Bacauanii se inghesuie sa paraseasca tara

luni, 24 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Bacauanii se inghesuie sa paraseasca tara

In conditiile in care, incepind de anul viitor, accesul romanilor in spatiul Comunitatii Europene se va face fara nici un fel de viza, sondajele de opinie arata ca aproape jumatate dintre romani vor sa plece din tara. Unii doar temporar, altii sa se stabileasca definitiv. In conditiile in care numai in ultimele patru luni din acest an Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Bacau (SEIP) a eliberat aproape 9.000 de pasapoarte, este posibil ca, incepind de la anul, aceasta cifra sa se tripleze. In aceeasi perioada, nu mai putin de 145 de bacauani au decis sa paraseasca definitiv tara, nu numai pentru a-si incerca norocul financiar in alte zari, dar si pentru a se stabili in strainatate – arata statisticile SEIP.
Ar fi de remarcat insa atasamentul lor fata de tara natala, cel putin pe moment, pentru ca doar cinci dintre ei au decis deocamdata sa renunte si la cetatenia romana. Majoritatea dintre cei plecati in strainatate in cautarea unui domiciliu stabil sint tineri intre 18 si 25 de ani. De regula, statisticile care urmaresc exodul romanilor peste hotare ii iau prima oara in calcul pe cercetatori sau pe absolventii cu studii superioare.
La Bacau, o asemenea statistica nu exista, insa datele, atit de sumare cite sint ele la SEIP, arata ca informaticienii, automaticienii sau electronistii bacauani nu au navalit peste hotare, locul lor fiind luat in general de constructori, care au capatat potenta financiara si experienta in traiul printre straini, in peregrinarile lor din ultimii ani. Alte citeva sute de tineri bacauani – dupa cum arata date de la Inspectoratul Scolar Judetean – au ajuns in ultimul an in tarile dezvoltate, propulsati prin intermediul burselor de studii sau specializare, in conditiile in care judetul Bacau ocupa locul trei pe tara in privinta rezultatelor obtinute in procesul de invatamint.
De altfel, chiar si la nivel national s-a renuntat in ultimii sase ani la statistici oficiale care sa evidentieze exodul "creierelor" peste hotare. Totodata, este bine stiut ca romanii luminati la minte au mare cautare peste hotare, pentru ca, asa cum arata rapoarte ale ambasadelor straine, ei sint considerati "inventivi, bine instruiti si uimitor de rapid adaptabili la tehnica de virf folosita in tarile dezvoltate". Tinta predilecta a celor care s-au stabilit anul trecut in strainatate a fost Germania, fiind urmata de Austria, Italia, in Stale Unite, Canada, si Israel, dar au fost si romani care au ales destinatii exotice, in afara continetului european. Totodata, 111 persoane au depus la SEIP formele pentru repatriere, dupa cum ne-a declarat lt. col. Ioan Matei, adjunctul seful SEIP.
Pe linga cei care au parasit legal tara, un numar nedeterminat de tineri, de ordinul miilor, au iesit fraudulos din tara, ori pentru a merge la "produs" in Occident, ori, pur si simplu, pentru a-si cauta un loc de munca, oricum mai bine platit decit la noi. Numarul bacauanilor care au iesit fraudulos din tara poate fi considerat insa cu mult mai mare decit orice estimare oficiala, pentru ca ei reusesc – ca urmare a unor retete experimentate in ultimii opt ani de zile – sa insele vigilenta autoritatilor straine. Cel putin 600 de bacauani care au parasit astfel tara in ultimele patru luni au fost cu totul nenorocosi, pentru ca au fost expulzati in Romania de catre autoritatile tarilor pe care le-au vizitat. Dintre ei, 462 au fost adusi in tara incatusati, datorita ilegalitatilor pe care le-au comis prin straini, iar restul pentru ca nu au putut dovedi ca sederea lor pe teritoriul strin este legala. Cele mai fortate frontiere ramin cele ale Cehiei, Poloniei, Austriei si Germaniei. In principal, doua sint modalitatile prin care romanii pot ajunge clandestin in Occident: urcarea ilegala in Portul Constanta la bordul unor nave a caror destinatie este prea putin importanta pentru ei si, cea de-a doua modalitate, cumpararea cu bani grei a unor calauze, care cunosc zonele cele mai vulnerabile, mai putin pazite ale granitelor. Principala cauza a emigrarii masive a romanilor in anii din urma, spune lt. col Matei, nu a fost de altfel una de natura politica. Romanii parasesc tara datorita scaderii drastice a nivelului de trai si a lipsei oricaror perspective ca, intr-un anume interval de timp, acesta situatie se va schimba. (Florin CRACIUN)

Comentarii