pentru suma pe care a platit-o, in timp ce el inregistreaza in contabilitate o chitanta falsa, pe care apare o suma mai mica. In acest fel se creeaza plusuri in gestiune, care pot ajunge foarte usor in buzunarele celor care au in grija finantele locatarilor si decontarile cu furnizorii de apa calda, apa rece sau caldura.
Verificarile pe care le poate face politia decurg anevoios, din cauza volumului mare de acte ce trebuie confruntate. La fel de greu poate fi verificata si ipoteza mult vehiculata ca incasarile de la oameni sint tinute de administratori in conturi personale, la CEC sau in banci, in scopul obtinerii de dobinzi, din cauza secretului bancar. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii