Inundatii cu petrol la Schela Modirzau

vineri, 27 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Inundatii cu petrol la Schela Modirzau

La nici o saptamina de la semnalarea poluarii cu reziduuri petroliere a piriului Tazlaul Sarat, Sucursala Moinesti a SNP Petrom este implicata intr-un nou proces de poluare. De data aceasta semnalul a venit din partea locuitorilor din satul Cimpeni, comuna Pirjol, care si-au vazut distruse culturile de scurgerile de petrol antrenate in urma ploilor abundente din ultima vreme, de la sondele amplasate pe o parte din terenurile lor . Satenii de aici spun ca nu este prima data cind ogoarele le sint acoperite, practic, de pacura si petrolul scurs de la sondele din zona si din aceasta cauza, de citiva ani, si porumbul cules de pe aceste terenuri are gust si miros specific.
Imediat dupa semnalarea incidentului, miercuri dupa amiaza, la fata locului s-a deplasat o echipa de inspectori de la Inspectoratul de Protectie a Mediului Bacau (IPM), care, impreuna cu reprezentantii Sucursalei Moinesti a SNP Petrom, au constatat ca scurgerile provin de la 14 din sondele aflate in sectorul Cimpeni al Schelei Modirzau. Scurgerile au ajuns pe terenurile aflate in imediata vecinatate a careului sondelor, respectiv pe terenurile arabile, pe pasunile si pe finetele aflate in proprietatea locuitorilor din Cimpeni.
Inspectorii IPM au constatat ca producerea acestor scurgeri a fost favorizata de lipsa etanseitatilor la capetele de pompare a sondelor, acoperirea beciurilor sondelor fara a se lasa posibilitatea de retinere a scurgerilor accidentale si necolectarea la timp a scurgerilor anterioare si a reziduurilor care s-au acumulat. Pentru limitarea scurgerilor si remedierea pagubelor, echipa de inspectori a IPM a dat termene precise de finalizare a lucrarilor si a delegat intreaga raspundere a finalizarii acestora conducerii Sucursalei Moinesti a SNP Petrom, respectiv lui Constantin Saftiuc, director general, Alexandru Preda, director de productie, si Ion Lazar, directorul Schelei Modirzau. Acestia vor trebui sa urmareasca lucrarile de decapare a suprafetelor de sol afectate, colectarea si depozitarea lor in conditii de siguranta si inlocuirea acestora cu pamint adus din zone neafectate de poluare, precum si intocmirea unui program de asigurare a sondelor care sint oprite din punct de vedere economic.
De asemeni, un expert agricol din partea Primariei Pirjol va inventaria toate pagubele produse, in vederea despagubirii, de catre Sucursala Moinesti a SNP Petrom, a cetatenilor a caror terenuri au fost afectate. Plata acestor despagubiri va trebui facuta, cel mai tirziu, pina la data de 10 august. (E. SOLOMON)

Comentarii