S-a terminat cu produsele cosmetice contrafacute

miercuri, 02 august 2000, 23:00
2 MIN
 S-a terminat cu produsele cosmetice contrafacute

Bacauanii care cumpara produse cosmetice de la tarabe sau din magazine specializate vor scapa in curind de probleme. Ei nu vor mai sta cu grija ca parfumul Chanel e indoit cu apa sau ca rujul ramine pe buze mai putin decit se spune in reclama. Toate aceste neajunsuri vor fi sanctionate cu amenzi usturatoare de noua Lege a cosmeticelor, care obliga producatorii si comerciantii romani sa respecte normele europene. Legea a fost votata in Parlament si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.
Una dintre noutatile esentiale este ca produsele cosmetice nu mai pot fi comercializate de oricine. Producatorul sau importatorul trebuie sa anunte Ministerul Sanatatii despre intentia de a vinde produse cosmetice. Producatorul va fi obligat sa opreasca livrarile si sa retraga de pe piata cosmeticele care pot afecta sanatatea celor care le folosesc. In cazul in care clientii au avut probleme din cauza unui produs si au respectat conditiile de utilizare, pot face plingere la Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Daca se dovedeste ca petentul are dreptate, firma trebuie sa ia imediat masuri. Cit despre conditiile de utilizare a unui produs, acestea trebuie sa apara in mod obligatoriu pe etichete. In caz contrar, cei vinovati vor plati amenzi de la 50 pina la 100 de milioane de lei. Aceeasi suma vor achita firmele producatoare si in cazul in care cosmeticele scoase pe piata contin substante interzise de Ministerul Sanatatii.
In prezent, pietele si chiar magazinele din oras sint pline de lacuri de unghii, sampoane, deodorante, rujuri, farduri si creme contrafacute. Plingerile din partea populatiei sint tot mai multe, insa amenzile impuse de lege sint modice si nu-i impiedica pe escroci sa-i insele in continuare pe oameni. "Pina acum puteam verifica doar daca un produs are etichete, termen de valabilitate, informatiile in limba romana si consistenta specificata de producator. Inspectorii nostri depisteaza tot felul de nereguli, insa amenda pentru lipsa de informatii, de exemplu, este de numai 250.000 de lei", ne-a declarat Gheorghe Pintilie, directorul OPC Bacau. Mai nou, tot pentru a descuraja pirateria in domeniu, marii producatori au inceput sa dea OPC-urilor codurile si elementele de identificare externe si interne ale produselor originale. "Am aflat de curind cum putem verifica samponul Head&Shoulders, atit la stantele puse pe ambalaj, cit si la continutul din interior. Asa este mult mai usor sa deosebesti un produs direct de la firma de unul facut la intimplare", a incheiat Pintilie. (Eduard ADAM)

Comentarii