La primariile de la tara nu se vor primi salariile pe ultimul trimestru

joi, 13 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 La primariile de la tara nu se vor primi salariile pe ultimul trimestru

La doar citeva zile dupa ce presa a semnalat pericolul in care se afla judetul Bacau dupa "bacsisul" primit la rectificarea bugetara, au inceput sa apara si primele semne ale dezastrului prognozat. Ieri, in timpul sedintei Comisiei Consultative, Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean (CJ), a afirmat ca exista pericolul ca angajatii primariilor de la sate si comune sa nu-si mai primeasca salariile in ultimul trimestru al acestui an. "Stiu ca cele 3,8 miliarde de lei pe care le vom repartiza la primariile din mediul rural nu vor multumi pe nimeni. V-as sugera ca, pina la sfirsitul anului, sa inventariati sursele de venit, lucru pe care-l vom face lunar, impreuna cu dumneavoastra. Daca ramineti o luna sau doua fara salarii, vom analiza situatia la momentul respectiv", le-a spus Lupu primarilor.
De aceasta data insa, presedintele CJ a gasit ca vina pentru care primariile nu au bani la buget e ca multe dintre acestea au fost mai mult interesate sa cheltuie banii veniti de la judet si nu s-au zbatut sa colecteze fonduri pentru a realiza bugetul estimat. Neculai Lupu n-a mai fost la fel de optimist in privinta unei noi rectificari bugetare in ultimele luni ale anului, in care credea atit de mult dupa aflarea sumei de mizerie reparetizata judetului nostru de catre Guvern. "Nu stiu sigur daca va mai avea loc o alta rectificare bugetara", a spus el, incheind subiectul.
Numai ca vorbele si analizele promise sefilor de primarii din mediul rural nu vor reusi sa-i multumeasca pe angajatii din administratiile locale. In acele una sau doua luni despre care vorbea Neculai Lupu, oamenii vor trebui sa-si trimita copii la scoala, sa manince, adica sa poata trai. "Trebuie sa facem fata situatiei, dar macar banii de salarii sa ii primim", spune Marian Fales, primarul comunei Colonesti. De aceeasi parere este si Mihai Antuca, primarul din Buhoci. "Am asteptat mult de la aceasta rectificare, insa nu stiu citi bani vor mai ajunge si la noi. Cel mai mult as avea nevoie de bani pentru scoala din Cotesti care a ramas, in urma ploilor cu gheata de anul trecut, fara acoperis", a mai spus primarul Antuca. El ne-a mai declarat ca a incercat sa obtina macar o masina pentru copiii de la scoala Cotesti, care de la inceperea noului an scolar vor trebui sa faca naveta pina la scoala din Buhocel, insa se pare ca demersurile sale nu au avut prea mare succes.
"Va trebui sa reducem o parte din cheltuiele legate de linia telefonica si de iluminatul public. Este posibil sa nu primim nici un ban la aceasta rectificare. Noroc ca am reusit sa terminam de reaparat scolile din comuna si am facut rost de lemne de foc pentru iarna urmatoare", spune Constantin Radulescu, primarul comunei Asau. Comparativ cu situatia incasarilor bugetare de anul trecut, cind la sfirsitul lunii august erau incasate doar 56% din impozitele locale, anul acesta, in bugetul comunei Asau au intrat pina acum 80% din totalul impozitelor. "Una peste alta, nu cred, totusi, ca vom ramine fara bani", a incheiat optimist primarul Radulescu.
Alexandru Lovin, primarul comunei Negri, se teme ca vor ramine descoperite cheltuielile pe ultimele doua luni ale anului. "Si asa sintem la limita. Am primit la inceputul anului in jur de 650 de milioane de lei, insa acum am fi avut nevoie de bani pentru asistenta sociala. Nu am platit salariile insotitorilor persoanelor cu handicap, iar pentru plata ajutoarelor de asistenta sociala avem restante de mai bine de 200 de milioane de lei. Una peste alta, am fi avut nevoie acum de cel putin 500 de milioane, insa in aceste conditii nu cred ca vom primi mai mult de 50 de milioane", mai spune primarul comunei Negri. (Eduard Adam, Elena Solomon)

Comentarii