Sfirsit de saptamina cu intemperii

duminică, 18 august 2002, 23:00
5 MIN
 Sfirsit de saptamina cu intemperii

Locuitorii din strada Tudor Vladimirescu din Buhusi au avut o noapte de cosmar. Un cosmar care, de fapt, tine de mai bine de 10 ani. Strada este situata la intrare in oras, in vale. De fiecare data cind ploua, toata apa din oras se revarsa in curtile localnicilor. Si ca si cind aceasta n-ar fi fost de-ajuns, canalele se infunda si toata apa menajera si dejectiile orasului ajung tot in ograda oamenilor. In dupa amiaza zilei de simbata, ploaia nu i-a iertat si iadul s-a abatut asupra celor 100 de case de pe strada Tudor Vladimirescu. Au fost inundate apropae 60 de gospodarii. Mirosul ramas in urma este insuportabil, dar oamenii ii multumesc lui Dumnezeu ca mizeria nu a intrat si in case. "Simbata, pe la ora patru a inceput ploaia. Ploua cu galeata. Toata apa din oras si dejectiile din canale au rabufnit in strada noastra. Noi, care stam pe partea dreapta a strazii, mai in vale, am fost cei mai afectati. Am pus la poarta, la usi si la magazii saci de nisip pentru ca apa cu mizerii sa nu intre in casa. Mirosul iti intorcea stomacul pe dos. Am facut de veghe toata noaptea. Pe la doua noaptea m-am mai linistit", ne povesteste Mina Ionescu.
Cosmarul buhusenilor din aceasta strada este vechi. Ei spun ca de vina este sistemul de canalizare care nu are capacitatea sa absorba si sa transporte toata apa menajera. "In 1982 cind s-a facut conducta de canalizare pe strada nostra au fost puse tevi de dimensiuni mai mici. Noi am fost racordati la strada 1 Mai. Aceasta are conducte de dimensiuni mai mari. Cind ploua, toata apa din oras se revarsa la noi. Canalele se infunda si apa de pe magistrala principala, din strada 1 Mai, vine in curtile noastre. Solutia ar fi ca apa din 1 Mai sa urmeze traiectul ei si sa nu mai devieze la noi, iar pentru noi sa se faca o scurgere separata", mai spune Mina Ionescu. el si-a construit in curte cinci puturi de absorbtie, dar cind vine apa cu mizerii acestea sint inutilizabile. Localnicii au facut numeroase adrese la Primaria Buhusi, li s-a promis ca se vor lua masuri, dar pina in prezent nimeni n-a facut nimic si nici n-a venit sa vada situatia la fata locului. In cursul zilei de miine, s-ar parea ca edilii din Buhusi vor forma o comisie care sa se ocupe de solutionarea acestei probleme.
Locuitorii strazii Tudor Vladimirescu intra in panica la primele semne de ploaie. "Din cauza mirosului ne-am imbolnavit. Luam medicamente si facem vaccinuri preventiv. In 1992 mi-a fost inundat beciul cu dejectii. N-am mai avut ce face si l-am astupat. Cind ploua mizeria se face in curte pina la genunchi. M-am saturat, dar nu am unde sa ma duc", ne spune si Natalia Radu, o alta vecina. Satul pina in git de aceasta situatie, Mina Ionescu a vrut chiar sa-si vinda casa. "Am muncit de la 11 ani. Mereu am visat la casa asta, dar nu mai rezist. M-am hotarit sa o vind, dar apoi m-am gindit ca de ce trebuie sa bag pe altcineva in rahat. Nu-mi mai vine sa fac nimic", a mai spus Mina Ionescu.
Nivelul Bistritei i-a bagat in sperieti pe satenii din Racova
Ploile din ultimele zile au marit debitul riului Bistrita. La iesirea din satul Racova spre Bacau, lume multa sta adunata pe podul de peste riu pentru a vedea albia umflata. "Au mai fost ploi, dar apa nu a fost asa de mare. Si anul trecut si acum doi ani s-a umflat riul, dar nu ca acum. In fiecare an cind ploua creste matca Bistritei. Dar asa ca acuma, n-am mai vazut-o din 1970", ne spune Viorica Avasiloaie, o batrina de peste 70 de ani. Oamenii sint ingrijorati, deoarece apa a inundat toate culturile limitrofe riului. Lanuri intregi de porumb zac sub ape, iar toata munca oamenilor a fost in zadar. "Maica, n-am mai vazut asa de cind era Bistrita veche. Atunci nu era canalizata si apa se rapindea peste tot. Uitati, cei doi stilpi de inalta tensiune. Erau de-o parte si de alta a apei. Acum sint acoperiti, de li se mai vede virful. Bucata mea de pamint, unde cultivasem si eu citiva papusoi este sub ape", ne spune si Ileana Ungurenasu. Tot satul sta pe pod si se uita la cer si la apa. Toti spera sa nu mai ploua, pentru ca apa deja este foarte mare.
Precipitatiile au afectat localitatile Zemes si Ciresoaia
Precipitatiile de la sfirsitul acestei saptamini au provocat alunecari de teren, caderi de curent electric, afectarea unor drumuri judetene si a unui pod. Cantitatea maxima de precipitatii in 24 de ore s-a inregistrat la Asau si a fost de 29,9 litri pe metru patrat. Alte cote ridicate s-au inregistrat la Halos (21,3l/mp), Oituz (20,4 l/mp) si Goioasa (19,6 l/mp). Pe riul Siret se inregistreaza depasiri ale cotelor locale, datorate propagarii undelor de viitura.
In urma precipitattilor cazute in cursul zilei de 16 si 17 august s-au produs pagube in mai multe comune. La Zemes viitura a afectat un pod de pe drumul judetean 117, situat peste Tazlaul Sarat, precum si 500 de metri de lucrari hidrotehnice ce au menirea sa apere drumul judetean. Localitatea Ciresoaia a fost afectata din nou, la numai o saptamina de alunecarile de teren. Acestea s-au reactivat, afectind pe o lungime de 50 de metri, circulatia pe drumul judetean Tirgu Ocna – Slanic Moldova. Circulatia se face cu restrictii, pe un singur sens. Cea mai afectata casa de alunecarea de teren este cea a lui Gheorghe Bogatoiu. Versantul pe care este situata casa, si asa afectata de alunecarile de teren din 8 august, aluneca cu 20 – 30 cm in 24 de ore.
Comisiile locale Zemes si Slanic Moldova, impreuna cu comandamente de la SC Drumuri Bacau sint in alerta si urmaresc evolutia fenomenelor meteorologice. In cele doua localitati afectate s-au luat masuri de restrictionare a circulatiei. Reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau, Inspectoratului Judetean pentru Protectia Civila Bacau, Directia de Drumuri, Inspectia de Stat in Constructii si Consiliul Judetean Bacau s-au deplasat in zonele afectate de inundatii pentru inventarierea si evaluarea pagubelor.
Un numar de 54 de localitati au ramas fara curent electric
Vintul si precipitatiile de la sfirsitul saptamnii au provocat numeroase defectiuni la retelele electrice. Au fost afectate patru linii de medie tensiune si 54 de posturi de transformare. S-au rupt conductori si izolatori electrici din cauza copacilor cazuti peste linii. Ca urmare, un numar de 54 de localitati au ramas fara curent electric. Cele mai afectate au fost Bijghir, Racaciuni, Glavanesti, Parincea, Bibiresti si Podu Turcului. SC Electrica a actionat pentru repunerea in functiune a instalatiilor electrice cu patru echipe de interventie. In cursul zilei de ieri, in jurul orei doisprezece dupa amiaza erau alimentate cu curent electric aproape toate localitatile afectate de precipitatii. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii