Soarta Sofert Bacau este pe muchie de cutit

miercuri, 14 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Soarta Sofert Bacau este pe muchie de cutit

Implicata in ultimele luni in numeroase cazuri de poluare, situatia societatii Sofert Bacau pare sa fie la aceasta ora pe muchie de cutit. In urma cu o saptamina, bacauanii au fost pusi in situatia de a respira, de doua ori la interval de cinci zile, aer poluat cu amoniac, emisiile depasind de peste cinci ori limita maxima admisa de lege. Combinatul bacauan de ingrasaminte chimice a fost amendat de Garda de Mediu, mai intii cu 150 de milioane de lei, apoi cu 225 de milioane, amnda maxima prevazuta de lege. „Am vazut ca nu ajungem la nici un rezultat cu amenzile. Sofert trebuie sa isi reinnoiasca in aceasta perioada autorizatia de mediu. Nu vom elibera autorizatia pina nu vom vedea care vor fi rezultatele dezbaterii publice”, ne-a declarat duminica Marcel Morosanu, comisarul sef al Garzii de Mediu.
Pina sa fie organizata o dezbatere publica la care sa participe toti bacauanii, situatia in care se afla acum Sofert Bacau a fost analizata ieri de prefectul Radu Catalin Mardare, inspectorul sef al Inspectoratului de Protectie a Mediului, Iulian Movila, comisarului sef al Garzii de Mediu, Marcel Morosanu, si maiorului Petre Elisei, seful Inspectoratului pentru Protectie Civila Bacau, in cadrul unei intilniri cu usile inchise la sediul Prefecturii. „Am inteles, din cele prezentate de directorul Sofert, ca principalii factori ce au stat la baza acestor poluari au fost conditiile meteorologice nefavorabile. Se pare ca, pina acum, nu se cunosc solutii tehnologice pentru reglementarea acestor situatii”, a afirmat prefectul Mardare la sfirsitul acestei dezbateri. La rindul sau, Cornel Cirnu a explicat ca intotdeauna cind este ceata ?n atmosfera, gazele reziduale produse de instalatii sint antrenate de aerul umed catre oras sau catre localitatile limitrofe, ?n functie de directia vintului. „Situatii similare sint intilnite la toate combinatele de producerea ingrasamintelor chimice atit din tara, cit si strainatate. Spre deosebire de unitatile similare care sint amplasate mult la iesirea din localitati, Sofert se afla in vecinatatea unor lacuri de acumulare care favorizeaza aparitia cetei naturale. Cind ceata coboara, antreneaza cu ea si gazele reziduale emanate de instalatiile din combinat. Ceea ce trebuie stiut este ca aceste lacuri de acumulare au aparut mult dupa deschiderea combinatului de ingrasaminte chimice”, a explicat directorul Cirnu.
Iulian Movila a recunoscut ca Sofert se numara printre societatile care au investit sume importante in tehnologii de mediu. „In ultimii zece ani, Sofert a investit in astfel de tehnologii aproximativ 13 milioane de dolari. Legislatia de mediu a devenit din ce in ce mai restrictiva si, asa cum se prezinta la aceasta ora situatia de la Sofert, autorizatiile de mediu solicitate de unitate nu pot fi acordate”, a pus Iulian Movila punctul pe „i”. Fara sa respinga afirmatiile inspectorului Movila, Cornel Cirnu a recunoscut ca Sofert este dispusa sa investeasca sume importante in retehnologizare si aplicarea unor tehnologii cu factori redusi de poluare. „Totul este sa stim ceea ce trebuie facut”, a mai afirmat Cirnu. O solutie in acest sens este astepta de la specialistii din Ministerul Mediului. „Vom lua lagatura cu ministerul mediului si al industriilor, sa gasim impreuna aceste solutii. Deocamdata nu se pune problema daca societatea Sofert va mai ramine sau nu in functiune. Important este sa gasim solutii pentru rerspectarea legislatiei de mediu cerute de Uniunea Europeana si de a-i apara pe bacauani de pericolul unor noi poluari”, a incheiat prefectul Mardare. (Elena SOLOMON)

Comentarii