Iosif Pop ar fi ramas in inchisoare daca procesul nu s-ar fi intrerupt in ianuarie

joi, 10 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Iosif Pop ar fi ramas in inchisoare daca procesul nu s-ar fi intrerupt in ianuarie

Magistratii Curtii de Apel Bacau au reluat in cursul zilei de ieri procesul fostului presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, dupa aproape trei luni de intrerupere. Numai ca judecatorii s-au pronuntat in cursul zilei de astazi un proces in care nici inculpatul nici aparatorul sau nu au fost prezenti in instanta. Pauza de aproape trei luni s-a datorat unei cereri de recuzare a tuturor judecatorilor de la instanta bacauana, inaintata de aparatorul lui Iosif Pop, Aurelian Pavelescu, cerere care a fost respinsa intre timp de Curtea Suprema de Justitie. Dosarul a fost returnat in Bacau, iar procesul a fost repus pe rol de acolo de unde a fost intrerupt in luna ianuarie.
Avocatul lui Iosif Pop a decis in cursul zilei de ieri sa-si depuna in scris pledoaria pe care ar fi trebuit s-o tina astazi in fata instantei. O solutie perfect legala, dar mai putin uzitata in practica avocateasca. In acest fel nu au mai fost nevoiti nici el, nici clientul sau, sa se prezinte in fata judecatorilor.
Judecatorii au reluat procesul intrerupt in luna ianuarie prin care trebuiau sa se pronunte asupra recursului inaintat de procurorii PNA impotriva deciziei Tribunalului Bacau de punere in libertate a lui Pop. In motivatia pe care avocatul lui Pop a depus-o la dosar se face referire la faptul ca procesul a ramas fara obiect, deoarece clientul nu a fost eliberat prin sentinta judecatoreasca, ci pentru ca i-a expirat de drept mandatul de arestare de 30 de zile. Reamintim faptul ca, pe 15 ianuarie, chiar in ziua in care lui Pop ii expira mandatul de arestare, la curtea de apel Bacau se judeca recursul inaintat de procurorii PNA impotriva deciziei judecatorilor de la Tribunalul Bacau de a nu-i prelungi mandatul de arestare. Constient de oportunitatea care i se ofera, avocatul lui Pop a facut cerere de recuzare a intregului corp de magistrati de la Curtea de Apel Bacau, cererea lui urmind sa fie judecata de Curtea Suprema de Justitie. In aceeasi seara, cind i-a expirat mandatul de arestare, fostul presedinte al Bancii Transilvania a fost eliberat. La cinci zile dupa aceasta intimplare, Curtea Suprema de Justitie a respins cererea de recuzare a judecatorilor bacauani si a returnat dosarul, pentru continuarea procesului de la momentul in care a fost intrerupt in ianuarie.
Solutia s-a prefigurat inca din momentul in care procurorul de sedinta a cerut el insusi judecatorilor sa respinga recursul, pentru ca procesul a ramas fara obiect. Decizia data citeva ore mai tirziu a conformat supozitiile din timpul sedintei. „Se admite recursul inaintat de pocurori si se caseaza hotarirea tribunalului. Se constata ca inculpatul Iosif Pop a fost pus in libertate de drept pe data de 16 ianuarie”, au decis judecatorii. Cu alte cuvinte, daca procesul ar fi apucat sa se judece la termenul din ianuarie inainte de a fi recuzati toti judecatorii, mandatul lui Iosif Pop ar fi fost prelungit pentru ca, la sedinta de astazi, judecatorii au considerat ca recursul este intemeiat. Mandatul de arestare nu a mai putut fi prelungit pentru ca intre timp Iosif Pop a fost eliberat de drept dupa ce i-a expirat mandatul initial, iar procurorii nu au mai emis un altul, pentru alte infractiuni. (Mirela ROMANET)

Comentarii