Nascuti in "apendicele" calendarului

marți, 29 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Nascuti in "apendicele" calendarului

Ionut Paduraru a absolvit Liceul Sportiv Bacau, iar in prezent este student la ASE in cadrul Universitatii George Bacovia. Desi nascut in 1980, el obisnuieste sa spuna ca are doar cinci ani, intrucit a venit pe lume intr-o zi cu totul speciala: 29 februarie. Din acest motiv, Ionut isi sarbatoreste ziua de nastere din patru in patru ani, cind familia are grija ca tinarul sa primeasca daruri mai consistente, pentru a recupera anii pierduti.
Astazi, cind implineste 20 de ani, Ionut si-a propus sa-si serbeze ziua de nastere cu familia, dupa ce va termina cursurile, mai ales ca pe prieteni i-a cinstit deja zilele trecute. "Sincer sa fiu, nu m-am gindit ce cadouri voi primi, insa cu siguranta vor fi multe suprize", ne-a marturisit Ionut.
Andreea Ghiurca, fosta sefa de promotie la Liceul Pedagogic "Stefan cel Mare", in anul 1999, in prezent studenta la psihologie la o facultate din Bucuresti, este si ea nascuta tot pe data de 29 februarie. Spre deosebire de Ionut, Andreea isi sarbatoreste anual ziua de nastere, pe data de 1 martie, de obicei.
"Astazi, de ziua mea, nu voi face nimic deosebit, va fi o zi normala intrucit nu imi plac aniversarile", ne-a declarat Andreea. Cit despre daruri, tinara nu isi doreste sa primeasca absolul nimic. "Cu toate acestea, faptul ca m-am nascut pe data de 29 februare ma face diferita fata de toti ceilalti, pentru ca putini sint cei a caror zi de nastere este odata la patru ani".
Azi sint programati sa se nasca doi copii
Astazi, 29 februarie, medicii de la Maternitatea Bacau si-au programat sa aduca pe lume prin cezariana doi bebelusi. Pentru nici una dintre cele doua mame ziua de 29 februarie nu are o semnificatie aparte, ambele sustinind ca totul este o superstitie.
Angela Jitaru, de 25 de ani, din comuna Faraoani, ne-a spus ca ii va face copilului ei ziua de nastere in fiecare an, chiar daca acesta a venit pe lume intr-un an bisect. "Timp de trei ani ii vor serba ziua de nastere pe 1 martie, iar in al patrulea an pe 29 februarie, ne-a declarat Angela. Important pentru mine este ca copilul meu sa fie sanatos, nu in ce zi se naste".
Sotii Jitaru sint casatoriti de doi ani de zile, timp in care Angela a pierdut o sarcina de doua luni anul trecut. Ambii isi doresc nespus de mult sa aiba o fetita, careia sa ii puna numele Bianca. "Daca vom avea baiat, ii vom spune Claudiu, ne-a declarat Angela. Nu am vrut, cind am facut ecografie, sa aflam sexul copilului. Vrem sa fie o surpriza pentru toti din familie". Medicul Vladimir Corneleac ne-a declarat ca a programat-o pe Angela Jitaru sa nasca astazi, intrucit sarcina este la termen, iar investigatiile medicale facute sint normale. "Poate ca, totusi, faptul ca voi naste pe 29 februarie ii va purta noroc copilului meu si va ajunge om mare, cu multa carte", a incheiat Angela, dupa citeva clipe de gindire.
Se pare ca celuilalt dintre nou-nascuti aceasta data nu ii va purta noroc intrucit mama sa, bacauanca Crina Vasilica Stamate, doreste sa il dea pentru adoptie la o familie, imediat dupa nastere. Crina, o tinara in virsta de numai 16 ani, sustine ca nu si-a dorit acest copil. "Cind mi-am dat sema ca sint insarcinata, i-am spus imediat prietenului meu, Marian, cu care am stabilit sa fac avort, ne-a declarat Crina. Din pacate, el a facut rost greu de bani, iar cind am mers la medic pentru avort mi s-a spus ca este prea tirziu, pentru ca eram deja in luna a treia". Timp de opt luni de zile tinara a tinut sarcina ascunsa, imbracindu-se numai cu pulovere largi. Sora cea mare a Crinei a fost prima din familie care si-a dat seama si i-a spus mamei. Crina are deja sarcina la termen, iar medicii au internat-o zilele trecute in Matrenitatea Bacau pentru supraveghere medicala. Pentru Crina, faptul ca pruncul se va naste astazi nu are o importanta deosebita. "Nu conteaza ziua, pentru ca vreau sa imi dau copilul la o familie ca sa il infieze. Chiar daca as vrea sa am eu grija de el, nu pot deoarece eu nu am serviciu, Marian nu are multi bani, mama nici nu vrea sa auda de copil pentru ca mai are grija de patru frati", ne-a spus Crina.
Anul bisect dateaza de pe vremea imparatului Cezar
Se implinesc azi exact 2046 de ani de cind calendarul pe care il folosim si astazi include, o data la patru ani, cea de-a 29-a zi a lunii februarie. Autorul inovatiei este astronomul Sosighene din Alexandria, care in anul 46 i.e.n. a gasit de cuviinta sa aduca o modificare caendarului folosit pina atunci, care inca de pe vremurile indepartate ale egiptenilor antici impartea timpul unui an in 365 de zile, iar saptamina in sapte zile. Calculele facute de Sosighene cu privire la miscarea Pamintului in raport cu Soarele au demonstrat ca, de fapt, durata corecta a unui an este de 365 de zile si sase ore. Pentru a simplifica elaborarea noului calendar, Sosighene a decis ca, trei ani consecutiv, anul sa aiba 365 de zile, iar cel de-al patrulea sa cumuleze sferturile de zi neluate in seama in anii anteriori si sa fie astfel bisect, de 366 de zile. Pentru ca acest tip de masurare a timpului a fost elaborat in vremea domniei generalului Iulius Cezar, calendarul pe care inca il folosim si astazi a primit denumirea de "Calendar Iulian". (Grupaj realizat de Nicoleta VARTIC, Carmen IORDACHE, Ovidiu PAULIUC)

Comentarii