Mii de bacauani sint cuprinsi de febra debransarilor

duminică, 30 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Mii de bacauani sint cuprinsi de febra debransarilor

Pina anul trecut, cind intreg orasul primea agent termic de la Termloc, exista o evidenta stricta a solicitarilor de debransare. Din acest an, odata cu descentralizarea sistemului de furnizare a agentului termic, o evidenta clara a debrasarilor o mai tine numai societatea Termloc. Dumitru Crismaru, directorul SC Termloc a anuntat in urma cu aproape doua saptamini ca, din totalul de 5410 solicitari de debransare, 2059 au fost inregistrate numai in ultimul an. Daca in majoritatea acestor cazuri solicitarile de debransare au fost determinate de montarea centralelor de apartament, 435 de familii au renuntat la calorifere din cauza lipsei posibilitatilor materiale. Date repspective au fost inregistrate numai pina la 1 august, data de la care a intrat in vigoare o hotarire a Consiliului Local, prin care activitatea de distribuire a energiei termice prin punctele termice a trecut in exploatarea Sucursalei Electrocentrale Bacau.
De la data preluarii acestei activitati, CET Bacau nu a facut o evidenta a debransarilor. "Aprobarile pentru debransare se iau de la asociatiile de locatari si, ca atare, nu am facut o astfel de evidenta. Locatarii sint proprietari pe imobilelele lor si au dreptul sa le aduca imbunatatiri", ne-a declarat Romeo Apostol, directorul CET Bacau.
Tot in urma cu citeva saptamini, premierul Adrian Nastase tragea un semnal de alarma in legatura cu valul de debransari de la sistemul de furnizare cu agent termic, precizind, chiar, ca se pot produce mari destabilizari in sistemul de alimentare. La nivelul orasului Bacau, desi ritmul cererilor de debransare se situeaza, in medie, la 15-20 de cereri pe zi, se pare ca destabilizarea sistemului de alimentare este destul de departe. Pentru a se ajunge la o asemenea situatie, ar trebui ca debransarile sa atinga un procent de aproximativ 60% din numarul consumatorilor, racordati fie la CET, fie la Termloc.
Avalansa cerilor de debransare, dar si infiriparea unui sistem concurential intre cei doi furnizori de agent termic, are si avantaje. CET a anuntat ca, incepind din aceasta toamna, locuitorii alimentati la acest sistem de alimentare vor avea apa calda non stop, iar in scurt timp se va introduce si un sistem de contorizare a agentului termic.
Ramin, insa, restantele multor asociatii de locatari, care ingrijoreaza, acum, la intrarea in sezonul rece, atit conducerea CET, cit si conducerea Termloc. Dumitru Crismaru a avertizat ca, in acesta iarna, apartamentele racordate la centralele termice ale societatii nu vor primi caldura, indiferent de temperatura de afara, daca actualele debite ale populatiei nu vor fi lichidate. Din cele 87 de asociatii de locatari si proprietari aflate in custodia Termloc, doar una singura se afla, in momentul de fata, cu plata datoriilor la nivelul lunii august. Debitele celorlate asociatii de locatari depasesc suma de 28 de miliarde de lei.
Situatia achitarii datoriilor ingrijoreaza in aceesi masura si conducerea CET, chiar daca, de la preluarea exploatarii punctelor termice, ritmul incasarilor a crescut de mai bine de trei ori. "Nu stiu cum se va putea face plata agentului termic pe care il vom furniza, cel mai probabil de la mijlocul lunii octombrie. Incasarile de acum sint in contul debitelor restante. Pina se va ajunge cu plata agentului furnizat din luna urmatoare, la aceste datorii se vor aduna penalitati foarte mari", ne-a declarat Romeo Apostol. El a mai precizat ca se poarta discutii cu conducerea Termoelectrica, in vederea modului in care se va putea face esalonarea datoriilor. (E. SOLOMON)

Comentarii