Nastase declara, la Slanic, inca un razboi coruptiei

duminică, 26 august 2001, 23:00
2 MIN
 Nastase declara, la Slanic, inca un razboi coruptiei

Venit la Slanic Moldova sa se intilneasca cu aripa tinara a PSD-ului, premierul Adrian Nastase a renuntat la discursul pregatit initial si a vorbit liber pret de doua ceasuri despre problemele actuale ale tarii. Cum la un moment dat a recunoscut ca Romania a reprezentat un loc bun de investitii pentru firmele serioase, dar si locul unde mafioti de peste tot au dat tunuri de milioane de dolari, Nastase si-a pregatit terenul pentru a anunta cum vrea cabinetul sau sa lupte cu coruptia.
Practic, Adrian Nastase a anuntat ca in luna septembrie Guvernul va prezenta o strategie concreta pentru combaterea acestui fenomen. "Noi va trebui sa rezolvam problemele de structura, de care ne impiedicam mereu. Vom incepe sa verificam cum se dau aprobarile de orice fel, care dureaza uneori mai mult decit activitatea pentru care se solicita actele. Vom verifica si cum lucreaza functionarii la ghisee, dar si in ministere", si-a prezentat Nastase planul de bataie. Premierul si-a aratat intentia de face verificari si la niveluri mai inalte, insa n-a spus pina unde este dispus sa mearga. Cum n-a aprofundat nici problema marilor dosare de coruptie, multe ramase nefinalizate pina astazi, multumindu-se doar sa spuna pasager ca justitia "nu e deocamdata detasata".
Primul ministru a trecut apoi la problema salariilor si a conditiilor mizere de trai, pe care multi oameni inca le mai acuza. Nastase a promis ca se va implica si mai mult pentru a sprijini familiile cu multi copii si, in general, ca romanii sa aiba siguranta locului de munca si lefuri decente.
In ce priveste restructurarea economiei si continuarea procesului de privatizare, primul ministru a explicat ca romanii trebuie sa inteleaga ca marfa produsa trebuie sa fie competitiva, si ca produsele slabe nu mai pot fi cumparate doar pentru a asigura locurile de munca ale angajatilor, cum se facea inainte de 1989. Nastase a mai recunoscut ca rezultatele privind privatizarea sint deocamdata ambigue, iar marea lui suparare ar fi, cel putin asa sustine, ca la privatizarea diferitelor firme romanii au fost defavorizati comparativ cu strainii, care au avut bani si au pus mina pe fabricile noastre. Vizavi de atentia sporita pentru ce-a mai ramas de privatizat, premierul a dat exemplul Oltchimu-lui, pentru care un investitor ar fi acordat 10 milioane de dolari, suma exagerat de mica fata de importanta fabricii.
Dupa alte discutii legate de apararea integritatii nationale si despre partidele din Romania, speech-ul lui Nastase s-a incheiat in aplauzele invataceilor PDSR, multumiti ca seful de partid e multumit. (Eduard ADAM)

Comentarii