Cornul si laptele – sperietoare pentru primarii de la tara

luni, 02 septembrie 2002, 23:00
8 MIN
 Cornul si laptele – sperietoare pentru primarii de la tara

Una dintre cele mai spinoase probleme pentru autoritatile din judet este in aceasta perioada asigurarea cornurilor si a laptelui pentru elevii din ciclul primar. Guvernul a stabilit ca fiecare scolar de la clasele I-IV sa beneficieze zilnic de aceste alimente, iar la nivel de judet toata lumea se da de ceasul mortii sa rezolve problema pina la inceputul anului scolar. Cel putin, la nivel de intentie. In realitate lucrurile sint cu mult mai complicate si exista riscul ca trimbitatul proiect al Guvernului Nastase sa se transforme intr-un nou balon de sapun. Asa cum s-a intimplat si cu alte proiecte, initiate la Bucuresti si pasate in circa autoritatilor locale, care si asa duc lipsa de fonduri. Autoritatile de la Bacau arunca responsabilitatile in circa primarilor din judet, iar acestia din urma asteapta ca cei de la judet sa le sara in ajutor.
Pina acum s-au parcurs niste pasi, de altfel si cei mai simpli. Firmele s-au inscris la licitatie, s-au desfacut plicurile cu oferte si s-au aflat agentii economici interesati sa participe la licitatia electronica din cinci septembrie. Acestia sint Prolabac, singura firma din judet interesata sa livreze lapte, si alte sase firme dornice sa distribuie cornuri: Pambac, Prima Prim, Transilvania, Transpanimon, toate din Bacau, Panimon Onesti si Rosid Moinesti. Imediat dupa cunoasterea firmelor acceptate la licitatie au aparut si primele probleme.
Una dintre nemultumiri a fost pusa pe tapet de subprefectul Gabriel Vlase, la sfirsitul saptaminii trecute. El s-a declarat nemultumit de conditiile impuse de Pambac, care, spunea subprefectul, ar dori sa distribuie cornuri doar in municipiul Bacau si in comunele apropiate. Gabriel Vlase a spus atunci pe un ton foarte categoric ca "asa nu merge, ca cine ia ciocolata din mijloc, trebuie sa accepte si cojile". Subprefectul a adaugat atunci ca problema urmeaza sa mai fie discutata de comisia care supervizeaza actiunea "cornul si laptele", formata din Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean, prefectul Radu Catalin Mardare, Ghiorghi Iorga, inspectorul scolar general, Cornelia Cojocaru, directorul Directiei de Sanatate Publica si Petru Haineala, directorul Directiei de Finante. Ieri, insa, atitudinea subprefectului s-a schimbat radical. Vlase a spus ca nu mai exista deocamdata motive de discutie pe tema Pambac, si ca ramine de vazut care este oferta firmei cind va avea loc licitatia propriu-zisa.
Anumite discutii ar mai putea isca si divagatiile de la motivul licitatei. Adrian Nastase si compania vorbesc de la inceputul verii ca elevii trebuie sa primeasca un corn si o cana de lapte zilnic. Idee clara ca lumina zilei. Cum se intimpla de regula la romani, de la un amarit de corn si o biata cana de lapte s-a ajuns la cu totul altceva.
Subprefectul Vlase spunea mai deunazi ca o firma a lansat ideea livrarii doar a unei placinte cu brinza, care ar impusca, vezi Doamne, doi iepuri dintr-odata: adica intr-o singura placinta elevul gaseste si produsul de panificatie si laptele, continut de brinza. O alta gaselnita este si ideea livrarii in locul laptelui a brinzei topite. Aceasta idee a fost lansata de unii primari de pe Valea Muntelui, care spun ca au sate foarte indepartate, unde cu siguranta nu vor putea livra lapte proaspat in fiecare zi.
Grija lor este de inteles, tinind cont ca la Ghimes Faget, de exemplu, satele Bolovanis si Rachitis, unde sint peste 3.000 de familii, sint la 15 kilometri departare de centrul comunei. Primarul Dumitru Balcan spune insa ca nu poate ajunge in acele localitati, pentru ca podul care facea legatura a fost luat de viituri. Cum Guvernul Nastase a alocat doar doua miliarde de lei pentru reparatii, desi i s-au cerut zece miliarde, e clar ca masinile cu lapte si cornuri n-au cum sa ajunga la destinatie. Vina este, evident, a celor de la Bucuresti, care n-au dat bani, dar cine sa le spuna mai marilor din PSD cum sta treaba. Cei de la judet nu indraznesc sa-si deranjeze sefii de partid si se gindesc ca e mai simplu sa le dea elevilor brinza topita in loc de lapte. N-ar fi rau ca cei care au lansat ideea sa se puna in locul unui copil de vreo opt, noua ani, pus sa manince un corn cu ciocolata concomitent cu brinza topita. Ca sa nu mai spunem ca o alta firma a fost acceptata, desi ea ofera produse de panificatie preambalate, adica napolitane si altele de felul acesta.
Toate discutiile despre inlocuirea unui produs cu altul si eventualele abateri de la ideea de baza, subprefectul Vlase le-a lasat pentru mai tirziu. "De acum si pina la licitatie nu se va mai intimpla nimic. Sa vedem ce ofera firmele in momentul licitatiei. Noi trebuie sa respectam un cadru legal. Dupa ce se termina, discutam despre celelalte conditii. Fiecare poate licita ce vrea", ne-a declarat subprefectul Gabriel Vlase.
Problema se rezolva, nimeni nu stie cum
Adevaratele probleme referitoare la livrarea cornurilor si a laptelui vor incepe abia dupa ce se vor sti firmele cistigatoare si cind se va pune problema transportului si a depozitarii marfii.
Subprefectul Vlase a afirmat ca s-a intilnit cu mai toti primarii de pe Valea Muntelui si ca acestia i-au ridicat o serie de probleme. Cea mai grava este ca primarii nu au frigidere si spatii de depozitare. Gabriel Vlase este, insa, convins ca primarii vor trece si peste acesta dificultate. "Nu se poate sa nu gaseasca spatii sa depoziteze citeva cani de lapte. Primarii mi-au spus ca au anumite probleme, dar, deocamdata, n-a tipat nimeni, sa spuna ca nu pot, nu pot si nu pot sa le rezolv. Ei trebuie sa se descurce", crede subprefectul. Din birou e simplu. Mai mult, subprefectul a spus ca autoritatile de la Bacau ii vor ajuta pe cei care au mare nevoie de ajutor. Cum? "Nu stiu sa-ti spun acum", a replicat Gabriel Vlase.
Una peste alta, Gabriel Vlase a recunoscut ca se asteapta ca unii elevi sa nu primeasca un corn si o cana de lapte din prima zi. Declaratia lui este mai mult decit justificata, daca tinem cont de confuzia care domneste in rindul primarilor de la tara. In timp ce sefii de la judet spun ca primarii trebuie sa puna lucrurile la punct, primarii de la tara asteapta ajutor de la centru.
"Exista o lada firgorifica de 30 de ani, care pute a peste"
Una dintre chestiunile esentiale pentru distribuirea alimentelor catre elevi este ca scolile sau primariile sa aiba in comuna frigidere in care sa pastreze alimentele. Prefectura si Consiliul Judetean au trimis fiecarei primarii o adresa in care se solicita cumpararea frigiderelor si amenajarea unor spatii de depozitare. Cum era de asteptat, primarii nu dispun dispun de aceste bunuri si nici bani la buget nu au ca sa le cumpere.
La Ghimes Faget, de exemplu, nu exista nici un frigider, nici la scoli, nici la primarie. De fonduri nici vorba, asa ca problema a ramas in aer. Reprezentantilor primariei le-a trecut pe la ureche un zvon ca s-ar putea ca alimentele sa fie depozitate in comuna Agas, de acolo urmind sa fie luate periodic, insa nimic nu-i sigur. "Asteptam, domnu’", ne-a declarat secretara. Situatia este identica la Asau, unde nu exista nici spatii de depozitare si nici frigidere. "Avem un biet frigider la primarie, dar este foarte mic, nici vorba sa ajunga la nevoile noastre. Este o problema, pentru ca avem doua sate in capatul Asaului, la Paltinis, la o distanta de vreo 16 kilometri. Mai avem o scoala la Ciobanus, la o distanta de sase kilometri. Avem 550 de copii in clasele I-IV si nu stiu ce-o sa facem. Poate vin cei de la Bacau cu o solutie. Noi nu stim cum sa procedam. Magazii ar fi, dar ne trebuie scula. Poate cine asigura hrana vine si cu frigidere, cum e la Coca Cola. Nici nu stim cita cantitate de mincare este", ne-a conturat rapid primarul Constantin Radulescu dilemele la care n-are nici pe departe raspuns. Exista solutii, la Bacau, pe hirtiile subprefectului Vlase.
Parca si mai pornit pe ceea ce se intimpla este primarul din comuna Dealu Morii. Ion Stan sustine ca in comuna sint spatii de depozitare, dar nu sint frigidere nicaieri. In ciclul primar invata 875 de elevi si, pentru depozitarea laptelui, are nevoie de o vitrina frigorifica sanatoasa. "Nu am bani de frigidere. Am unul la primarie, in care incap cinci piini. O vitrina frigorifica mare cit un perete, asa cum mi-ar trebui aici, costa vreo 30 de milioane de lei, iar eu fonduri nu am. Ginditi-va ca in satul Neculesti, aflat la zece kilometri de centrul comunei, am o scoala, iar pina acolo este ceva de mers. Ma intreb in ce postura vom fi pusi cind vom imparti cornurile si laptele la elevi. Pe holul scolii sint clase de la I-IV si tot acolo si copiii de la gradinita. S-a gindit cineva la situatia asta? Cum sa trec eu cu mincare pentru cei de clasa intii, care au sase ani, iar cei de la gradinita, care au cu un an mai putin, sa se uite la ceilalti cum maninca. Ce voi face daca incep deodata 30 de copii sa plinga, pentru ca lor nu le dau nimic?", a intrebat primarul Stan, iritat la gindul unei situatii de acest gen. Singura varianta viabila ar ramine in acest caz ca primarul sa apeleze la Cooperatie, unde exista o lada frigorifica mai mare. "Nici acolo nu prea am ce face, ca nici la Cooperatie nu sint conditii bune. Au o lada frigorifica de 30 de ani, care pute a peste. Sa intervina Prefectura sau Consiliul Judetean pe la Coca Cola, sa luam frigidere cu chirie mai mica", a incheiat Ion Stan.
La fel de sumbre sint perspectivele si in comuna Motoseni. Raspunsul viceprimarului Traian Duca au fost aproape identice cu ale celorlalti omologi din judet: nu sint spatii de depozitare, iar de frigidere nici nu poate fi vorba. "La primarie nu putem depozita nimic, ca si cladirea asta mai are putin si cade pe noi. La scoli nici atit. Scoala din centru, de exemplu, e in reparatii capitale si nici nu cred ca o vom dechide la 15 septembrie. Noi nu stim ce vom face cu elevii, cit despre frigidere, e deja o gluma", ne-a declarat viceprimarul Duca.
Cu alte cuvinte, situatia din judet este de-a dreptul. Asigurarea spatiilor de frig si depozitarea in conditii normale reprezinta probleme serioase. Despre aceste probleme cei de la Bacau spun ca le rezolva primarii, iar primarii ar rezolva, daca ar avea si fonduri pentru asta. Si toate astea se intimpla cind mai sint doar doua saptamini pina cind va suna clopotelul in scoli. (Eduard ADAM)

Comentarii