Concedieri masive la Protectia Copilului

miercuri, 14 august 2002, 23:00
3 MIN
 Concedieri masive la Protectia Copilului

Directia Generala pentru Protectia Copilului (DGPC) este pe punctul sa dea afara 150 de salariati. Oamenii, cei mai multi din sectorul administrativ, vor fi trecuti in somaj. Masura va fi pusa in aplicare doar dupa ce vineri, 16 august, se va vota asupra acestui proiect de hotarire. Circa 20 de consilieri judeteni au vizitat toate centrele de plasament din judet si au putut vedea citi angajati sint si de citi copii se ocupa. In atare situatie, ei vor putea vota in cunostinta de cauza.
Daca majoritatea consilierilor judeteni va fi de acord cu restructurarea de la Protectia Copilului, institutia se va desparti dintr-un foc de 150 de salariati. Mai mult, alte 40 de posturi care figureaza in organigrama, dar care pina acum nu au fost ocupate, vor fi desfintate. Motivul acestui val de concedieri este lipsa fondurilor la bugetul judetului. Consiliul Judetean, cel care finanteaza din bugetul propriu activitatea sistemului de protectie a copilului, nu mai are suficienti bani pentru a sprijini DGPC in forma actuala.
Traian Milon, secretarul general al judetului, ne-a declarat ca cei mai multi angajati care urmeaza sa fie dati afara provin din personalul administrativ, adica muncitori calificati si necalificati, magazioneri si alte categorii. Valul de concedieri va lovi insa si in alte categorii de personal, cum ar fi asistentii medicali, educatorii specializati, contabili si psihologi. "Am incercat sa gasim cea mai buna varianta, iar numarul de posturi si sectoarele de unde se vor face concedieri au fost atent verificate. Pentru o anumita parte dintre cei disponibilizati somajul va dura cinci minute, pentru ca exista alte programe, prin care se vor infiintate diverse complexe de servicii, cu fonduri externe, iar personalul calificat va fi prins in aceste programe", ne-a explicat Traian Milon. Sorin Brasoveanu, directorul general al DGPC Bacau, ne-a declarat ca doar pentru jumatate din angajatii ce urmeaza a fi dati afara vor exista servicii concrete de reangajare. Ceilalti, in mare majoritate fara pregatire, vor trebui sa-si caute alt ceva de munca.
Mai marii Consiliului Judetean si cei de la Protectia Copilului spun ca restructurarea era absolut necesara, din cauza crizei financiare pe care o traverseaza CJ Bacau. Mai mult, ei sustin ca despartirea de actualii angajati ai DGPC nu e deloc placuta, mai ales ca reducerea numarului de personal va duce, implicit, la scaderea calitatii serviciilor din centrele de plasament. Unitati care, in cea mai mare parte, ar urma sa se reorganizeze. Un exemplu pot constitui centrele de plasament din Comanesti. Centrul nr. 5 a fost inchis deja, iar centrele 6 si 9 ar urma sa se transforme intr-un complex de servicii, cele doua unitati urmind sa se uneasca pe partea administrativa si de ingrijire.
Traian Milon spune ca cea mai buna varianta pe viitor ar putea fi trecerea centrelor de plasament in grija organizatiilor neguvernamentale puternice din judet, care au si banii si interesul sa se ocupe de aceste unitati de ocrotire. Acest gen de administrare a fost studiat atent de Milon si Brasoveanu intr-o vizita facuta in urma cu citeva luni in Elvetia si Franta. "Practic, va fi vorba de o cofinantare. ONG-urile vor prelua centrele in administrare completa, iar cheltuielile vor fi suportate atit de catre ei, cit si de Consiliul Judetean", a spus Milon. Reorganizarea tuturor centrelor de plasament se va solda, in ultimele luni ale acestui an, cu noi disponibilizari la Protectia Copilului. Despre aceasta, autoritatile spun ca este prematur sa se discute acum, mai ales ca se asteapta modificari legislative in domeniul protectiei copilului. (Eduard ADAM)

Comentarii