Aeroportul Bacau, punct de plecare al militarilor catre Kosovo

joi, 20 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Aeroportul Bacau, punct de plecare al militarilor catre Kosovo

De pe Aeroportul Bacau au plecat ieri inspre Kosovo 40 de militari romani de la Batalionul 282 infanterie din Focsani, care apartin de Brigada 282 mecanizata „Unirea Principatelor”. Ei vor efectua timp de patru luni misiuni de mentinere a pacii in acest teatru de oparatiuni. Militarii moldoveni vor lua locul altor 46 de militari de la aceeasi unitate, care s-au intors in tara cu acelasi avion. Militarii din Focsani au ajuns pe Aeroportul din Bacau in jurul orei 10,00 si au decolat inspre Kosovo dupa amiaza la orele 16,00. „Plecam sa indeplinim misiuni de mentinere a pacii. Vom efectua operatiuni de patrulare in zona, de control al traficului, de insotire a demnitarilor sau de scotocire”, ne-a declarat maiorul Dorin Plescan, comandantul detasamentului.
Selectia militarilor, toti profesionisti, s-a facut foarte riguros, pe baza unor evaluari psihologice, lingvistice, de pregatire fizica, dar si al specialitatii din care fac parte. „Este pentru prima data cind particip la o misiune internationala si imi este putin teama, ca oricarui om care face ceva nou. Dar sint convins ca pregatirea pe care o avem ne va face sa depasim acest sentiment. M-am sfatuit cu sotia mea, am plecat si cu acordul ei si ma asteapta sanatos peste patru luni”, ne-a spus caporalul Stefan Ciubotaru. La plecare, dar si la sosirea militarilor din Kosovo a asistat si generalul de brigada Florian Pinta, care a venit sa-si vada subordonatii si sa ii incurajeze. „Misiunea din Kosovo este una de mentinere a pacii. Dar ca orice misiune de acest gen are riscurile ei. Eu sint convins insa ca pregatirea de exceptie pe care o au militarii va reduce la minim riscurile. Este bine ca tara noastra isi permite din punct de vedere financiar sa trimita soldati in misiuni de mentinere a pacii. In acest fel se aduce un plus de pregatire profesionala si ne da noua posibilitatea sa ne comparam cu cei din NATO”, ne-a declarat generalul. Soldatii care pleaca in misiuni de mentinere a pacii primesc 30 de dolari pe zi diurna, iar ofiterii, 40 de dolari pe zi.
Conducerea Aeroportului Bacaui nu se dezice in opacitate
Plecarea militarilor nu se putea face, insa, fara scene penibile, asa cum ne-a tot obisnuit in ultima vreme conducerea Aeroportului Bacau. Initial, in cursul diminetii comandantul Aeroportului, Cristian Stanciu, ne-a informat ca nu vom avea acces pe pista pentru a fotografia. Dupa citeva clipe a revenit si ne-a spus ca vom putea face totusi citeva fotografii de undeva de la o bariera aplicata intr-o laterala a cladirii aerogarii. Cu aceasta informatie am plecat, pentru a reveni in jurul orei 15,00, cind s-a facut imbarcarea militarilor. Cind ne-am intors, pe pista erau toti corespondentii de presa de la televiziunile centrale, dar si cei de la presa locala, care filamu si faceau fotografii chiar de la imbarcare. Bucurosi ca seful aeroportului a revenit la sentimente mai bune, am cerut si noi voie sa mergem alaturi de colegii nostri din presa sa ne facem treaba, asa cum era firesc. Un subofiter ne-a taiat insa elanul si ne-a spus ca „Dumneavoastra nu aveti voie pe pista”. Am cerut explicatii, cu atit mai mult cu cit colegii de la alte ziare fotografiau fara nici o problema. „Ei au obtinut aprobare de la comandant. Nu aveti decit sa-l sunati sa va convingeti”, ne-a spus subofiterul, aproape rinjind de satisfactie. La intrebarea noastra daca seful aeroportului a dat ordin sa se faca discriminare intre ziaristi, „uniforma” s-a dus la telefon si si-a intrebat seful, care, spre stupefactia noastra, i-a spus ca noi, nu avem acces pe pista. A urmat apoi al doilea telefon, dat, de data asta de un politist de frontiera la acelasi comandant al aeroportului. Rezultatul a fost ca si ziaristii care erau deja pe pista au fost adusi in aerogara.
Cum nu am putut vorbi cu dumnealui, ii solicitam explicatii oficiale pe aceasta cale in privinta modului in care intelege comandantul Aeroportului, Cristian Stanciu, modul de aplicare a Legii 544, privind liberul accesul la informatiile publice. Facem acest demers in virtutea dreptului pe care ni-l confera aceasta lege care cere autoritatilor publice sa nu faca discriminari intre organele de presa. Si tot cu aceasta ocazie ii amintim comandantului Aeroportului, Cristian Stanciu, ca institutia pe care o diriguieste este una publica, iar salariul de aproximativ 20 de milioane de lei pe luna il primeste din banii nostri, ai bacauanilor. (Mirela ROMANET)

Comentarii