Rascoala saracilor din Buhusi

joi, 20 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Rascoala saracilor din Buhusi

"Foamea! Foamea! Foamea!" Asa au strigat ieri dimineata peste 150 de sarmani din Buhusi, adunati in fata primariei din localitate. Foarte devreme, femei cu copii in brate, batrini si bolnavi s-au strins in centrul orasului pentru a protesta pentru ca de anul trecut si pina acum nu li s-au mai platit ajutoarele sociale. Oamenilor li s-a spus ca au dreptul la ajutor pe Legea venitului minim garantat, au muncit in folosul comunitatii, dar, cind a venit momentul sa fie platiti, autoritatile nu s-au mai putut tine de cuvint. Motivul? Acelasi, tot mai des invocat de liderii PSD: nu sint bani.
Imediat ce saracii s-au adunat cu mic cu mare in fata primariei, si-au facut prezenta in zona 50 de politisti si jandarmi, care au supravegheat mitingul de protest. "La noi in familie sint patru pesoane care iau ajutor social. In fiecare luna primeam 1,7 milioane de lei. Din septembrie nu am mai primit nimic si eu nu am cu ce sa traiesc cu atitea suflete pe cap", ne-a spus Ion Nechita.
Ilie si Constatin Stan au si ei cite trei sau patru membri din familie care primesc ajutor social si, in fiecare luna, contra celor 72 de ore de munca in folosul comunitatii, ridicau aproximativ un milion si jumatate de lei. "Am fost la Prefectura si ne-au trimis inapoi, sa stam linistiti ca ne vom primi banii din urma. Asta era in decembrie. A trecut si ianuarie si e gata in curind si februarie. Nu mai putem rabda sa ne duca cu zaharelul. Noi ne-am facut orele de munca si nu ne-am primit banii. Atita stim", a strigat un alt barbat.
Cind ziaristii au ajuns la primarie, oamenii s-au napustit sa-si spuna ofurile. Un adevarat vacarm, in care nu se auzeau decit acuze si strigate de disperare. "Si noi sintem oameni. Stam cinci familii in aceeasi casa. Nici unul dintre noi nu are serviciu. Am incercat, dar n-ai unde sa te angajezi in orasul asta mort. Acum ce sa facem? Sa murim de foame?", a strigat la un moment dat Mioara Tanase.
"Am lucrat 25 de ani la Fabrica de postav si pe santier. Acum nu mai lucrez nicaieri si nu am nici pensie, pentru ca nu am inca virsta", ni s-a plins si Valeria Vizitiu. Nici nu a terminat femeia sa-si spuna necazul, ca o alta buhuseanca a inceput sa strige. "Ne mor copii de foame si nu ne ramine decit sa furam".
Mitingul de ieri a fost autorizat de primarie, iar solicitarea de a protesta in strada a fost inaintata administratiei locale de Partida Rromilor. Vicepresedintele din Buhusi al acestei formatiuni, Vasile Calin, a si fost, de altfel, unul dintre cei mai vehementi protestatari. "Am ajuns la capatul rabdarii. Daca nu ne primim banii in cel mult trei zile, vom bloca soselele. Vom bloca drumul national inspre Piatra Neamt si nu-l vom mai lasa pe primar sa intre in primarie. Sa ne dea banii din urma si pe cei din acest an, asa cum zice legea", a amenintat Vasile Calin.
La un moment dat, in fata multimii furioase a venit si Ionel Turcea, primarul din Buhusi. El a incercat sa-i lamureasca pe oameni ca banii pentru ajutoarele sociale vin de la bugetul de stat si ca, din august 2002, nu a mai primit nici un leu. "Cred ca trebuie revizuita drastic legea. Nu se mai poate. Anul acesta nu am primit nici un ban, iar despre sumele restante de anul trecut nici vorba. In nici un caz nu mai poate fi vorba de plata pe lunile din anul trecut. De fapt, principala problema ar fi crearea unor locuri de munca, pentru ca altfel vom avea probleme mari. Am ajuns sa ne ocupam numai de beneficiarii ajutoarelor sociale. Zilnic vin la primarie 20-30 de oameni, si toti intreaba de ajutorul social. Trebuie gasita o solutie la nivel central, pentru ca pe plan local nu se poate rezolva problema", a explicat Ionel Turcea. El a precizat ca cei care spun ca au lucrat si nu au primit bani mint, deoarece nu i-a mai chemat nimeni la lucru cind s-au terminat fondurile pentru plata ajutoarelor sociale.
Situatia din orasul Buhusi este cu totul speciala. Nu ca doar aici ar fi sarmani carora primaria nu le-a platit banii. Nici vorba. Peste tot in judet sint mii de oameni, aflati la limita supravieturii, carora li s-au promis bani, au muncit, dar n-au mai fost retribuiti. Doar ca orasul Buhusi este unul mort din punct de vedere economic. Industria este ca si inexistenta, iar oamenii nu isi pot gasi niciunde un loc de munca. In Buhusi traiesc in prezent 20.000 de oameni. Dintre acestia, doar 2.300 lucreaza, iar 1.700 ar trebui sa primeasca ajutor social. Daca ar avea bani, primaria din acest oras ar trebui sa plateasca 600 de milioane de lei in fiecare luna, doar pentru ajutoare sociale saracilor. Acest lucru este practic imposibil, daca ne gindim ca pe tot parcursul anului precedent veniturile strinse de primarie au fost s-au ridicat la numai 9,2 miliarde de lei.
Reamintim ca Legea 416 a intrat in vigoare in ianuarie 2002 cu scopul de a asigura un venit minim de aproape 700.000 de lei pentru fiecare persoana nevoiasa. Pentru acesti bani, fiecare individ trebuie sa munceasca in folosul comunitatii sau sa stea, daca dovedeste ca este bolnav. Legea care trebuia sa-i ajute pe saraci a produs, de fapt, adevarate anomalii. Dupa doar citeva luni de la aplicarea ei, politicenii s-au vazut nevoiti sa accepte ca saracii sint mult mai numerosi decit au crezut ei si ca legea incurajeaza statul degeaba. Liderii PSD care s-au laudat ca vor face protectie sociala n-au avut bani sa dea la toti saracii. Acum, demagogia PSD se razbuna. Ca este asa o dovedeste si revolta celor aproape 200 de buhuseni care au protestat in fata primariei si le-au cerut guvernantilor drepturile garantate de lege. (Mirela ROMANET)

Comentarii