Politistii se demilitarizeaza

miercuri, 21 august 2002, 23:00
4 MIN
 Politistii se demilitarizeaza

Incepind de miine, politistii isi vor atirna tinutele militare in cui si vor trece la hainele militare. Acest lucru se va intimpla odata cu intrarea in vigoare a Legii 360 privind Statutul politistului, care aduce schimbari importante in structurile Ministerului de Interne. Conform acestui act normativ, politistii se incadreaza in doua categorii, definite in raport cu nivelul studiilor necesare, dupa cum urmeaza: categoria A – Corpul ofiterilor de politie – cuprinde ofiteri de politie cu studii superioare; categoria B – Corpul agentilor de politie – cuprinde agenti de politie cu studii liceale sau postliceale cu diploma.
Categoriile de politisti se impart pe corpuri si grade profesionale, dupa cum urmeaza: I. Corpul ofiterilor de politie: a) chestor-sef de politie; b) chestor-sef adjunct de politie; c) chestor principal de politie; d) chestor de politie; e) comisar-sef de politie; f) comisar de politie; g) subcomisar de politie; h) inspector principal de politie; i) inspector de politie; j) subinspector de politie.
II. Corpul agentilor de politie: a) agent-sef principal de politie; b) agent-sef de politie; c) agent-sef adjunct de politie; d) agent principal de politie; e) agent de politie. Gradele profesionale de chestor, comisar-sef si comisar pot fi obtinute numai de catre ofiteri cu studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta. Stagiul minim in gradele profesionale este: Corpul ofiterilor de politie:
a) chestor-sef adjunct de politie – 2 ani;
b) chestor principal de politie – 2 ani;
c) chestor de politie – 2 ani;
d) comisar-sef de politie – 3 ani;
e) comisar de politie – 3 ani;
f) subcomisar de politie – 4 ani;
g) inspector principal de politie – 3 ani;
h) inspector de politie – 3 ani;
i) subinspector de politie – 4 ani.
Corpul agentilor de politie:
a) agent-sef de politie – 5 ani;
b) agent-sef adjunct de politie – 5 ani;
c) agent principal de politie – 5 ani;
d) agent de politie – 5 ani.
Activitatea si conduita politistului sint evaluate o data pe an, iar concluziile se consemneaza in aprecierea de serviciu cu acordarea unuia dintre urmatoarele calificative: "exceptional", "foarte bun", "bun", "corespunzator", sau "necorespunzator".
Odata cu trecerea la tinuta civila, politistului ii este in continuare interzis sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice, ori sa desfasoare propaganda in favoarea acestora; sa exprime opinii sau preferinte politice la locul de munca sau in public; sa candideze pentru autoritatile administratiei publice locale, Parlamentul Romaniei si pentru functia de Presedinte al Romaniei; sa exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei; sa declare sau sa participe la greve, precum si la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau orice alte intruniri cu caracter politic; sa adere la secte, organizatii religioase sau la alte organizatii interzise de lege; sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comert, ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societati comerciale, cu exceptia calitatii de actionar; sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa lezeze onoarea si demnitatea politistului sau a institutiei din care face parte; sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamint.
Politistul poate prezenta in public, numai in conditiile stabilite prin ordin al ministrului de interne, informatii si date obtinute in exercitarea atributiilor de serviciu sau poate face comentarii referitoare la astfel de date si informatii, daca prin acestea nu este incalcat principiul prezumtiei de nevinovatie, ori nu sint lezate dreptul la propria imagine, demnitatea, viata intima, familiala ori privata a persoanei, sau nu este prejudiciata finalizarea urmaririi penale intr-o cauza aflata in curs de cercetare ori de judecare. Datele si informatiile clasificate, potrivit legii, obtinute de politist in timpul exercitarii atributiilor profesionale nu pot fi facute publice pe o perioada de cinci ani de la incetarea raporturilor sale de serviciu, daca legea nu prevede altfel.
Ca element de noutate, competenta de a efectua supravegherea urmaririi penale si de a judeca in fond infractiunile savirsite de politisti nu mai este a parchetelor militare, ci revine parchetelor de pe linga tribunale si tribunalelor – pentru infractiunile comise de catre agentii de politie, parchetelor de pe linga curtile de apel si curtilor de apel – pentru infractiunile comise de catre ofiterii de politie, pina la gradul de comisar-sef inclusiv, respectiv Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie si Curtii Supreme de Justitie – pentru infractiunile comise de chestorii de politie. Urmarirea penala si judecarea infractiunilor contra sigurantei statului savirsite de politisti se efectueaza in mod obligatoriu de catre procurorii militari si, respectiv, de instantele militare, in conditiile legii.
Incepind de miine, gradele militare ale politistilor vor fi echivalate cu gradele profesionale, conform pregatirii si studiilor fiecaruia, cu mentinerea drepturilor cistigate anterior, dupa cum urmeaza:
Ofiterii de politie:
a) sublocotenent – subinspector de politie;
b) locotenent – inspector de politie;
c) capitan – inspector principal de politie;
d) maior – subcomisar de politie;
e) locotenent-colonel – comisar de politie;
f) colonel – comisar-sef de politie;
g) general de brigada – chestor de politie;
h) general-maior – chestor principal de politie;
i) general-locotenent – chestor-sef adjunct de politie;
j) general de armata- chestor-sef de politie.
Agentii de politie:
a) maistru militar clasa a IV-a si sergent-major – agent de politie;
b) maistru militar clasa a III-a si plutonier – agent principal de politie;
c) maistru militar clasa a II-a si plutonier-major – agent-sef adjunct de politie;
d) maistru militar clasa I si plutonier adjutant – agent-sef de politie;
e) maistru militar principal si plutonier adjutant-sef – agent-sef principal de politie.
In cursul zilei de astazi, colonelul Vasile Vrabie (sau viitorul comisar sef) al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau va face publica modalitatea in care se va trece la demilitarizarea cadrelor din subordine. (Florin CRACIUN)

Comentarii