Sanatate bolnava

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Sanatate bolnava

Locuitorii judetului Bacau sint bolnavi. Aceasta este ideea care s-a desprins ieri, la o intilnire la care au participat reprezentanti ai administratiei judetene, precum si reprezentanti locali si centrali ai sistemului sanitar. In prezenta lui Dan Ursuleanu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei, si a lui Ioan Tanase, sef al Directiei Creante din cadrul Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate, au fost prezentate date despre starea de sanatate a populatiei, dar si a sistemului public de sanatate.
Natalitatea a scazut in judetul nostru, in decursul anului 2001, in special la tara, recorduri inregistrindu-se in localitati precum Colonesti, Plopana, Lipova si Ungureni. Mai mult, mortalitatea infantila se mentine la cote ridicate, in mediul rural, mai ales la Izvorul Berheciului sau Beresti Bistrita. Mortalitatea, la toate virstele, este in crestere. Cancerul, tuberculoza si bolile cardiovasculare au ramas si pe parcursul anului precedent bolile care au lovit cel mai mult in bacauani. Desi se vorbeste de atita vreme de reforma in sistemul sanitar, astazi, cind tindem spre intrarea in rindul tarilor civilizate, mai exista oameni in judet, si nu putini, care nu figureaza in evidentele medicilor de familie sau ale medicilor specializati pe diferite boli. Iar doctorii au recunoscut ca multi dintre cei care mor cu zile se regasesc printre cei care nu sint in nici un fel monitorizati.
Realizarile din sistemul sanitar bacauan se refera mai mult la bani si mai putin la starea de sanatate a oamenilor, care este jalnica. Casa de Asigurari de Sanatate se lauda cu sumele pe care le-a colectat pe parcursul anului 2001. In ciuda banilor repartizati spitalelor si medicilor generalisti, stim cu totii ca medicii abia au instrumentar medical pentru operatii, furnizarea apei calde si reci in spitale depinde de o teava sau un cazan care se incapatineaza sa nu mai functioneze de multe ori, mincarea bolnavilor nici nu poate fi descrisa in cuvinte, iar farmaciile sufera de o criza acuta si de durata in ce priveste medicamentele.
Intilnirea de ieri, de la Prefectura, a scos la iveala insa un alt aspect al situatiei existente in sanatate. Medicii din judet, care conduc aceste spitale si stiu foarte bine care le sint necazurile, abia daca au indraznit sa spuna citeva lucruri despre realitatea din sistem. Asta in ciuda faptului ca au avut in fata doi oameni ale institutiilor pe care le acuza periodic de subfinantare sau proasta coordonare a activitatii. Putini dintre medicii prezenti ieri in sala au intrebat cum pot rezolva situatiile cu care se confrunta zilnic, restul incepindu-si si sfirsindu-si alocutiunile cu multumiri pentru ca au fost invitati si buna colaborare.
Printre cei care au avut ceva de spus a fost si doctorul Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului din Onesti, care a tinut sa le atraga atentia celor prezenti ca disfunctiile actuale din sistemul sanitar vor avea urmari grave in viitor. Una dintre acestea este ca multi medici de familie nu le-au prins in evidentele lor pe mamele insarcinate, iar, dupa nastere, nici pe copiii lor. "Daca un medic nu are copilul in evidenta, nici nu-l vaccineaza si ne vom trezi peste vreo citiva ani cu epidemii, cum au inceput deja sa apara", a avertizat doctorul Ciobanu. El s-a legat si de costul zilei de spitalizare, stabilit pentru Spitalul din Onesti, la 260.000 de lei pe zi, cel mai mic din tara, anul trecut. "Era bine sa existe alaturi de cresterile de care vorbeau cei de la Casa de Asigurari si cursul dolarului", a mai spus Gheorghe Ciobanu.
Directorul spitalului onestean a mai atins un lucru pe care putini medici au avut curajul sa-l spuna deshis de-a lungul anilor despre colegii de breasla. Si anume ca, pe linga banii putini si legile proaste, lucrurile nu merg si din cauza va unii doctori nu-si fac treaba pentru care statul le plateste lunar salariu. Multi doctori trateaza munca de la spital cu superficialitate, preferind sa-l cheme pe bolnav la propriul cabinet particular, unde le mai iau acestora alti bani. "Un om care da drumul la un cabinet in ambulatoriu de specialitate, umbla de-i sar capacele", a fost o alta problema atinsa de Gheorghe Ciobanu, care arata cam cum merg lucrurile in sanatate.
Mai curajos decit cei care se confrunta zilnic cu problemele s-a aratat a fi Dan Hutuleac, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei. "In sistemul sanitar, situatia este critica. Evolutia unor indicatori este alarmanta, mai ales in ce priveste natalitatea, mortalitatea, speranta de viata, morbiditatea. Biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a dat un semnal, inca din toamna anului 2000 ca, pentru a putea intra in Comunitatea Europeana, Romania trebuie sa amelioreze pe termen mediu si lung starea de sanatate a populatiei. Din punct de vedere demografic, cu mortalitate in crestere si natalitate in scadere, ne comparam cu tarile subdezvoltate ale lumii. Politica demografica trebuie sa faca parte din politica economica a tarii", a avertizat Hutuleac. (Eduard ADAM)

Comentarii