Fraude la asociatiile de locatari

joi, 09 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Fraude la asociatiile de locatari

Alarmate de datoriile enorme pe care care bacauanii le-au acumulat catre furnizorii de servicii edilitare pina la intrarea in aceasta iarna, autoritatile au declansat o vasta operatiune de verificare a gestiunilor presedintilor si administratorii asociatiilor de locatari. Actiunea este instrumentata in aceasta faza si de Politia economica, si este menita sa stabileasca daca datoriile au fost generate intr-adevar de rau-platnici sau de gestiunea frauduloasa a banilor de la populatie. Deocamdata, in vizorul anchetatorilor au intrat 12 dintre asociatiile care au cele mai mari datorii din oras, in valoare totala de cinci miliarde de lei. Este de remarcat ca aproape toate asociatiile vizate sint situate in zonele limitrofe ale municipiului, in asa-numitele zone muncitoresti, cu un nivel al saraciei destul de ridicat: Asociatia 81- Aeroportului 24, Asociatia 100-Primaverii 4, Asociatia 42-Republicii 1, Asociatia 79-Republicii 24, Asociatia 46-Republicii 1, Asociatia 39-Stadionului 5, Asociatia 72-Constructorului 4, Asociatia 82-Carpati 16, Asociatia 57-Republicii 1, Asociatia 67-Mioritei 12, Asociatia 76-Lalelelor 6, Asociatia 122-9 Mai 78.
Prima lipsa in gestiune a si fost depistata, chiar la prima asociatie controlata. Este vorba despre asociatia 76, de pe strada Lalelelor, unde verificarile nu au reusit cu nici un chip sa scoata la lumina 11 milioane de lei. In functie de destinatia pe care au luat-o acesti bani, presedintele sau administratorul ar putea fi acuzati de delapidare – pentru care Codul Penal prevede o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 5 ani – sau de gestiune frauduloasa, unde pedeapsa poate ajunge la 10 ani in cazul in care presedintele sau administratorul au folosit banii in interes personal. Inca se mai faca cercetari pentru descoperirea cailor pe care au apucat-o banii, dupa care ar putea fi intocmit un dosar penal ce urmeaza sa fie instrumentat de Parchet, faza soldata cel mai adesea cu trimiterea in judecata.
Cel mai probabil, urmatoarea asociatie la care va incepe ancheta este 122, de pe strada 9 Mai, unde datoriile ating zeci de milioane de lei.
Din verificarile efectuate pina acum, s-a tras concluzia ca cele mai frecvente nereguli sint chitantele fictive. Locatarul primeste chitanta pe banii pe care i-a dat, in timp ce administratorul isi confectioneaza o alta, in suma mai mica, pe care o inregiostreaza in evidente. In acest fel se pot crea plusuri in gestiune, care pot ajunge foarte usor in buzunarele celor care au in grija finantele locatarilor si decontarile cu furnizorii de apa calda, apa rece sau caldura. De asemenea, Politia va verifica daca nu cumva incasarile de la oameni sint tinute in conturi – la CEC sau in banci – in scopul obtinerii de dobinzi in interes personal. Nici o lege de altfel nu da dreptul vreunei asociatii de locatari sa deschida conturi in care sa tina incasarile, data fiind lipsa personalitatii juridice.
Pe ansamblul municipiului Bacau, datoriile la apa si caldura se ridica la peste 30 de miliarde de lei, in vreme ce la Onesti se cifreaza la peste zece miliarde, iar la Moinesti la aproape 7 miliarde de lei. Ca si la Bacau, datoriile in aceste din urma doua orase sint considerabile, ceea ce va declansa si aici o serie de controale in gestiunile asociatiilor. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii