Insotitorii handicapatilor din Buhusi s-au rasculat

luni, 01 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Insotitorii handicapatilor din Buhusi s-au rasculat

Insotitorii persoanelor cu handicap din orasul Buhusi s-au rasculat ieri din cauza ca primaria din localitate nu le-a platit de la inceputul acestui an salariile intregi. Pentru ca le-a ajuns cutitul la os, zece dintre insotitori au venit sa protesteze la Consiliul Judetean.
Desi numai ei au izbutit sa ajunga la Bacau, in situatia lor mai sint alti 77 de insotitori. Oamenii spun ca, din luna ianuarie, primaria nu le-a dat niciodata leafa intreaga, ci doar bani cu tiriita. In loc de 1.750.000 de lei cit ar trebui sa ia lunar un insotitor, fiecare a primit cite 700 sau 900.000 de lei. De cind au inceput problemele, insotitorii din Buhusi au tot mers la primaria din localitate, insa de fiecare data angajatii de aici au motivat ca nu sint bani. Oamenii s-au plins si la Inspectoratul pentru Handicapati, institutie care si-a declinat orice competenta, alocarea banilor cazind in sarcina Consiliului Judetean.
Probabil multi dintre insotitori ar fi privit cu mai multa detasare problema platii salariilor daca ar fi lucrat pentru un handicapat oarecare si ar fi putut renunta la acest serviciu. Insa cei mai multi dintre ei se ocupa de proprii copii, pe care nu-i pot abandona. Acest lucru face insa problema si mai grava. O mama care isi ingrijeste copilul trebuie sa-l creasca din acei bani luati de la primarie. In conditiile in care leafa intirzie, oamenii n-au ce le pune copiilor pe masa. "Am 73 de ani, sint pensionara si pentru cit am muncit la stat primesc o pensie de 700.000 de lei. De la nora am patru minori in intretinere si unul dintre copii, de 13 ani, are SIDA. Sta acasa toata ziua si nu am ce sa-i dau de mincare. Mi se rupe inima cind il vad ca se uita la mine, imi spune ca-i este foame si, dupa ce spun ca n-am ce sa-i dau, se intoarce pe partea cealalta in pat si se culca flamind", ne-a spus cu lacrimi in ochi Elena Stan, din Buhusi. La fel de grea este si situatia Margaretei Bobocel, 48 de ani, care sta acasa ca sa creasca doi copii handicapati. Unul dintre ei a fost recunoscut cu acte ca fiind handicapat pina acum un an. Baiatul, ajuns la 20 de ani, a avut probleme pulmonare, iar acum lucreaza ca maturator, fiindca medicii au spus ca s-a insanatosit. A ramas insa acasa alt baiat handicapat, de 15 ani. Constantin Bobocel are ciroza hepatica, la scoala nu mai merge si are mereu nevoie de hrana consistenta si medicamente. "De unde sa le iau, daca ne spun mereu de la Primarie ca nu au bani? N-am cu ce sa-i hranesc. Pina acum lasam baiatul in casa si fugeam la oameni sa prasesc cu ziua. Acuma nu mai am unde sa ma duc", ne-a povestit Margareta Bobocel.
Cei mai multi dintre insotitorii handicapatilor din Buhusi veniti ieri la Bacau s-au plins ca au de incasat de la primarie pentru lunile din urma aproape noua milioane de lei fiecare.Venirea lor la Consiliul Judetean se pare insa ca a fost zadarnica. Elena Dogaru, director adjunct al Directiei de Finante din cadru CJ Bacau, si Dumitru Braneanu, vicepresedintele institutiei, s-au intilnit cu protestatarii si le-au explicat ca n-au cum sa-i ajute. "Noi le-am repartizat tuturor primariilor din judet bani pentru insotitorii handicapatilor si fiecare institutie si-a repartizat banii cum a crezut de cuviinta. Noi nu mai avem de unde sa le dam alti bani, decit, eventual, la o rectificare a bugetului din aceasta toamna", ne-a explicat Elena Dogaru. Legea prevede ca primariile, pe linga banii primiti de la Consiliul Judetean, trebuie sa achite o cota parte din bugetul propriu pentru salariile insotitorilor. Primaria din Buhusi nu dispune de fonduri, iar din banii primiti de la Consiliul Judetean a achitat restantele de anul trecut si a platit, lunar, doar avansurile salariilor insotitorilor. "Trebuie schimbata putin optica asupra acestei probleme. Guvernul nu se prea gindeste la acesti oameni. Se gindeste la 416, la ajutoarele sociale, insa acei oameni pot munci. Insotitorii au intr-adevar probleme mari si au dreptul la acesti bani", ne-a declarat primarul Ionel Turcea. El a explicat ca primariei din Buhusi i s-au repartizat de la Consiliul Judetean 463 de milioane de lei pentru salariile insotitorilor, suma la care administratia locala a contribuit cu inca 438 de milioane de lei. Primaria ar mai avea insa nevoie in acest an de inca 1,5 miliarde de lei pentru a achita salariile insotitorilor. In caz contrar, institutia va incepe anul viitor cu datorii la acest capitol. Suma pe care o va aloca Consiliul Judetean va fi folosita pentru stingerea acestor debite si se va ajunge iarasi in aceeasi situatie. (Eduard ADAM)

Comentarii