Moartea vine prin rotatie

marți, 04 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Moartea vine prin rotatie

Viata celor 70 de copii bacauani bolnavi de SIDA atirna in continuare de un fir de par. Sectia de Boli Infectioase Copii a Spitalului Judetean le asigura medicamentele in masura in care le primeste de la centrul din Iasi, spre disperarea parintilor ai caror copii sufera de cumplita maladie. Cum medicamentele nu sint suficiente, o parte din micii pacienti nu primesc de mai bine de trei luni de zile tratamentul care le poate prelungi viata. Nici macar fundatiile care se ocupa de ajutarea acestora nu pot face mare lucru intrucit nu au fonduri, in conditiile in care tratamentul pentru un singur bolnav costa in jur de 17 milioane de lei pe luna. Grav este si faptul ca alti copii bolnavi, depistati recent, asteapta sa inceapa tratamentul, insa nici pentru ei nu exista medicamente.
"Am fost nevoiti sa intrerupem tratamentul la o parte din copiii bolnavi de SIDA pentru ca nu mai avem medicamente, ne-a declarat medicul de boli infectioase Delia Grigoras, sefa sectiei Contagioase Copii. De la Bucuresti s-a transmis ca tratamentul pentru acesti bolnavi va fi distribuit de forurile superioare, deci pentru noi de la Iasi. Insa, la Iasi nu s-au primit sumele necesare procurarii medicamentelor pentru toti copiii aflati in evidentele noastre. In prezent, din 70 de copii bolnavi, numai 12 se afla in tratament. Insa nu stim ce se va intimpla cind medicamentele distribuite lor se vor termina. Probabil ca, de luna viitoare, alti copii infectati cu HIV vor incepe tratamentul, iar celor aflati acum in tratament li se va sista medicatia".
Costul lunar pentru tratamentul unui copil bolnav de Sida este de aproximativ 17 milioane de lei. Medicii recunosc ca acesta este foarte scump, insa cheltuiala merita, datorita eficientei si sperantei de viata pe care o asigura bolnavilor. "Ideal ar fi sa ne putem aproviziona pe plan local, in functie de necesitati, in asa fel incit sa putem acorda tratamentul corect si la timp, fara intreruperi, ne-a mai spus doctorita Grigoras. Orice intrerupere a medicatiei duce la o evolutie rapida a bolii si pot apare infectii multiple. Ca sa putem ajuta pe acesti copii, ne trebuie surse externe de finantare, sponsorizari ". Mentionam ca programul national de lupta Anti-SIDA este finantat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in proportie de 60%, de Ministerul Sanatatii in proportie de 30%, restul cheltuielilor fiind suportate de Secretariatul de Stat pentru Handicapati si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, insa numai dupa ce bugetul alocat va fi aprobat de factorii de decizie. Necazul e ca boala nu asteapta si nici nu ataca prin rotatie. (Carmen IORDACHE)

Comentarii