Bacauanca Andreea Ulmeanu este campioana mondiala

vineri, 02 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Bacauanca Andreea Ulmeanu este campioana mondiala

Te uiti la ele si zici ca-s copii. Te uiti la rezultatele lor si-ti trece. Din nou, pentru a 5-a oara consecutiv, reprezentativa feminina de gimnastica a Romaniei este campioana mondiala. Andreea Ulmeanu, una dintre cele 7 componente ale lotului, se bucura din toata inima cind se cinta imnul national, alaturi de toti cei care sint cu adevarat romani, de o reusita la care a pus intreg sufletul. A asteptat cel putin doi ani sa treaca de la statutul de rezerva (n.r., Campionatul Mondial din 1999 si Jocurile Olimpice din 2000) la cel de titular si rabdarea a dat roade adevarate. Cu exercitiile sale de la sarituri si sol, Andreea (dubla legitimata la CSS Timisoara si Sport Club Bacau) a contribuit, pe masura asteptarilor unei intregi natii, la cucerirea unui nou titlu mondial si, implicit, la ridicarea tricolorului romanesc acolo unde doar vulturii cuteaza.
Cine este Andreea Ulmeanu?
Nascuta pe 15 mai 1984 la Timisoara, Andreea a fost dusa de parintii sai, Marius (pensionar, fost component al lotului national de lupte) si Cornelia, de la virsta de 4 ani intr-o sala de gimnastica. Acolo, Mariana Tomceanu si-a pus in valoare calitatile si experienta de antrenor si acum n-are decit sa plinga. De bucurie. In 1994, Andreea a cucerit primul titlu national la junioare, categoria a IV-a (n.r., "categoria mica" a gimnastelor), lucru repetat in 1995. Din 1997 a devenit componenta a lotului national de junioare iar in 1999 a facut pasul cel mare, spre lotul national al maestrelor. Campionatul mondial din 1999 si Jocurile Olimpice din 2000 au gasit-o pe Andreea in postura de rezerva si, in acelasi timp, de sustinator al colegelor sale de la lot. Miercuri, 31 octombrie 2001, ea a intrat fara iesire in istoria gimnasticii romanesti si mondiale prin laurii cuceriti in localitatea belgiana Gent alaturi de Andreea Raducan, Silvia Stroescu, Loredana Boboc, Sabina Cojocar, Carmen Ionescu si Monica Sabau.
Si-a spart buza la antrenament
Noile regulamente din gimnastica includ, pe linga un inedit cod de punctaj, imposibilitatea de a efectua incalzirea in sala de concurs. La un asemenea antrenament, in timp ce termina un exercitiu la sarituri, Andreea Ulmeanu s-a autoaccidentat. S-a lovit cu genunchiul in gura si s-a ales cu buza inferioara sparta. Chiar in aceste conditii, ameliorate partial de cele sapte copci, Andreea a fost cea trimisa in concurs la sarituri si sol de catre antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang. Ca nu au gresit s-a dovedit la sfirsit cind gimnastele rusoaice, traditional puternice rivale, si americancele (n.r., cu greu puteai gasi printre ele doua cu origini pe acelasi continent) au ascultat "Desteapta-te romane" si s-au potolit. Valoarea este valoare si oamenii cu bun simt o respecta. La sarituri, Andreea a luat 9,287 iar la sol 9,075. Au fost singurele doua aparate la care a concurat.
Mariana Tomceanu, prima sa antrenoare, a plins de bucurie in fata televizorului
"Este foarte greu sa explici prin cuvinte ce s-a intimplat acolo. Fiecare zecime si fiecare pas conteaza, mai ales cind e vorba de titlul mondial. Au fost emotii, constructive si placute, sa le zic asa, dar le doresc tuturor sa treaca prin astfel de clipe", avea sa declare la putin timp dupa terminarea concursului Mariana Tomceanu, prima antrenoare a Andreei.
Gimnasta, legitimata la Sport Club Municipal Bacau din martie 2001, a trecut cu bine examenul de la sarituri si apoi, inaintea ultimei si celei mai titrate gimnaste romane a momentului, Andreea Raducan, a avut misiunea de a demonstra si la "sol" ca nu s-a pus baza pe ea aiurea.
Celalalt prim antrenor al campioanei, Marcel Benea, nu se poate abtine: "Din ’99 asteptam acest rezultat. Dupa punctajul de la «nationalele» de anul acesta se stia, din plecare, ca este creditata omul numarul 6 la «mondiale» (n.r., titulara in lotul national, format din sase gimnaste). Am urmarit cu sufletul la gura, eu si Mariana (n.r., Tomceanu), evolutiile ei. Imediat dupa terminarea concursului ne-a sunat si ne-a felicitat Simona Aminar si ne-a spus ca sintem campioni mondiali".
Solul, ronda "flic-flac" si aterizare de aur
Cu inima in git, impatimitii de sport si, in special, de gimnastica urmaresc evolutiile reprezentantelor noastre la ultimul aparat din concurs, solul. Andreea Raducan, ultima din concurs, aplauda evolutia Andreei Ulmeanu. Cele patru diagonale acrobatice se succed cu legaturi gratioase: (I) ronda flic-flac, dublu salt intins inapoi – element de dificultate "E", (II) ronda Tkaciov, salt intins cu trei insurubari – element de dificultate "E", (III) – ronda flic-flac, salt inapoi cu insurubare de 900 de grade, (IV) – ronda flic-flac incheiata cu o saritura Tsukahara echer si gata. Aurul este la noi. Andreea Raducan are nevoie doar de un neverosimil de mic 8,400, la valoarea sa, pentru a ne bucura ascultind imnul Romaniei.
"A plecat din 9,700. A pierdut din bonificatiile acordate pentru gradul de dificultate E (n.r., aceste grade se intind de la A, cel mai mic, pina la Super E, cel mai mare; D – 0,1 puncte bonificatie, E – 0,2, Super E – 0,3) pentru pasii inapoi la cea de a treia diagonala. Cu toate acestea nota a fost mica. Faptul ca s-a incumetat la un asemenea exercitiu si ca n-a facut-o fara a se baza pe ce stie l-a determinat pe Belu sa o considere drept cea mai nimerita la acest aparat alaturi de Raducan", ne-a marturisit antrenoarea Tomceanu.
Ulmeanu, principala candidata la titlul de "Cel mai bun sportiv al Bacaului"
Campioana noastra va fi prezenta si in finalele pe aparate de la sarituri si sol. Ulmeanu si Raducan au, la primul aparat mentionat, sarituri din familii diferite, cu grad inalt de dificultate dar bine intelese si executate de catre cele doua sportive. Rezultatul gimnastei de la Sport Club este deja peste ce au realizat alti sportivi bacauani in acest an. Directorul SCM Bacau, Dorin Aradavoaicei, cel care ieri ne-a declarat ca Laudeta Sechelariu (noua presedinta de onoare a sectiei de gimnastica a clubului pe care-l conduce) a venit cu noroc, considera ca performanta Andreei Ulmeanu este cel mai mare succes al clubului in 2001 si ca pina la consumarea Campionatelor Mondiale de lupte gimnasta este principala pretendenta la titlul de cel mai bun sportiv al Bacaului in acest an. (Marius AMBROZIE)

Comentarii