Meningita a bagat frica in primari

marți, 17 august 1999, 23:00
3 MIN
 Meningita a bagat frica in primari

Trei cazuri internate si confirmate de meningita virala au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in sectiile de Boli Infectioase din spitalele judetului. "Au fost internate 14 persoane cu simptome caracteristice meningitei virale, insa rezultatele analizelor de laborator a confirmat doar trei", ne-a declarat medicul Angela Aflorei, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Dintre cele 14 persoane suspecte de meningita virala, noua au fost internate in sectiile de Boli Infectioase Copii si Adulti din cadrul Spitalului Judetean, iar alte cinci in sectiile de specialitate ale Spitalului Buhusi. Potrivit statisticilor de ultima ora, in judetul Bacau, incepind cu luna iulie si pina in prezent, au fost internate 201 persoane cu simptome caracteristice meningitei virale din care, in urma analizelor de laborator, doar 131 au fost confirmate.
In plina avlansa de meningita, DSP Bacau a cerut primarilor sa ia o masuri pentru a preintimpina inmultirea numarului de cazuri. Edilii au fost astfel somati sa interzica comercializarea stradala a produselor alimentare perisabile, sa asigure salubrizarea localitatilor prin intensificarea ritmului de ridicare a deseurilor si sa reia distribuirea apei potabile catre populatie.
De asemenea, in fiecare localitate s-a cerut sa se intensifice actiunile de dezinsectie si deratizare, asanarea acumularilor de apa din subsolurile imobilelor inundate si interzicerea consumului de apa din fintinile care nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar. Speriati de avertismentele DSP, primarii au declansat inca de acum o saptamina adevarate campanii de igienizare. Pentru ca nu dispun de fondurile necesare, ei au apelat la cetateni, pentru a da o mina de ajutor. Primarul comunei Pirjol, Ioan Puscasu, ne-a declarat ca a umblat din poarta-n poarta, cerindu-le satenilor sa-si transporte gunoiul in locuri special amenajate, nu pe albia riului Tazlau, asa cum se intimpla pina acum. Cu ajutorul localnicilor s-a curatat chiar albia riului.
In comuna Letea Veche, desi exista initiativa din partea conducerii Primariei, nu sint bani. Primarul comunei, Constantin Coraliu, ne-a declarat ca fara bani nu se pot face minuni si ca s-a facut apel la cetatenii satelor Ciutea, Siret, Holt si Letea Veche sa pastreze curatenia si sa dezinfecteze fintinile. Desi nu s-a inregistrat cu nici un caz de meningita, comuna Nicolae Balcescu se confrunta si ea cu probleme de ordin financiar. Chiar si in lipsa banilor, administratia locala este constienta de avertismentul Directiei de Sanatate si, la initiativa viceprimarului Pavel Salahoru, a intocmit, impreuna cu medicii dispensarului din comuna, un program de prevenire a epidemiei. "Toti locuitorii comunei au fost instiintati asupra riscului aparitiei meningitei si au fost avertizati sa nu consume produse alimentare la intimplare, sa spele fructele inainte de a le consuma si sa-si asigure igiena corporala corespunzatoare. Deocamdata, nu am avut probleme cu meningita" , a spus viceprimarul comunei Nicolae Balcescu.
La Bacau, printr-o decizie a primarului Dumitru Sechelariu , conducerea R.A.G.C. a dispus reluarea furnizarii apei potabile catre populatie, asa incit, conform informatiilor furnizate de dispeceratul institutiei, in acest moment nu exista nici o locuinta care sa nu aiba apa rece la robinet. Si la Onesti, SC Onedil a reluat furnizarea apei, chiar daca datoriile catre populatie depasesc 5 miliarde de lei, la fel si in cazul oraselor Buhusi, Tirgu Ocna si Slanic Moldova. Chiar daca se au toate masurile de prevenire, judetul Bacau continua sa se situeze in topul judetelor fruntase la capitolul cazuri de meningita. (Ovidiu CONSTANTINESCU)

Comentarii