Sapte firme din judet se bat pentru cornurile elevilor

sâmbătă, 31 august 2002, 23:00
3 MIN
 Sapte firme din judet se bat pentru cornurile elevilor

Autoritatile judetului pun in aceste zile la punct distribuirea, de la inceputul acestui an scolar, pentru fiecare elev din clasele I – IV, a unui corn si a unei cani cu lapte in fiecare zi. Pina acum s-au facut pasi importanti, insa problemele nu sint nici pe departe rezolvate.
In judetul nostru s-au inscris la licitatie, pina pe 26 august, cind a fost scandeta, mai multe firme, insa doar sapte dintre ele au fost selectate pentru ca indeplineau criteriile impuse. Plicurile au fost deschise joi, 29 august, si tot atunci s-a facut si preselectia. Operatiunea a fost efectuata de comisia formata din Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean, subprefectul Gabriel Vlase, care Ghiorghi Iorga, inspectorul scolar general, Cornelia Cojocaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, si Petru Haineala, directorul Directiei de Finante. Atunci s-a constatat ca doar o singura societate, Prolabac Bacau, a licitat pentru distributia laptelui, iar restul se lupta pentru livrarea in scoli a produselor de panificatie. Prolabac Bacau ar urma sa asigure toata cantitatea de lapte necesara in judet. Pentru cornuri si-au depus ofertele firmele Pambac, Prima Prim, Transilvania si Transpanimon, toate din Bacau, Panimon Onesti si Rosid Moinesti. Licitatia electronica urmeaza sa aiba loc pe 5 septembrie.
Pina la licitatie, mai sint unele lucruri de clarificat. Una dintre probleme pare sa fi ridicat oferta despusa de Pambac. Aceasta a fost acceptata sa participe la licitatie, insa atit subprefectul Gabriel Vlase, cit si Traian Milon, secretarul judetului, au spus ca firma ar fi cerut sa distribuie cornuri doat in municipiul Bacau si la comunele din imediata vecinatate. Conditie deloc agreata de autoritati, care ar urma sa mai discute aceasta problema. "Pambac a facut o oferta pe care trebuie s-o discutam, pentru ca vrea doar centrul si imprejurimile. Nu poti lua doar crema dinauntru si coaja s-o lasi la altii", a spus subprefectul Vlase.
Aceasta nu este insa singura problema. In urma unei intilniri de la Slanic Moldova cu autoritatile de la judet, primarii, in special cei de pe Valea Muntelui, s-au plins ca nu au spatii frigorifice de depozitare. Primarii nu au fonduri sa achizitioneze frigidere si nu stiu ce vor face cu laptele primit. In atare situatie, unii au cerut sa nu li se mai livreze lapte. Primarul din Ghimes, Dumitru Balcan, de exemplu, a cerut ca in sate aflate foarte departe de comuna, cum este Bolovanis si Rachitis, nu exista posibilitati de transport a produselor pentru elevi. Presedintele Neculai Lupu spune ca s-a pus problema ca acolo sa li se dea elevilor corn si, in loc de lapte, brinza topita. Aceasta din urma ar fi dusa in sate o data pe saptamina si ar tine mai multe zile. Gabriel Vlase a adaugat ca unele firme au spus ca pot livra placinte cu birnza, la un pret foarte bun, care ar contine si produsul de panificatie si brinza. "La o intilnire pe care am avut-o la Bucuresti cu ministrul Cozminca s-au ridicat mai multe probleme de acest gen. Acolo s-a stabilit ca toate propunerile ulterioare sa fie transmise la centru si analizate", ne-a declarat subprefectul de Bacau.
Licitatia electronica va stabili pina la urma care firme vor avea dreptul sa distribuie lapte si cornuri in judet. Despre cum vor izbuti primarii sa cumpere frigidere si sa depoziteze marfa ramine de vazut, mai ales ca nu au prevazut fonduri in bugetele locale, proiectul aparind dupa ce alesii locali isi fixasera cheltuielile pentru anul in curs. (Eduard ADAM)

Comentarii