Preturile apartamentelor din Bacau au luat-o razna

joi, 15 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Preturile apartamentelor din Bacau au luat-o razna

Evolutia preturilor apartamentelor din municipiul Bacau pare sa fie in ultima vreme din ce in ce mai greu de controlat. Daca acum patru-cinci ani, cu 150-200 de milioane de lei se putea cumpara un apartament in plin centrul Bacaului, o locuinta in aceasta zona a orasului valoreaza acum in jur de 20.000 de dolari. Fluctuatiile din ultima vreme in evolutia monedei americane nu au influentat increderea bacauanilor, raminind, in continuare, singura moneda de evaluare a pretului apartamentelor. Acest lucru se vede cel mai bine in anunturile de vinzari imobiliare de la mica publicitate, unde putine dintre preturile locuintelor mai sint evaluate in moneda nationala. In aceste conditii, pentru multi dintre tinerii care isi intemeiaza acum o familie, posibilitatea de a avea o locuinta ramine doar un vis. In fiecare an, la Oficiul Starii Civile din Bacau se inregistreaza, in medie, 1500 – 2.000 de casatorii. Cele mai multe dintre cupluri nu au o locuinta, iar singura speranta ramine Primaria. Pina acum, mai bine de 20.000 de bacauani au solicitat acordarea unui apartament. Este, insa, lesne de inteles ca un numar atit de mare de locuinte nu poate fi construit intr-u timp atit de scurt, asa ca vor trece ani buni pina cind solicitarile vor fi solutionate.
Singura alternativa ramine, in aceste conditii, achizitionarea unui imobil de pe piata libera, insa luxul acesta este permis doar celor care au, deja, in buzunar, citeva mii de dolari. Suma creste proportional cu pretentiile solicitantului.
De cele mai multe ori, insa, surprinde „curajul” unora de a cere pentru un apartament cu doar doua camere peste 500 de milioane de lei, aducind in sprijinul cererii lor oarece imbunatatiri sau zona in care este situat. Datorita preturilor de-a dreptul catastrofale, numarul tranzactiilor este destul de redus, lucru care duce cu gindul la faptul ca cei care cer asa multi bani pentru un apartament nu prea au de gind sa si vinda. Desi se considera a fi o perioada nefavorabila tranzactiilor imobiliare, oferta de locuinte a crescut considerabil in ultima vreme, pe fondul unei cereri oarecum reduse. Inmultirea numarului de apartamente scoase la vinzare ar insemna un lucru bun pentru cei care se afla in cautarea unui acoperis deasupra capului, doar in conditiile in care preturile cerute nu ar fi de-a dreptul astronomice. Criteriile de stabilire a costurilor difera, in primul rind, in functie de zona, dar si de etaj, numar de camere si imbunatatiri.
Cele mai mari diferente sint de la o zona la alta, numarul de camere sau etajul cintarind mai putin in stabilirea pretului. Oricum ar fi, insa, intre tarifele din Bacau si cele din capitala sau alte mari orase ale tarii nu prea sint diferente. O analiza a pretentiilor financiare ale vinzatorilor de locuinte arata ca o familie care traieste din doua salarii medii pe economie va trebui sa munceasca cel putin sapte ani si sa stringa toti banii pe care isi cistiga, fara sa mai cheltuieasca nici un leu, pentru a ajunge sa isi cumpere un apartament de doua camere, intr-o zona aflata la periferia orasului. Daca familia in cauza mai doreste sa se si hraneasca, ori sa-si achite datoriile curente, locuinta va putea fi achizitionata spre sfirsitul vietii, adica dupa vreo 15-20 de ani de munca.
Apartamentele cu doua camere, in topul preferintelor
Intre preturile afisate de agentiile imobiliare si cele pe care proprietarii doresc sa le vinda direct, fara intermediari, nu exista, in ultima vreme, diferente mari. Chiar daca oferta de garsoniere este destul de bogata, acestea nu sint foarte cautate, poate si datorita preturilor mult prea mari pentru o suprafata atit de restrinsa. Cele mai ieftine garsoniere ajung la 4.000 de dolari, iar cele mai scumpe, la 7.500 – 8.000 de dolari. In celelalte orase ale judetului, pentru o garsoniera se cere pina la maximum 50 de milioane de lei, ceea ce inseamna mai putin de 2.000 de dolari. Suprematia pe piata o detin apartamentele cu doua camere, cele mai scumpe, indiferent de zona in care sint situate. Astfel, un apartament cu doua camere in zona Bistrta Lac ajunge cel putin la pina la 20.000 de dolari, fara a cobori sub pragul de 15.000 de dolari, ceea ce inseamna aproape 500 de milioane de lei. In zone apropiate de centrul orasului, costurile variaza intre 10.000 si 13.000 de dolari, cu sanse de urcare pina la 15.000 de dolari, daca apartamentul mai are si ceva imbunatatiri.
Cite doua mii de dolari pentru fiecare camera in plus
Daca apartamentele cu trei camere sint cautate, cele cu patru camere se vind mai greu, datorita, in primul rind, costurilor ridicate la intretinere, mai ales pe timpul iernii. Intre cele doua categorii de locuinte nu exista diferente prea mari de pret. Astfel, cele mai scumpe apartamente cu trei camere pot ajunge la 35.000 de dolari, daca sint situate in zona ultracentrala. Media, insa, se situeaza undeva in jurul a 12 -15.000 de dolari, in functie de zona si de imbunatatiri. Nu trebuie omis, insa, faptul ca o locuinta ieftina arata jalnic, este situata intr-un bloc vechi, unde conductele de alimentare cu utilitati nu au mai fost schimbate din momentul constructiei si unde exista riscul ca, la un eventual cutremur, sa aveti ce renova prin casa. Pentru a face locuibile astfel de apartamente trebuie investiti bani buni, sume deloc de neglijat pentru orice cumparator.
Agentii imobiliari spun ca multe dintre pretentiile financiare ale celor care-si pun in vinzare casele sint mai mult decit exagerate. Cu toate acestea, putine sint apartamentele care, odata ce sint scoase la vinzare, ramin mult timp fara proprietari. Clientii agentiilor imobiliare sint, de regula, bacauanii care lucreaza in strainatate. Este si motivul pentru care, in aprierea sarbatorilor de Pasti si in luna august, perioade in care, se intorc, de regula acasa cei care lucreaza in strainatate, preturile apartamentelor cresc sensibil. „In utlima vreme, cumpararea unui apartament a devenit chiar o investitie de capital. Avem clienti care, dupa scaderea dobinzilor la banci, si-au scos toate economiile si le-au investit in achizitii imobiliare. Este mai sigur si, indiferent de ceea ce se va intimpla cu una dintre cele doua monede de referinta, euro si la dolari, investitiile sint protejate de inflatie. Daca Isarescu ii sfatuia pe romani sa investeasca in dolari, orice agent imobiliar i-ar sfatui pe bacauani sa investeasca in imobile” ne-a explicat Viorel Manea, agent imobiliar la una din agentiile din Bacau. (E. SOLOMON)

Comentarii