"Caimacul" revendicarilor din judetul Bacau

marți, 08 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 "Caimacul" revendicarilor din judetul Bacau

Una dintre cele mai spectaculoase cereri de revendicare a unor imobile din judetul Bacau a fost formulata, in cursul lunii august, de catre un birou de avocatura din Bucuresti, in numele urmasilor familiei princiare Stirbey. Acestia solicitau Castelul de la Darmanesti, fosta resedinta a printilor Elisabeta si Gheorghe Stirbey, ctitorita la inceputul secolului trecut. Domiciliat in Anglia, Serban Cantacuzino, nepotul celor doi, si Marina Basarab Brincovan, o ruda de pe linia paterna a familiei, ce traieste in Franta, au solicitat autoritatilor romane inapoierea Castelului sau despagubiri banesti de un milion de dolari.
Cum era de asteptat, cererea nu a trecut neobservata, toate privirile indreptindu-se spre Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar (ATTTS) Bacau, institutie in custodia careia se afla, de mai bine de 20 de ani, Castelul de la Darmanesti. Profesorul Nicu Harasemciuc, directorul ATTTS a explicat ca, "o decizie in aceasta chestiune o poate lua doar Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar si, implicit, Ministerul Educatiei si Cercetarii. Personal, nu cred ca mostenitorii familiei Stirbey vor primi Castelul, ci doar despagubiri materiale". Opinia directorului Harasemciuc s-a confirmat la sfirsitul anului trecut, cind Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei, a semnat un ordin care precizeaza ca, data fiind destinatia actuala a Castelului, acesta nu poate fi retrocedat, mostenitorii fostilor proprietari urmind sa primeasca despagubiri banesti.
A doua cerere de revendicare, care a facut vilva in invatamintul bacauan a fost cea formulata de catre fratii Nicolae si Lascar Veniamin, care solicitau imobilul din strada Oituz nr. 10 si un teren de peste 1.500 de metri patrati aflat in jurul acestuia. Solicitarea a echivalat cu o lovitura de trasnet pentru Scoala "Al. I. Cuza", pentru care pierderea imobilului ar fi insemnat un adevarat dezastru, in conditiile in care, astfel, ar fi disparut sase sali de clasa, doua laboratoare si biblioteca scolii. Magistratii au dat, intr-o prima faza, cistig de cauza fratilor Veniamin. Scoala a facut apel, actiune care a facut ca imobilul sa ramina in custodia fostei scoli nr. 19.
Nici Liceul de Arta "George Apostu" nu a fost ocolit de cererile de retrocedare a cladirilor sau terenurilor. Astfel, patru cetateni din Bacau, Bucuresti si Braila au cerut o suprafata de teren de 200 de metri patrati din curtea liceului. Un teren care, potrivit profesorului Gheorghe Gozar, director la Liceului de Arta, la aceasta ora nici nu mai exista. Curtea scolilor pare sa fie o revendicare predilecta: sintla Primaria Bacau exista solicitari pentru curtile Liceului Economic si a Liceului "Anghel Saligny".
De altfel, la Primarie s-au primit, pina in acest monet, 1090 de notificari, cele mai multe pentru terenuri situate in oras. O mare parte dintre imobilele evreilor, care locuiau in numar mare in oras, au fost demolate si urmasii mai pot primi doar despagubiri. Una dintre cladirile solicitate este cea a Curtii de Apel, care este revendicata de un descendent al familiei Isvoranu (mare industrias in perioada interbelica), dar care nu a depus pina acum si documentele necesrae pentru a demonstra ca imobilul ii revine de drept. (Eduard CUCU)
Mai e drum lung pina la restituirea bunurilor nationalizate
Comisia constituita la nivelul Prefecturii din Bacau pentru verificarea notificarilor prin care se solicita bunurile nationalizate mai are mult de munca. Comisia, condusa de prefectul Radu Catalin Mardare, si care si-a inceput activitatea inca din noiembrie, a reusit pina in acest moment sa verifice doar 102 dintre cele 806 notificari depuse. Acestea se refera exclusiv la despagubiri banesti pentru bunurile care le-au fost luate abuziv de comunisti, restul cererilor prin care se solicita bunurile in natura urmind a fi depuse de petenti la sediul primariilor pe raza carora se afla cladirea sau terenul solicitat. Gheorghe Hura, secretarul general al Prefecturii, ne-a declarat ca persoanele care detin in prezent imobilele revendicate de fostii proprietari au oferit sume banesti drept despagubire pentru 41 de imobile. Cei care doresc sa mai depuna cereri pentru retrocedarea caselor nationalizate mai pot face acest lucru pina pe 14 februarie, aceasta fiind ultimul termen prevazut de actualul Guvern. (Eduard ADAM )

Comentarii