Bere Lichior Margineni isi da ultima suflare

marți, 11 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Bere Lichior Margineni isi da ultima suflare

Societatea Bere Lichior Margineni, o societate emblema pentru orasul nostru de zeci de ani, este in agonie. Salariatii sustin ca fabrica a fost "distrusa de asa-zisii investitori straini, care nu au facut altceva decit sa duca de ripa o fabrica fara probleme pina la sosirea lor". "Patronii de la Nicoren nu au facut nimic altceva decit sa plece acasa la ei cu teschereaua plina de bani si sa vinda tot ce se putea vinde, fara sa investeasca un ban in retehnologizarea fabricii, asa cum au promis la privatizare", ne-a declarat un specialist care a lucrat mai bine de 20 de ani la Bere Margineni si care aproape plinge cind se gindeste ce a fost si ce a ajuns fabrica.
Despre ce s-a intimplat de cind au venit turcii la Margineni, s-a stiut foarte putin. Muncitorii care au avut curajul sa rabufneasca, nemultumiti de disciplina de puscarie instaurata in fabrica si de agentii de paza, adevarati zbiri, au fost dati rapid afara. "Luam masa linga banda aflata in functiune, pe care trebuia s-o supraveghez in timp ce mincam in picioare", povesteste unul dintre cei care au trait experiente aproape inumane la Bere Lichior.
Acum fabrica are datorii numai la bugetul de stat de peste 600 de miliarde de lei. Este drept ca mai bine de jumatate din suma este reprezentata de penalitatile pe care societatea ar trebui sa le plateasca pentru ca nu si-a achitat datoriile catre stat la timpul cuvenit. In anul 2002, Guvernul a emis o ordonanta, potrivit careia societatile cu datorii au putut solicita scutirea de la plata penalitatilor pe baza unei documentatii in care sa le fie reflectata activitatea din toate punctele de vedere, precum si politica economica viitoare. Pe baza unei grile, documetatia era evaluata cu un anumit numar de puncte. Maximum este 100 de puncte, caz in care societatea obtine o scutire totala de la plata penalitatilor.
La sfirsitul anului 2002, si Bere Lichior Margineni a depus o astfel de documentatie la Ministerul Finantelor. Numai ca punctajul obtinut a fost cu mult sub 40 de puncte, caz in care societatea nu poate obtine decit o scutire de cel mult jumatate din penalitati, cam 175 de miliarde de lei, si o reesalonare a celeilalte jumatati nescutite. Incercarile noastre de a obtine mai multe informatii de la Directia Generala a Finatelor Publice (DGFP) s-a lovit de un zid de tacere cladit pe prevederile potrivit carora astfel de informatii nu sint publice. Singura confirmare pe care am primit-o de la Petru Haineala, directorul general al DGFP, a fost acela ca "dosarul este de competenta Ministerului Finantelor, pentru ca este vorba despre o suma de peste 50 de miliarde de lei si, in prezent, se afla pentru studiere la Oficiul Concurentei, care are ultimul cuvint de spus in privinta scutirilor".
Autorizatiile de productie si de comercializare au fost anulate inca de anul trecut
Pentru ca nimic din ceea ce s-a incasat din vinzarea productiei nu a revenit in fabrica, sub forma de investitii, ci a luat drumul Turciei, berea alta-data cunoscuta in toata Romania a devenit unul dintre produsele cele mai slabe calitativ de pe piata. Incasarile au tot scazut, datoriile la stat s-au acumulat si, de aici, pina la starea de colaps nu a mai fost decit un pas. In acest moemtn, fabrica este inchisa si in fabrica mai exista doar citiva paznici si functionari pe la birouri, care asigura vinzarea stocului. Restul a plecat intr-un somaj fortat.
Prin noiembrie 2002, societatii Bere Lichior Margineni i-au fost anulate autorizatiile de productie si de comercializare a alcoolului si a bauturilor alcoolice si a fost instituit sechestrul asupra fabricii. In prezent, societatea supravietuieste numai din vinzarea berii aflata pe stoc la finele anului trecut, aproximativ 60.000 de hectolitri. Autorizatiile au fost pierdute tot din cauza datoriilor la bugetul de stat. Potrivit legii, autorizatiile sint pentru o perioada de un an si se acorda, pentru alcool, de catre Ministerul Finatelor, iar pentru bauturi alcoolice, de catre DGFP. Asta numai in cazul in care firma nu are datorii la bugetul de stat. Cum in toamna anului trecut, Bere Lichior Marginei avea datorii cu virf si indesat la stat, nu a mai putut obtine autorizatii nici pentru productie, nici pentru comercializare.
In situatia in care ar obtine avizul Oficiului Concurentei pentru scutirea unei parti din penalitati, patronii turci ar avea nevoie de aproximativ 70 de miliarde de lei numai pentru a-si achita datoriile si de aproape inca pe atita pentru a reporni productia. Este greu de crezut ca, in situatia in care sefii de la Nicoren nu au bagat mai nimic in intreprinderea bacauana, vor gasi acum o mina de aur pe care s-o sacrifice de dragul statului roman. Probabil ca singura solutie va ramine revinzarea fabricii, atunci cind se va constata ca turcii nu au de gind sa scoata bani din buzunar. Lucru care este posibil sa se intimple cit de curind. (Mirela ROMANET)

Comentarii