Brinza inchegata cu acid clorhidric industrial

duminică, 22 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Brinza inchegata cu acid clorhidric industrial

Enache Lioliu, patronul societatii Tosten din Ardeoani, unde
functioneaza o fabrica de lapte, s-a ales cu dosar penal inaintat de
Directia Sanitar Veterinara (DSV) Bacau. Lioliu este acuzat de
falsificare de produse si folosirea de substante neautorizate in
industria alimentara.
Patronul fabricii de lapte a intrat in atentia inspectorilor DSV dupa
ce in miinile acestora au ajuns facturi de acid clorhidric tehnic sau
industrial pe numele societatii Tosten sau chiar ca persoana
particulara pe numele Lioliu sau Enache. Practic, Lioliu cumpara
acid clorhidric industrial sau tehnic, pe care il folosea la inchegat
laptele din care facea brinza, telemea sau cascaval. El distribuia
brinza astfel obtinuta la magazinele din zona, dar si la citeva
cantine: cea a saracilor de la Moinesti si cea a petrolului, de la
Zemes. „Cumpara tone de acid clorhidric de la Combinatul
petrochimic Borzesti, pe care le folosea in procesul de productie al
brinzei. Numai din cele patru facturi pe care le-am atasat la dosar
reise ca a cumparat jumatate de tona de acid clorhidric industrial.
De altfel, patronul societatii Tosten nu este pentru prima data in
atentia noastra, el fiind amendat in trecut pentru nerespectarea
normelor de igiena. Ba, mai mult, cu ocazia ultimului control
efectuat de inspectorii de la DSV s-a decis inchiderea definitva a
fabricii de lapte pentru neregulile gasite acolo. Cu toate acestea,
administratorul nu a oprit functionarea fabricii si de aceea noi am
sesizat Politia si Garda Financiara Bacau si Directia de Sanatate
Publica”, ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, seful
Serviciului de Igiena al DSV Bacau. El mai spune ca la dosarul
penal se afla si declaratii ale muncitorilor care au lucrat la fabrica
de lapte a lui Lioliu si care au folosit la inchegare acid clorhidric.
Substanta cumparata de Lioliu se foloseste numai in industrie
Conform specificatiei tehnice (foto), eliberate de Chimcomplex
Borzesti la fiecare transport pe care il lua Lioliu, „produsul acid
clorhidric tehnic de sinteza se utilizeaza in industria chimica la
reactia de hidroclorurare, la fabricarea colorantilor,
medicamentelor, ingrasamintelor, rasinilor si sarurilor organice, in
industria metalurgica pentru decapare, la centralele termice la
epurarea apelor de alimentare a cazanelor termice, la regenerarea
schimbatorilor de ioni si la regenerarea carbunelui animal folosit in
industria zaharului”. Ca patronul de la Tosten folosea acid clorhiric
la inchegarea laptelui ne-a fost relatat si de unul dintre vecinii
acestuia, proprietarul unor imobile in aceeasi curte cu Lioliu.
Gheorghe Savin spune ca „Lioliu venea cu butoaiele de acid, le
urca la etaj si apoi de acolo lua cite putin si punea in lapte. Stiu ca
se strica foarte repede brinza asta. Se mai ducea pe la Bucuresti
cu fel de fel de plocoane si se strica in tren sau, daca era cald,
chiar aici, pe loc. Am vorbit odata cu un tehnician veterinar care
mi-a spus ca nu ramin urme de acid in brinza, care sa iasa la
analize, ci ramin in zer. Eu n-am mincat niciodata brinza de la el,
dar am auzit ca ar fi dat zer de asta la o ferma de porci de aici din
zona si ca au murit sute de animale”, ne-a declarat Savin.
De celalata parte, patronul fabricii de lapte neaga vehement ca a
folosit acid clorhidric la fabricarea brinzei. „Cum credeti ca as fi
putut folosi asa ceva. Eu am un laborator unde folosesc pepsina (o
substanta folosita legal in industria alimentara) pentru controlul
produselor pe care le fabric, dar nu am asa ceva. Si apoi unde sa
tin eu atita acid clorhidric?”, sustine Lioliu. L-am rugat sa ne arate
etajul superior al cladirii, unde se spune ca ar tine butoaiele, intr-o
camera incuiata. Pe scari, asa cum aveam informatiile, erau adinc
intiparite in ciment urmele albe, corodate de pe fundul butoaielor,
care nu mai erau transportate pina sus si de unde se lua
„cheagul”. Patronul a negat ca acestea ar proveni de la butoaiele
de acid clorhidric, iar una dintre usile incaperilor de la etaj nu ne-a
deschis-o, pe motiv ca sotia are cheia si ca e plecata de acasa.
Lioliu a argumentat ca, oricum, ea isi tine acolo „niste treburi
femeiesti”.
Brinza de la Tosten, sau cum sa te imbolnavesti de ulcer
Folosirea acidului clorhidric industrial in procesul de fabricatie al
oricaror produse alimentare este nu doar o infractiune, dar si un
atentat la sanatatea oamenilor care consuma respectivele
alimente. Potrivit declaratiilor medicilor, acidul clorhidric ingerat fie
si in cantitati foarte mici isi arata efectele negative asupra tubului
digestiv. „O astfel de substanta este toxica pentru intregul
organism. Fie si in cantitati extrem de mici, ea poate deveni
periculoasa pentru om. In mod normal, stomacul produce acid
clorhidric, dar intr-o anumita concentratie, atit cit sa ajute la
digestie. In momentul in care in stomac secretia de acid creste,
apare pericolul de declansare a unor leziuni. Consumate in timp,
produsele cu un continut de acid clorhidric pot afecta stomacul si,
in final, provoaca ulcerul”, ne-a declarat dr. Marin Bustuc,
directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP). Pericolul
imbolnavirii de ulcer este si mai mare pentru copiii care au
consumat in mod obisnuit produsele firmei Tosten. Reprezentantii
DSP spun ca situatiile de acest gen se datoreaza unei grave erori
de legislatie. „Toate unitatile cu profil alimentar, fie chiar si cele de
productie se autorizeaza acum pe baza unei declaratii pe proprie
raspundere a proprietarului. Inainte de infiintarea Biroului Unic de
Autorizare, astfel de unitati erau atent verificate inainte de
eliberarea avizului de functionare”, a adaugat doctorul Bustuc. In
atare situatie, sanatatea oamenilor este la cheremul fiecarui patron
care dupa ce se vede cu autorizatia de functionare in mina este
liber sa faca orice. (Mirela ROMANET, Cezara DUTA)

Comentarii