Agentii economici fug de persoanele cu handicap ca dracu’ de tamiie

marți, 27 august 2002, 23:00
4 MIN
 Agentii economici fug de persoanele cu handicap ca dracu’ de tamiie

Constantin Petrut Pintilie este persoana cu handicap. Are probleme cu mina si piciorul drept, iar Comisia de Expertiza Medicala i-a acordat gradul II de handicap. De patru ani, incearca fara nici un succes sa-si gaseasca un loc de munca de patru ani. Suferinta lui i-a speriat pe agentii economici, care nu vor sa ii ofere un loc de munca. "Am terminat zece clase la mine in comuna, la Balcescu. La scoala am facut si un curs de tipografie. Dar nu mi-am gasit nimic de lucru. As putea face si altceva, nu numai ce am invatat la scoala, pentru ca invat usor. Am cautat singur un loc de munca, dar cind am vazut ca nu reusesc, m-am prezentat la Fortele de Munca, in mai 2002. Am crezut ca, prin bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap imi voi gasi ceva. Aici, mi-au dat o recomandare pentru a lucra ca vinzator la Selena. Cind m-am dus la interviu, mi s-a spus ca nu fac fata in aceasta meserie si mi-au promis ca ma vor angaja la tipografia de mase plastice. Trebuia sa astept o luna – doua, pina ce ma vor anunta ei. Dar am asteptat trei luni si inca n-am primit nici un semn. I-am mai cautat eu si mi-au spus ca sectia este in stare de proiect si ca voi fi anuntat imediat ce se demareaza activitatea", ne-a declarat tinarul de 21 de ani, care ar vrea sa munceasca.
Venitul lui Petrut este de 670.000 de lei lunar, cit reprezinta indemnizatia speciala pe care o primeste. El mai are patru frati, iar din familie nu lucreaza decit tatal si o sora. "Cu banii stam prost. Avem noroc ca locuim la tara si mai crestem ceva in curte sau mai cultivam in gradina. Banii ne ajung de azi pe miine. Ii intindem cum putem. Rezolvam intii necesitatile", spune Petrut Pintilie. Nici Doru Birliga nu a reusit sa-si gaseasca un loc de munca. El are 42 de ani, este casatorit si trebuie sa-si ingrijeasca si copilul. Omul are din nastere o pareza pe partea stinga. Medicii i-au acordat gradul II de handicap. Timp de 19 ani a mucit la Letea ca operator, dar a fost disponibilizat in 1994. De-atunci si-a cautat cu infrigurare un loc de munca, dar nu a gasit nimic. Ziarele, prietenii si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Bacau au fost aprig cercetate, pentru a depista o slujba. A fost la interviuri, dar toti patronii i-au spus fie ca nu mai au locuri vacante, fie sa mai astepte, fie i-au spus verde in fata ca n-au locuri de munca pentru el. A lucrat si ca zilier, la vindut ziare, dar primea mai putin decit ajutorul special de 670.000 de lei. La bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap i s-a dat recomandare la Robinete Industriale, pe meseria de timplar. Aici i s-a spus ca nu poate fi angajat, deoarece nu corespunde postului.
In urma bursei locurilor de munca pentru persoanele cu handicap din primavara acestui an au fost angajate doar cinci persoane din cele peste 70 care s-au prezentat . "Este posibil ca numarul acestor persoane sa fie mai mare, dar nu putem avea o evidenta a lor deoarece agentii economici nu au incheiat conventia cu noi", ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtator de cuvint la AJOFM din Bacau. Angajatorii care ocupa locurile de munca cu persoane provenite din rindul celor cu handicap primesc o contributie lunara echivalenta cu un salariu minim brut pe tara. Ei au obligatia sa tina persoanele cu handicap angajate cel putin doi ani de zile. "In cazul in care raporturile de munca inceteaza din motive neimputabile salariatului, patronul trebuie sa ne restituie banii, plus dobinda aferenta trezoreriei", a mai precizat purtatorul de cuvint al institutiei care ii are in grija pe someri.
O alta problema cu care se confrunta persoanele cu handicap este imposibilitatea de a urma un curs gratuit de calificare, deoarece indemnizatia speciala se considera venit si in acest caz cursurile trebuie platite. Iar cursurile costa peste un milion de lei. Agentii economici care au peste 100 de salariati au obligatia prin lege de a incadra in munca un procent de 4% persoane cu handicap. Dar ei prefera sa plateasca statului un salariu minim brut pe tara, pentru fiecare persoana care ar trebui angajata, decit sa se incarce cu "handicapati". Angajarea lor ar presupune crearea unor accesibilitati. In plus, ei se feresc sa-i angajeze, pentru ca nu pot sa le dea mai multe sarcini decit sarcina postului. La Societatea Handicapatilor Fizic din Bacau este intocmita o baza de date cu 117 persoane cu dizabilitati care ar putea munci, dar dintre acestea doar doua au avut sansa sa-si gaseasca un loc de munca. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii